Aarhus

Om aftenen er der dræbersnegle – når man står op, er der lune kanelsnegle

Jeanette Arp (tv.) og Annette Lisberg gør sig festivalklar i deres midlertidige bolig. I baggrunden ser Tine Bloch-Kjær til. Foto: Casper Dalhoff

»Rygning i sengen forbudt.«

»Det er dårlig ånde også.«

Sprittusch-beskederne på husene i det nye papkvarter i Skovlunden afslører beboernes største bekymring. Åben ild og kraftige udåndingsdampe.

På grund af brandfare er alle paphuse udstyret med alarmer, som har vist sig at være ret pirrelige. De reagerer på fugtig udåndingsluft, som der er en del af på en festival, så efter et par nætter med flere falske alarmer skulle flere beboere have forseglet alarmerne.

De første nætter gik bekymringen dog mest på, hvor meget vand husene ville suge til sig. Efter den store skylle natten til onsdag er flere tage begyndt at bule, men det ser ud til, at overfladebehandlingen vil holde til på mandag. Og så skal vi hjem – og husene makuleres og genanvendes.

Ellers er der ikke så meget at bekymre sig om her i lejren. Vi, der tidligere har overnattet i iglo-telt, har med tilfredshed konstateret, at bølgepap er en del mere lydisolerende end teltdug. Så indtil videre har der ikke været egentlige klager over det unge, nyforelskede par nede i Knaldekassen, som de selv har døbt deres lille hus.

Dertil kommer fordelen ved at sove i mørke, hvis papkassens samlinger ellers er tætte. Og så holder et paphus bedre på varmen om natten. Omvendt undgår man drivhus-effekten tidligt om morgenen. Tre plusser i forhold til telt.

Vores naboer i tipierne længere oppe ad bakken har måske højere til loftet, men skovens fauna har det med at trænge sig på.

»Det er virkelig en naturoplevelse,« forsikrer Thomas Fynbo – en af fem mandlige tipi-beboere fra Ikast.

»Vi får besøg af både dræbersnegle og frøer. Til gengæld er tipi den eneste boform med stripperstang, så det opvejer klart ulemperne,« lyder vurderingen.

Liebhaverkvarteret

Alle skuler misundeligt på beboerne i de tre sommerigloer i det, som efterhånden fremstår som Skovlundens liebhaverkvarter – højtbeliggende, langt fra trafikstøj og med områdets suverænt flotteste arkitektur.

Beboerne bor to og to i 10 alkover, og ifølge Tine Bloch-Kjær fra Odense er tilværelsen i de store træ-domes bestemt også til at holde ud.

»Det er superhyggeligt, og vi har mødt nogle nye mennesker. Vi har indlagt strøm, så vi får frisk kaffe om morgenen,« fortæller hun.

Komforten omfatter desuden fast bund og vægge i krydsfiner. Bunden kan løftes, og alkoven er således udstyret med en skjult opbevaringsboks, der oven i købet kan låses af.

Men selv de mest privilegerede har deres trakasserier. Sommerigloerne er skruet sammen af plader, som ikke slutter helt tæt. Desuden drypper det fra udluftningsvinduerne i loftet, når det regner.

»Natten til onsdag regnede det ind, og vores skummadrasser sugede vand. Nu har vi fået luftmadrasser og iglotelte i kabinerne. Det løser problemet, men nu bor vi i telt. Det var nok ikke lige det, vi forventede,« erkender Tine Bloch-Kjær.

Alle nyder dog godt af Skovlundens høje serviceniveau. Campingværterne – her hedder det ikke vagter – er ualmindeligt flinke og hjælpsomme. De giver f.eks. gerne en hånd med ved opstilling af paphuse og oppustning luftmadrasser.

Vi står op til fuglefløjt og fødselsdagssang – utroligt så mange der er født i anden uge i august.

Et lunkent brusebad til 30 kr. har dog haft en vis opfriskende effekt. Noterer mig, at jeg skal huske et håndklæde til næste år.

I skrivende stund sidder jeg ved en mobilopladestation med en kop herlig morgenkaffe og spiser lune kanelsnegle. En populær sællert sammen med gourmethotdogs, som dog først serveres senere.

Bidt af en hugorm

En kvinde har lige sat sig og løftet humøret hos os andre med denne åbningsreplik:

»Er der nogen, som har noget mod hugormebid?«

»Er du blevet bidt af en hugorm?« udbrød vi forfærdede.

»Det tror jeg. Da jeg vågnede, havde jeg det kun ubehageligt et sted. Men det breder sig, når jeg bevæger mig.«

Nu snakker alle lystigt, mens vi og mobiltelefonerne lader op til en ny festivaldag.

Folk hygger sig og nye bekendtskaber opstår på Skovlunden, som også har sine logistiske fordele.

Placeringen 500 m fra indgangen til Sherwood har gjort beboerne uafhængige af shuttlebusser, hvilket kan have sine fordele i spidsbelastningsperioder.

Men. Nu er Skovlunden jo ikke alene sat i verden for at sikre gæsternes komfort. Idéen er at teste bæredygtige boformer. Tipierne kan således bruges igen og igen, sommerigloerne vil blive skilt ad og samlet igen de kommende år, og paphusene bliver til nye papkasser – og hævdes det – toiletpapir.

Desuden skal gæsterne tage alt deres udstyr med sig hjem for at nedbringe affaldsmængden.

En lille rundspørge afslører, at flere beboere har udvalgt stedet af miljømæssige årsager, mens den overordnede ambition med området tilsyneladende er gået hen over hovedet på andre.

»Nå, det var jeg ikke klar over. Så er det måske derfor, de spiser så mange klidboller og hele tiden rydder op inde ved siden af,« griner Peter Olesen fra Silkeborg.

Brian Schultz fra Snekkersten, beboer i tipi med tre svenskere og »en del af 40 plus-segmentet«, erkender også, at bæredygtighed ikke har fyldt meget i hans valg af boform.

»Hotelt var hurtigt udsolgt, og vi er blevet for gamle til at jagte en teltplads. Så det har været det muliges kunst,« erkender han.

»Men det fungerer fint, og vi føler os helt i pagt med naturen. Vi står op med dyrene. Her til morgen blev vi vækket af en frø.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.

Debat: Timemodellen harmonerer ikke med trenden i tiden

Steen Christensen, lodsejerforeningen for Stilling-Solbjerg Sø, Stilling Kirkevej 12, Skanderborg
Kære (Bane)Danmark Først og fremmest skal jeg anføre, at vi i lodsejerforeningen på ingen måde kan tilslutte os timemodellen, uanset hvilken linjeføring der anvendes, idet vi finder togtransport over så relativt korte afstande ufleksibel og forældet.

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her