*

Aarhus

»Der mangler politikere, der tør tage ansvar«

Det kræver op mod 17.000 stemmer, hvis overlæge Peter Møller Andersen skal sikre sig en plads i regionsrådet til valget i november. Men hvis borgerne vidste, hvordan forholdene er for regionens psykiatriske patienter, burde der være stemmer nok, mener formand og regionsrådskandidat for den nye Psykiatri-Listen.

Peter Møller Andersen er overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Han – og en række andre medarbejdere – har stiftet Psykiatri-Listen forud for regionsrådvalget, og Peter Møller Andersen stiller selv op med det erklærede mål at forbedre forholdene i Region Midt for personale og patienter. Foto: Benjamin Nørskov

Når hverken chefer eller politikere kan skaffe flere penge eller medarbejdere til psykiatrien, må man gøre noget selv.

Det var i hvert fald, hvad overlæge og tillidsrepræsentant for overlægerne på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Peter Møller Andersen, sidste år i december konstaterede. Efter flere år med nedskæringer og endnu en sparerunde i 2016 på 50 mio. kr. på området er situationen for de psykiatriske patienter i Region Midtjylland alvorlig, mener Peter Møller Andersen, der sammen med andre tillidsrepræsentanter i januar 2017 var med til at stifte et nyt parti, Psykiatri-Listen, som stiller op til regionsrådsvalget i november.

»Forholdene i psykiatrien i Region Midtjylland er uholdbare. Men når man ikke kan trænge igennem hos ledelsen og politikere, så må man selv gøre noget. Det har der heldigvis været opbakning til blandt mine kolleger,« siger Peter Møller Andersen, der i juni blev valgt som formand og regionsrådskandidat for Psykiatri-Listen, som vil arbejde for ordentlig og respektabel behandling af både medarbejdere og patienter i psykiatrien.

»Det er ikke tilfældet nu, hvor vi til stadighed møder modstand i systemet til at sikre flere sengepladser og flere ansatte i psykiatrien, der lider ikke bare på hospitalet her i Risskov, men også andre steder i region,« siger Peter Møller Andersen, som samtidig erkender, at positionen som politiker giver nye udfordringer. Især også når man er ansat i systemet til hverdag.

»Det er selvfølgelig en særlig situation, at vi selv er ansat i det system, som vi kritiserer. Derudover skal vi bruge vores fritid på arbejdet, vi har ingen økonomi til arbejdet, og vi skal starte helt fra bunden. Men vi skal nok nå det, så vi får både partistillere og valgplakater klar til tiden,« siger Peter Møller Andersen, der er i gang med at undersøge muligheden for valgforbund med andre partier. For det handler om én ting:

»Det er indflydelse på sundhedspolitikken i Region Midtjylland. Men der mangler politikere, som tør tage ansvar. Og som tør træffe også de ubehagelige beslutninger. Der er også prioriteringer, der skal laves om. Vores holdning er, at syge mennesker har mere brug for en sygeplejerske at holde i hånden fremfor en enestue med et fjernsyn,« siger Peter Møller Andersen, som understreger, at han udtaler sig som politiker og partiformand.

Men har alle politikere ikke en intention om at gøre det bedst mulige for borgerne?

»Jo, det vil da være forfærdeligt, hvis det ikke var sådan. Og det bedste ville da også være, hvis det viser sig, at vores parti bliver overflødigt, fordi regionen har sikret en god psykiatri. Det kan godt være, at økonomien i regionen er stram, men der er mange andre måder at gøre tingene på, end vi ser det i dag,« siger Peter Møller Andersen.

Behov for et protestparti

Ifølge Psykiatri-Listen er der bl.a. behov for det nye protestparti på grund af besparelserne på 50 mio. kr. på området i 2016, der bl.a. endte med nedlæggelsen af 16 psykiatriske sengepladser i Risskov og nedlæggelsen af det daværende gerontopsykiatriske afsnit. Det betyder, at gamle demente nu er indlagt side om side med unge psykisk syge, der eksempelvis lider af skizofreni. Besparelsen betød også øget pres på akutmodtagelsen, som jævnligt har problemer med at finde plads til indlæggelsen af alvorligt syge patienter.

»Vi ved godt, at regionsrådet traf beslutningen på grund af især øgede medicinudgifter. Men man valgte at spare også på det psykiatriske område, selv om man vidste, at psykiatrien i Region Midtjylland er ringere stillet end i bl.a. Region Nord og Region Syd. Efterfølgende bekymringsbreve fra medarbejdergrupper til koncernledelsen pga. arbejdsmiljøet har man heller ikke lyttet til. Man har i bedste fald anerkendt presset på psykiatrien, men der er ikke kommet flere penge,« siger Peter Møller Andersen.

Ifølge partiformanden er det blevet vanskeligt at rekruttere det nødvendige personale til Risskov.

»Mange læger finder det ikke attraktivt at blive ansat her, fordi man skal gå med tanken om, hvorvidt patienterne nu også klarer sig. Samtidig stiger truslerne om vold, og som det eneste sted i landet stiger nu brugen af fikseringer her i huset. Så det er dejligt, at man møder os med forståelse. Men man prioriterer ikke psykiatrien,« siger Peter Møller Andersen, der til hverdag arbejder på afdeling P, der har speciale i behandling af skizofreni og andre former for psykoser.

Brug for stemmer

Ifølge Peter Møller Andersens beregninger vil det kræve 16.000-17.000 stemmer at få en plads i regionsrådet til valget den 21. november. Håbet er bl.a. at kunne høste stemmer blandt regionens ansatte og ældre borgere i Midtjylland. Men fortællingen om tilstandene for de psykiatriske patienter bør også gøre indtryk på vælgere, som ikke har kendskab til hverdagen i psykiatrien, vurderer Peter Møller Andersen, der er med på, at der er udfordringer med at blive valgt ind, når man er opstillet for en liste med en enkelt agenda.

»Vi er gået fra et samfund med mange menneskelige ressourcer til et system, hvor man stort set ikke kan få lov til at være indlagt på et hospital. Derfor er det ikke kun 50 mio. kr. ekstra til psykiatrien, der kan løse problemerne. Der skal et andet syn på mennesker til. Der er sket forringelser de seneste 20 år. Der skete bl.a. mange strukturelle forandringer, da man nedlagde amterne i 2007. Derefter fik vi kommunerne og regionerne, som slet ikke kan finde et fælles fodslag. Psykiatrien er forringet på både kommunalt og regionalt plan,« siger Peter Møller Andersen, der bl.a. peger på, at mange døgnbemandede institutioner er lukket i de senere år.

»I Aarhus Kommune er der eksempelvis kun en enkelt døgninstitution tilbage med plads til 16 beboere. Men mange psykiatriske patienter har brug for et tilbud, der ligner et plejehjem. Et sted, hvor man får serveret mad og rent tøj. Det kan ikke nytte noget, at man kun satser på, at alle kan blive raske. Det kan alle ikke. Vi har glemt, at vi skal hjælpe med også at lindre og trøste. Der skal mere til end at sørge for at levere frostpakket mad en gang om ugen,« siger Peter Møller Andersen, der har kontor oppe under loftet i de gamle, gule murstensbygninger i Risskov.

Flytning er tilbageskridt

Endnu. For Region Midtjylland er i fuld gang med at opføre et nyt psykiatrisk hospital i Skejby ved siden af det somatiske Aarhus Universitetshospital, som vil blive samlet på en matrikel fra formentlig 2019. Flytningen fra Risskov bliver et stort tilbageskridt for psykiatrien, mener Peter Møller Andersen.

»Det lyder jo fint, at vi får et nyt hospital med et kæmpe ambulatorium, hvor alle skal møde ind. Men svært syge mennesker, der skal sidde tæt på hinanden, inden de skal ind til samtaler, er problematisk. Der er ikke taget højde for, at patienterne skal serviceres, mens de sidder i ambulatoriet. Det er også lavet, så man får en tid på 45 minutter. Hvis man kommer for sent, så får man ikke en ny tid med det samme,« siger Peter Møller Andersen.

Personalet har været involveret i opførelsen af det kommende hospital.

»Men vores protester er alt for sjældent blevet lyttet til. Det hele var givet på forhånd. Det var besluttet, at vi skal have flermandskontorer og vinduer, der ikke kan åbnes,« siger Peter Møller Andersen, der er ærgerlig over, at man efter hans vurdering sidestiller psykiatrien med somatikken i opførelsen af det nye psykiatriske hospital.

»Der bliver ikke taget særlige hensyn til, at psykiatriske patienter er anderledes end en patient med et brækket ben. Resultatet er, at vi skruer tiden 50 år tilbage, og det bliver patienterne, som det vil gå ud over. Vi har også fået besked på, at vi som læger sandsynligvis skal tilbage til at gå med hvide kitler, når vi rykker ind i Skejby,« siger Peter Møller Andersen.

Han vil også arbejde for, at udredningsretten ændres.

»Det er altså ikke alle patienter, der skal behandles ens. Nogle kan godt vente, hvis deres psykiske lidelse ikke er akut. Omvendt er der andre, som skal hurtigere til, end de kommer det i dag. Vi skal tilbage til, at patienternes behov bliver behandlet individuelt,« siger Peter Møller Andersen.

Psykiatri-Listens formand er overbevist om, at der er potentiale til, at listen bliver landsdækkende. Lige nu er det ikke en plan, som han eller de andre partistiftere vil arbejde for, men behovet for det særlige fokus på psykiatrien er til stede i alle regioner, påpeger han.

»Der er grundlag for utilfredshed med behandlingen af de psykiatriske patienter alle steder. Og hvis der efterhånden kun bliver råd til at blive medicineret fremfor terapeutisk behandlet, så er det skidt.«

Følg
Jyllands-Posten
Aarhus lige nu

Det skal handle om at hjælpe andre

52-årige Charlotte Hold havde en succesfuld karriere inden for logistik og administration. Men en dag skiftede hun kurs. Hun ville lave noget, der gav mening. I dag arbejder hun for folk, der er ramt af den sjældne hjernesygdom Huntingtons Sygdom.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er forældet teknologi

Kim Kæraa, Holme Parkvej 261, Højbjerg
Aarhus burde indføre trolleybusser i stedet for letbanetog, der allerede er en gammeldags transportform.
Restauranter
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her