*

Aarhus

I fugleflugt fra Skanderborg

Fuglene flygter, og rådyrene går i dækning. Men de kommer igen, når Smukfest er forbi.

- Naturen kan klare rigtig meget. I Skanderborg har skoven det lige nu, som om 30.000 gnuer løber i flok igennem den. Men den kan holde til det, siger naturvejleder og museumsinspektør Morten D. D. Hansen. Foto: Joachim Ladefoged

Man går der midt i den smukke skov og alle dens grønne træer og ser ikke et eneste dyr, hører ikke en eneste fugl.

Dyrene, både de firbenede og de fjerede, er flygtet fra den del af Skanderborg, der er hegnet ind med omkring  50 km hegn for at give plads til Smukfest og dens mange tusinde gæster over en uge.

”De finder et andet sted, de gider ikke alle de mennesker, der vader rundt der, hvor de plejer at fouragere. Det er de trods alt for sky til, De erkender, at det der kan de ikke konkurrere med,” siger naturvejleder og museumsinspektør Morten D. D. Hansen.

”Det sker der ikke det fjerneste ved. Dels er det et bynært område, så de er vant til at blive forstyrret, dels er de færdige med at yngle, så de passer ikke længere på deres territorium. Det er jo heller ikke, fordi de synger så meget mere. De pipper måske lidt, det er det hele.”

Han er ikke selv til Smukfest, men er tværtimod på vej ud at se på sommerfugle.

Det kunne han ellers godt gøre på Smukfest. Sommerfugle bliver tiltrukket af duften af alkohol, og den må siges at være ret markant på Smukfest.

”Hvis en sommerfugl kommer ind på sådan et duftspor af gæret frugt, følger de det. De er vilde med det, der er lige det, de skal bruge nu.”

Det er især admiralsommerfuglen, man kan se i bøgeskoven. Morten D.D. bliver helt varm i stemmen, når han taler om denne farverige sommerfugl, der er bemærkelsesværdig med sine sorte, røde og hvide farver og sit fine mønster.

Men han lover, at også andre sommerfugle flagrer rundt, helt upåvirket af de tunge basrytmer og højtsyngende festivalgæster.

Andre insekter og floraen hutler sig nok mere igennem festivaldagene.

”Men nu er jeg fra Nørre Snede, og der har vi Præriefesten her i slutningen af august. Det er 50. gang i år, så Kristian Thulesen Dahl, der er æresgæst, kommer nok og holder nok en tale, der er længere end den plejer at være,” siger han.

”Der holder vi fest, har hønseskidning og sparker dæk, så der forsvinder dyrene også. Men de kommer igen, også insekterne. For hør lige her: Naturen kan klare rigtig meget. I Skanderborg har skoven det lige nu, som om 30.000 gnuer løber i flok igennem den. Men den kan holde til det. Det eneste, den ikke kan holde til, er, at vi dyrker den.”

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med, når Jyllands-Posten serverer nyheder, reportager og anmeldelser fra årets Smukfest.

Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her