*

Aarhus

15 personer var skyld i afbrydelse af hovednavn på Smukfest

Vild og voldsom dans fra lille gruppe fik festivalen til at afbryde koncert.

Major Lazer er berygtet for at kreere kæmpefester, hvor moshpits gerne hører sig til. På Smukfest frabeder man sig dog moshpits, blandt andet fordi pladsen ved Bøgescenen skråner. Foto: Benjamin Nørskov

Festmaskineriet var rullet ud, da Major Lazer natten til fredag skabte ekstase på Smukfest.

Anført af dj'en Diplo festede Smukfest på storstilet maner, men for omtrent 15 koncertgæster blev festen for voldsom.

Koncert med topnavn afbrudt på Smukfest

Det var således en gruppe på den størrelse, der forårsagede en kortvarig afbrydelse af koncerten. Det fortalte Smukfest ved fredagens pressemøde.

Siden har Jyllands-Posten talt med Thomas Rydahl, sikkerhedsansvarlig på Smukfest, som var ham, der besluttede, at Major Lazer-koncerten midlertidigt skulle afbrydes.

Han fortæller, at det hovedsageligt var såkaldte moshpits, der resulterede i afbrydelsen. Moshpits er en betegnelse for en danseform, hvor publikum forsøger at danne en tom cirkel, for derefter at storme ind i cirklen igen.

»Der var en gruppe på 15 personer, der lige gav den 20 pct. for meget. Til at starte med skrev vi på vores skærme ved scenen, at moshpits er forbudt, men det reagerede de ikke på. Derfor stoppede vi koncerten for at forebygge og sikre os, at folk ikke kom til skade,« siger Thomas Rydahl, der kalder den korte afbrydelse en standardmanøvre.

Moshpits er ikke et særsyn på festivaler nationalt og internationalt, men for Smukfests vedkommende har man forbudt dem, og det er der især én grund til.

»Pladsen ved Bøgescenen skråner, og det gør Moshpits ekstra farlige. Det øger risikoen for, at vores gæster kan falde ned over hinanden, hvis en moshpit løber løbsk,« siger Thomas Rydahl, der mener, at koncerten forløb efter planen sikkerhedsmæssigt.

»Vi startede vores planlægning af koncerten for et halvt år siden, og vi inddeler alle vores koncerter i tre kategorier efter hvor farlige de er. Major Lazer var en koncert i vores C-kategori, som er den, hvor vi forventer mest tryk,« siger han.

Thomas Rydahl er ikke bekendt med, at nogen gæster skulle være kommet slemt til skade som konsekvens af den til tider hidsige feststemning.

Dog besvimede flere publikummer indledningsvist i koncerten. Det var dog ikke nogen overraskelse for den sikkerhedsansvarlige.

»Det er naturligt, at folk besvimer, når der er så mange samlet til en koncert. Det kan have noget at gøre med et højt niveau af adrenalin, eller at de måske ikke havde spist eller drukket nok,« siger Thomas Rydahl, der anslår, at omtrent 25.000 mennesker overværede Major Lazers koncert ved Bøgescenen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med, når Jyllands-Posten serverer nyheder, reportager og anmeldelser fra årets Smukfest.

Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her