*

Aarhus

Socialdemokratiet taber terræn - men den røde blok består

Med Alternativet på stemmesedlen vil Socialdemokratiet og De Konservative i Aarhus Kommune miste stemmer, viser ny meningsmåling.

Det nye grønne parti, Alternativet, kan ifølge en ny meningsmåling regne med at sætte sig på tre byrådsstole efter kommunevalget til november. Mandaterne afleveres i målingen fra henholdsvis Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti.

Men selv om Socialdemokratiet i målingen ser ud til at tabe mest og går fra de nuværende 13 mandater i byrådet til 11 mandater, så vil resultatet – hvis det altså står til troende efter den 21. november – ikke umiddelbart rykke på blokkene i byrådet. Hvis Alternativet efter valget støtter den røde blok, vil der efter valget være 20 mandater på den fløj. Hvis Alternativet vælger at støtte de traditionelt blå partier, ja, så vil den røde blok fortsat være sikker på flertallet med i alt 17 mandater.

Derfor bekymrer Socialdemokratiets tilbagegang i meningsmålingen, som er foretaget af analyseinstituttet Wilke for JP Aarhus, heller ikke umiddelbart partiets politiske ordfører i Aarhus Byråd, Peder Udengaard.

Når først byen er plastret til med valgplakater, så ændrer mange vælgere holdning til, hvem de vil stemme på.
Rune Stubager, valgforsker, Aarhus Universitet

»Socialdemokratiet ser i målingen ud til at skulle afgive mandater, men det er resultatet den 21. november, der tæller. Der er stadig meget stor opbakning blandt vælgerne til den linje, som borgmesteren (Jacob Bundsgaard, red.) lægger for byen og til, at det fortsat skal være en socialdemokratisk ledet by,« siger Peter Udengaard.

»Meningsmålingen viser også, at der kan komme et mandat mere til den røde fløj i forhold til sidste valg. Det er jo positivt. Dermed ikke bare består det røde flertal. Det kan blive udvidet til 21 mandater,« siger Peder Udengaard.

S tror på valgkampen

Socialdemokratiet får i den nye meningsmåling opbakning fra 29,8 pct. af vælgerne. Hvis det bliver resultatet efter valgdagen, så vil det være den laveste tilslutning til partiet i årevis.

Ved valget i 2013 fik Socialdemokratiet eksempelvis 38,2 pct. af alle stemmerne i Aarhus Kommune, mens partiet ved kommunevalget i 2009 fik 41,3 pct. af stemmerne. Ifølge partiets politiske ordfører er man i Socialdemokratiet ikke bekymret over den mulige tilbagegang på ca. 22 pct. af stemmerne i forhold til valgresultatet i 2013.

Aarhusianske unge stemmer rødt

»Erfaringen viser, at vi henter meget i slutspurten af vores valgkamp,« siger Peder Udengaard, der bakkes op af Rune Stubager, valgforsker og professor på Aarhus Universitet.

»Lige nu læner meningsmålingen sig op ad den landsdækkende tendens. Men når først byen er plastret til med valgplakater, så ændrer mange vælgere holdning til, hvem de vil stemme på,« siger Rune Stubager, der på nuværende tidspunkt vurderer, at Jacob Bundsgaard kan være ret sikker på at blive borgmester i endnu en periode.

Ingen skandalesager

»Men det er under forudsætning af, at der ikke dukker alvorlige sager op for Jacob Bundsgaard i sagen om ledelsesproblemerne i afdelingen for Teknik og Miljø,« siger Rune Stubager med henvisning til afsløringerne om rod i Aarhus Kommunes tekniske forvaltning, hvilket bl.a. har ført til afskedigelser af flere chefer og en politiefterforskning.

Det Konservative Folkeparti i Aarhus Byråd mister i den nye meningsmåling også opbakning. Partiet får i målingen 4,6 pct. af stemmerne, hvilket kun udløser et enkelt mandat mod de nuværende to.

»Vi er vant til, at vi ryger op og ned i meningsmålingerne. Ved valget i 2013 viste resultatet af valget, at vi gjorde det bedre end i meningsmålingerne op til valget. Vi vil i valgkampen arbejde for at vise vælgerne vores lokalpolitiske indsats,« konstaterer byrådsmedlem Steen Stavnsbo (K).

Alternativet vil i byrådet

Netop den lokalpolitiske indsats skal også frem i Alternativets kommende valgkamp i Aarhus Kommune. Alternativet kom i Folketinget ved valget i 2015, og for første gang stiller partiet også op til byrådet i Aarhus Kommune.

Resultatet af den seneste meningsmåling er, at 8,2 pct. af aarhusianerne ville stemme på Alternativet, hvis der var valg nu. Det svarer til 3 af byrådets i alt 31 mandater. Resultatet af målingen glæder partiet, som er i gang med at finpudse den lokale valgkamp.

»Vi er et grønt parti, og Aarhus gør det allerede godt på den grønne front, men der er plads til flere forbedringer. Bl.a omkring bedre indeklima i bymidten, hvor vi eksempelvis kunne arbejde mere med lodrette plantevægge og lignende tiltag. Der er også plads til mere nærdemokrati i Aarhus. Hvordan det skal udmøntes, ved vi ikke endnu, men for alt for mange borgere er der langt til indflydelse,« siger Tenna Schaldemose, formand for Alternativet Aarhus.

Alternativets partileder, Uffe Elbæk, har tidligere i JP Aarhus fastslået, at partiet ved det kommende kommunalvalg vil gå efter en rådmandspost.

Vi har ikke forhandlet før

»Vi er ikke færdige med at snakke med hverken Jacob Bundsgaard eller de andre partier endnu. Vi synes, at det kunne være rigtig spændende at få en rådmandspost i Aarhus. Det er absolut noget, som vi vil arbejde for. Men det kommer jo an på mange ting. Vi har ikke forhandlet før, og det vil også afhænge af, hvor mange mandater vi får,« siger Tenna Schaldemose.

Venstre, som er det største parti på den blå fløj i byrådet, vil også gerne snakke med Alternativet om mulighederne efter valget. Ifølge Gert Bjerregaard, politisk ordfører for Venstre, er den nye meningsmåling glædelig på flere områder.

»Først og fremmest er det glædeligt, at Venstre går frem i denne måling i forhold til den forrige fra 2016, hvor vi så ud til at miste et mandat. Det har vi i denne måling hentet igen, og vi tror, at det skyldes, at vi kan levere brede politiske aftaler, hvilket aarhusianerne efterspørger,« siger Gert Bjerregaard.

»Valgresultatet kan også betyde, at Socialdemokratiet bliver nødt til at arbejde på tværs af partierne fremfor at føre blokpolitik,« mener Gert Bjerregaard.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her