*

Aarhus

Big data giver billigere fjernvarme

AffaldVarme Aarhus fyrer op for teknologien for at skabe et mere effektivt energiforbrug, og det er en fordel for aarhusianernes elregning og miljøet.

Big Data skal sikre en billigere og grønnere energi i Aarhus Arkivfoto: Cathrine Ertmann

I en tid, hvor danskernes boliger bliver mere energieffektive i kampen for en billigere elregning, bliver det en nødvendighed, at fjernvarmevirksomhederne også gentænker måden, hvorpå de selv bliver mere effektive.

Det er netop, hvad man har gjort hos AffaldVarme Aarhus. Den kommunale virksomhed er Danmarks andenstørste udbyder af fjernvarme og har udviklet et nyt og innovativt datasystem, der gør det muligt at forudse det aarhusianske energiforbrug, og hvornår det er billigst at købe varme fra energiselskaberne.

»Vi er stort selskab, og vi har mange data. Traditionelt set har vores driftsdata været i lukkede systemer. De har været baseret på forsyningssikkerhed, så borgerne altid var sikret varme, uden at systemet har taget højde for andet,« siger afdelingsleder Jørgen Krum fra AffaldVarme, når han skal fortælle grundlaget for det nye system.

Inden det nye system blev implementeret, begyndte fjernvarmevirksomheden at diskutere, hvorledes man kunne gøre brug af dataene til noget andet end bare at sikre energiforsyningen til kunderne.

»Man snakkede ikke om, hvad energien kostede, inden det nye system kom i brug. Den skulle bare være konstant, men det ændrede sig, da vi begyndte at udforske alternative brugsmuligheder for driftsinformationerne,« siger Jørgen Krum.

AffaldVarme Aarhus’ fjernvarmeværker er udstyret med noget af det mest moderne teknologi, der afgiver kompliceret driftsdata. Det var også tilfældet, inden man påbegyndte det nye dataprojekt. Men problemet var dengang, at man ikke kunne bruge dataene til noget, da man ikke kunne overskue dem i nutiden.  

Derfor kontaktede fjernvarmevirksomheden det aarhusbaserede firma Inspari, der er en af Danmarks største virksomheder indenfor business intelligence, der handler om, at virksomheder skal gøre aktivt brug af deres data, det såkaldte big data.
Samarbejdet betød, at man fik overblik over alt fjernvarmedrift, hvilket også var med til at håndværkere og ingeniører hurtigere og bedre kunne reparere og effektiviserer energiforsyningen.

»Projektet er det første af sin art i Danmark, og det betyder besparelser for vores kunder. Vi har overblik over vores anlæg, og hvilke omkostninger vi har. Det er dermed blevet nemmere at påvirke vores varmepriser,« siger Jørgen Krum.

Fjernvarme koster i CO2, og det nye datasystem skal sikre, at de aarhusianske fjernvarmeværker følger den grønne udvikling.

»Vi kigger meget på vores CO2-udledning i det nye system, og Aarhus Kommune har et mål om, at vi skal være CO2-neutrale i 2030. Så nu har vi mulighed for at fortælle meget præcist, hvordan det går,« siger Jørgen Krum.

At kunne påvise at man imødekommer den grønne udvikling er vigtigt for AffaldVarme Aarhus, og derfor har kunder mulighed for at følge med i CO2-udviklingen på en hjemmeside.

»Alle kunder kan– igen i realtid og i detaljen - holde øje med vores CO2-niveau. Men én ting er at stille data offentligt ud, vigtigere endnu er det jo, at vi for første gang kan styre vores udledning,« siger Jørgen Krum.
 

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her