Aarhus

Kritik: Gastronomien i Aarhus har mistet førertrøjen

Madanmelder Bent Christensen er klar med årets nomineringer til ”Den danske Spiseguide”. Han mener, at det gastronomiske Aarhus kan gøre det meget bedre.

Bent Christensen er en af landets mest erfarne madanmeldere, der besøger omkring 150 restauranter om året. Han står bag den årlige udgivelse af ”Den danske Spiseguide”, som omtaler de 300 bedste spisesteder i Danmark.

Den danske spiseguide
 • Årlig guide til landets ca. 300 bedste restauranter.
 • Udkom første gang i 1978.
 • Står også for kåringen af Årets Restaurant, Årets Kok mv.
 • 2017-udgaven udkommer den 29. oktober.

Den danske Spiseguides slutnomineringer 2017 i Aarhus

 • Årets Bo & Spis: Malling Kro
 • Årets Fiskerestaurant: Pihlkjær
 • Årets Tjenerprofil: Christian Neve, Domestic
 • Årets Vin- og Avec-kort: Frederikshøj
 • Årets Sommelier: Søren Haumann, Frederikshøj

Den danske Spiseguides prenomineringer 2017 i Aarhus

 • Årets Bo & Spis: Molskroen og Malling Kro
 • Årets Fiskerestaurant: Pihlkjær
 • Årets Frokostrestaurant: Restaurant Royal
 • Årets Restaurant: Mejeriet og Restaurant Koch
 • Årets Sommelier: Søren Haumann, Frederikshøj
 • Årets Tjenerprofil: Christian Neve, Domestic
 • Årets Vin- og Avec-kort: Frederikshøj

Bent Christensen

 • Udgiver og redaktør af ”Den danske Spiseguide”.
 • Jurymedlem i Best 50 Restaurants in the World.
 • Har bl.a. udgivet ”Tre stjerner” og ”Gastronomien i Danmark”.

”Den danske Spiseguide” står også for kåringen af Årets Restaurant, Årets Kokkeprofil og flere andre kategorier hvert år, og årets slutnomineringer er netop indløbet. Her har Aarhus scoret fem nomineringer, bl.a. er Christian Neve fra Domestic i Mejlgade nomineret som Årets Tjenerprofil, Pihlkjær i Mejlgade som Årets Fiskerestaurant og Malling Kro i kategorien Bo & Spis.

Valgt fra

Restaurant Koch var prenomineret i kategorien Årets Restaurant og Restaurant Royal som Årets Frokostrestaurant. Heraf er ingen gået videre til finalen.

»Vi prenominerer først og følger derefter de prenominerede nøje i et antal uger, hvor vi ser på deres ageren, og allerede der falder flere uden for skiven. Nogle vil tage imod en prenominering som et motiverende element for at blive slutnomineret. Det skete ikke i Aarhus for fleres vedkommende,« skriver Bent Christensen i en mail fra New York, hvor han er på gastronomisk besøg for at opleve byens mange toprestauranter.

Bent Christensen mener, at Aarhus som Danmarks næststørste by kunne gøre det bedre. Byen har f.eks. ingen nomineringer som Årets Kokkeprofil eller Årets Restaurantchef.

Wassim Hallal på Frederikshøj er et aarhusiansk fyrtårn og burde have tre Michelin-stjerner, mener Bent Christensen. Foto: Tor Birk Trads/Polfoto
»Flere nomineringer kræver ikke andet end vilje, beslutsomhed og evnen til vedholdende at præstere på højt niveau. Disse egenskaber er meget værdsatte for guiden. Men Aarhus er slutnomineret i kategorierne Årets Tjenerprofil, Årets Sommelier og Vin- & Avec-kort, så helt overset er potentialet da ikke,« siger Bent Christensen.

Ingen kandidater

Bent Christensen fandt det svært i det hele taget at finde kandidater i Aarhus til kategorien Årets Bo & Spis, altså et spisested med overnatningsmulighed.

»Vi måtte inkludere Malling for at finde en kandidat. Ingen i Storaarhus er relevant slutfinalist. Bl.a. opleves der en manglende respekt omkring dagens sædvanligvis første indtag, morgenmaden. Senest oplevet på Hotel Oasia, hvor de fornægter smørret til morgenmaden. Bortset fra Villa Provence er der langt til et godt morgenmåltid i Aarhus,« siger Bent Christensen.

Han efterlyser også flere gode smørrebrødssteder i Aarhus som F. Høj ved åen og Nordisk Spisehus i M.P. Bruuns Gade, ligesom han savner autentiske restauranter inden for det spanske og sydamerikanske køkken, selv om netop det køkken oplever en stor opmærksomhed verden over i disse år.

»I kategorien Årets Italiano Ristorante er der heller ikke en i Aarhus, der byder på nomineringsmuligheder,« siger Bent Christensen.

Mistet førertrøjen

For få år tilbage havde det gastronomiske Aarhus førertrøjen på i provinsen, men nu er konkurrencen stærkt stigende her. Aalborg og Odense er begyndt at rykke.

»Aalborg har ligefrem etableret en Gastro North-gruppe, der målrettet arbejder på at skabe større synlighed og flere aktiviteter for at tiltrække gastronomiske opinionsdanneres opmærksomhed til byen og Nordjylland. Odense har også de senere år skruet en stærkere pære i fatningen og skaffet mere lys over land,« påpeger Bent Christensen.

Aarhus har i de senere år vundet opmærksomhed på linje med København, men nu er det, som om Aarhus er ved at tabe pusten lidt i forhold til hovedstaden.

Det ses også i antal nomineringer fra Den Danske Spiseguide.

Der var stor spænding på Domestic i Aarhus - de fik deres første stjerne. Medejerne Ditte Susgaard og Christian Neve, som til daglig er tjenere i restauranten, hev straks sablen frem og halshuggede et par gode flasker champagne, da Michelin-stjernen var i hus. Foto: Casper Dalhof

»København er uden tvivl den absolutte mest stålsatte i at ville præstere på højt niveau. På Sjælland er indledt en årlig konkurrence, hvor restauranter møder hinanden to og to, og det ender op i en finale, hvor vinderen kåres som Bedst på Sjælland. Så også der har man ønsket at påvirke udviklingen,« siger Bent Christensen.

Han savner sammenhold i det gastronomiske Aarhus.

»Set udefra har Aarhus alt det potentiale, der kræves, men hvor der i andre storbyer opleves en form for kollegialt venskab og samarbejde, synes dette ikke så tydeligt praktiseret for undertegnede i Aarhus,« siger Bent Christensen og tilføjer:

»Aarhus kan meget mere.«

Mere inspiration fra toppen

En, der gør det godt i Aarhus, er Wassim Hallal på Restaurant Frederikshøj, han burde efter Bent Christensens mening allerede have fået tre Michelin-stjerner mod sin nuværende ene.

Redaktør Bent Christensen mener, at noget af glansen er gået af den aarhusianske gastronomiske stjernehimmel. Foto: Ole Haupt

De øvrige tre Michelinrestauranter, Gastromé, Domestic og Substans, burde tage lederrollen mere på sig, mener Bent Christensen.

»Laget lige under Frederikshøj burde nok fortsat videreudvikle sine opnåede positioner. På topniveauet kunne det være godt for byen, at de tre Michelinrestauranter ville blive endnu bedre, så en underskov kunne blomstre op, men i stedet ser man, at byen lader en topchef som Allan Poulsen flyve videre. Det gør det vanskeligere at skaffe en hurtigere og endnu mere markant kvalificeret udvikling innovativt og kreativt set,« siger Bent Christensen med henvisning til kokken Allan Poulsen, der forlod Mejeriet i Mårslet her i foråret.

Den endelige kåring af årets vindere finder sted den 29. oktober, hvor ”Den danske Spiseguide” afholder sin årlige gallaaften. Den nye udgave af ”Den danske Spiseguide” udkommer samme aften.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Glæde over True Skov: Bør beskytte 500.000 træer

Gitte Holmslykke, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab | Ida Vogel, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab
Der er mange muligheder i True Skov, som Aarhus Kommune vil forbedre.

Debat: Nej, landbruget er ikke i gang med en stor kampagne

Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug
Konflikten mellem natur og afvanding er unødvendig, og der er masser af muligheder for at øge vandløbenes vandføringsevne.

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her