*

Aarhus

Publikum elsker publikum

Den smukke bøgeskov og musikken er ikke det vigtigste for Smukfest-deltagerne. Det er samværet med alle de andre. Ifølge videnskabsjournalist Tor Nørretranders bliver mennesker lykkelige af at være sammen med andre, fordi vi ikke er i stand til at kilde os selv.

Campingområdet Kærligheden blev indtaget søndag, og allerede der startede festen, hvor deltagerne elsker deltagerne. Foto: Casper Dalhoff

»Det er rigtig fint med musikken og de flotte omgivelser. Men det bedste ved Smukfest er alle de andre,« fastslår den 38-årige Martin Kristensen fra Valby.

Han slapper af, inden festivalpladsen åbner, i en luftballonkurv med sin ven Michael Martin Hare, 44, fra Brønshøj. De sidder bare og studerer folk, der defilerer stille forbi.

»Smukfest er et frirum, hvor folk lufter dele af deres personlighed, som normalt ikke kommer så meget til udtryk. Man har længere snor, og der opstår tilfældigt nogle møder, som er så fantastisk berigende,« forklarer Michael Martin Hare.

Han føler selv, han slapper bedre af og ikke tænker så meget over konsekvenser, når han er på festival.

Den anden side

»Jeg viser en anden side af mig selv, som ikke kommer så meget til udtryk i hverdagen med job og to børn. Hvis min mor oplevede mig her, så ville hun ikke kunne kende mig,« indrømmer Michael Martin Hare.

Københavneren Sigrid Damgaard Pedersen, 24 år, oplever samværet på Smukfest som meget intenst og berusende.

»Man møder så mange fede mennesker, og selv om det er en stor festival, render man ofte ind i folk igen. Når man har været sammen i flere dage, føler man, at man kommer tættere på hinanden,« mener hun.

»Essensen af festival er at møde nye mennesker,« mener hendes veninde Mette Lund Rasmussen, 25 år og også fra København.

»Man opfører sig mere frit og blive mere åben over for andre. Det kunne være så fedt, hvis man kunne tage det med hjem,« siger hun – og Sigrid Damgaard Pedersen tilføjer:

»Derhjemme stræber jeg efter at sidde alene i bussen. Her sætter jeg mig sammen med andre.«

Man oplever en stor lykkefølelse her og kommer hjem til en depression. Man savner sine nye venner, der gav én det der kick.
Martin Kristensen, festivalgæst, Valby

At møde nye mennesker og socialt samvær prioriteres generelt højt i Smukfests egne publikumsundersøgelser. Ifølge den seneste undersøgelse fra 2016 udgør festen med andre omkring 50 pct. af den samlede oplevelse og er dermed vigtigere end f.eks. musikprogrammet.

»Folk kommer nogle gange slet ikke ind på festivalpladsen eller når ikke den koncert, de havde udset sig, fordi de er faldet i godt selskab,« forklarer talsmand Poul Martin Bonde, Skanderborg Festivalklub.

»De møder mennesker, som ændrer deres dagsorden. De får måske en god snak, har det sjovt sammen eller bliver lokket med til noget musik, de ikke kendte, og får åbnet øjnene for noget nyt,« siger talsmanden, der kan afsløre, at publikums vurdering er helt på linje med festivalens.

Fællesskab – en kerneværdi

»Det flugter med en større intern undersøgelse om kerneværdier, som vi har lavet blandt medarbejdere og frivillige. Den kerneværdi, som folk sætter allerhøjest, er fællesskab,« siger han.

Ifølge forfatter og videnskabsjournalist Tor Nørretranders, som forleden talte om lykke og glæde på Smukfests nye snakkescene, Udsigten, gør andre mennesker os glade, fordi vi ikke er i stand til at kilde os selv.

»Hvis man kilder sig selv, er der ikke noget overraskelseselement. Du ved, det kommer. Men hvis en anden kilder dig, oplever du noget, du ikke regnede med. Du kan ikke forudsige, hvad den anden gør, og har mistet kontrollen. Det udløser lykkehormonet dopamin, som gør os glade.«

Tor Nørretranders gør også op med en udbredt misforståelse, at mennesker kan blive lykkelige af at vinde i Lotto. Det giver ifølge ham ganske vist et kortvarigt sus, men vil efter en tilvænningsperiode i længden resultere i en lavere lykkefølelse, og så skal man vinde en stor gevinst igen for at opnå et nyt sus. Det, som gør mennesker varigt lykkelige, er samværet med andre, var pointen.

Om aftenen er der dræbersnegle – når man står op, er der lune

»Det eneste, der betyder noget for lykkefølelsen, er mængden af sociale relationer. Ikke den samme type, men forskellige slags mennesker. Uforudsigelige og vidunderlige mennesker. Fordi de ikke er dig og tænker anderledes, vil de overraske og berige dit liv. Af samme grund vil de også nogle gange være pisseirriterende, men det er et vilkår, man er nødt til at bære over med,« understregede Tor Nørretranders.

For Martin Kristensen fra Valby er suset ved mødet med de mange mennesker så stort, at det ligefrem skaber en afhængighed.

»Man oplever en stor lykkefølelse her og kommer hjem til en depression. Man savner sine nye venner, der gav én det der kick. Man får kuldegysninger ved tanken om de oplevelser, man har haft, og vil bare så gerne tilbage til skoven,« indrømmer han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med, når Jyllands-Posten serverer nyheder, reportager og anmeldelser fra årets Smukfest.

Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her