Aarhus

6.000 har skrevet under i protest: Udvidelse af Tangkrogen deler vandene

Kritik og underskrifter strømmer ind for at stoppe et forslag om at udvidelse af 400 m kystnær strækning på Tangkrogen. Byudvikler Rune Kilden hilser derimod forslaget velkommen.

»De må have fået solstik på en varm dag med det forslag,« lyder en kommentar i Facebook-gruppen Beskyt Aarhusbugten Nu. Initiativet, der startede tirsdag i sidste uge, kæmper for at standse et byrådsforslag, der bl.a. vil erstatte 400 m kystnær strækning fra Tangkrogen ud til Oddervej med et stort eventområde.

»Vi frygter, at man ødelægger kyststrækningen, som er et af byens vartegn. Ved at bruge en masse millioner af kommunens penge på at fylde området op med jord, tager man noget unikt og ødelægger det,« siger Martin Klode, der står bag initiativet, der fredag havde samlet over 6.000 underskrifter på hjemmesiden og over 3.000 følgere på Facebook.

Ændring i planen

Kritikken bunder i en helhedsplan omkring Tangkrogen, der blev vedtaget af byrådet tilbage i november 2015. Helhedsplanen indebærer bl.a. en udflytning af Marselisborg Renseanlæg samt udvidelse af Marselisborg Lystbådehavn. I det oprindelige materiale er kyststrækningen ud for Tangkrogen ikke inkluderet i helhedsplan, men i et forslag for maj i år er 400 m af kyststrækningen nu inkluderet for at gøre plads til et stort eventområde. Det har bragt sindene i kog hos mange aarhusianere, fortæller Martin Klode, der løbende har fulgt debatten på Facebook.

Alle taler om udvikling, men ingen kan lide forandring. I stedet for at råbe om op om at bevare kyststrækningen, problematiserer man i stedet forslaget
Rune Kilden, byudvikler

»Nogle har fået nok af, at byen oversvømmes af events hele tiden. Andre lægger vægt på miljøet, mens der er flere, der ligesom jeg selv lægger vægt på, at en bynær kyststrækning er fuldstændig definerende for Aarhus,« siger Martin Klode, der også kritiserer forslagets høringsproces, som kommunen har valgt at placere hen over sommerperioden, hvor de fleste er på ferie.

Uforløst potentiale

Byudvikler Rune Kilden er en af fortalerne for udvidelsen på Tangkrogen. Han mener ikke hjørnet af bugten fungerer optimalt i dag.

»Som jeg oplever stedet, samler der sig en masse tang i hjørnet af bugten. Så på trods af, at det ligger ud til en masse godt badevand, er Tangkrogen aldrig rigtig slået igennem som f.eks. Bellevue. Området har et super potentiale, der endnu ikke er forløst, så jeg synes, forslaget er rigtig interessant,« siger Rune Kilden, der heller ikke giver meget for kritikken.

»Alle taler om udvikling, men ingen kan lide forandring. I stedet for at råbe om op om at bevare kyststrækningen, problematiserer man i stedet forslaget. Man kan også spørge sig selv, hvordan den nye promenade vil blive, hvis der på en varm sommerdag var tusindvis af badende gæster. Jeg bor selv på Frederiksbjerg. Forslaget vil betyde, at jeg kan få en badestrand fem minutters cykeltur fra min bopæl. Det ville da være fantastisk,« siger Rune Kilden.

Parkeringsproblemer

Frem for en ny badestrand lægger Martin Klode vægt på, at en udvidelse vil skabe endnu flere problemer med biler og parkering. Selvom det nye forslag indeholder et område til parkering og bådoplag, frygter han stadig, at det blive endnu sværere at komme til og fra Tangkrogen.

»Allerede nu er der udfordringer på Tangkrogen ved store arrangementer, hvor folk holder langs Kongevejen og helt oppe ved stadion. Området er fuldstændig proppet. I forslaget vil man etablere nogle parkeringspladser, men det er ikke nok, hvis du f.eks. vil have 40.000 til en koncert,« siger Martin Klode.

Han håber derfor, at byrådet vil holde sig til den oprindelige helhedsplan.

»Der er ikke særlig mange i Aarhus, der har kendt til de her planer, så det er det, vi skal gøre dem opmærksom på. Hvis vi kan oplyse alle stemmeberettigede om den her udvidelse, så skal folk nok reagere, det er jeg ikke i tvivl om,« siger Martin Klode.

I byrådet forklarer medlem af teknisk udvalg Steen B. Andersen (S), at ambitionen med forslaget først og fremmest er at forbedre Tangkrogen.

»Nogle af de billeder, der florerer på Facebook fortæller ikke hele historien. Vi vil udvide det rekreative område. Bynært vil vi bl.a. skabe en langt bedre strand, end den vi har i dag. Så må vi se, hvad høringsprocessen kaster af sig. Den er jo netop lavet, så folk kan komme med input,« siger Steen B. Andersen, der ikke ser noget problem i tidspunkt for høringsprocessen.

»Den startede altså den 7. juni, så den har kørt i et godt stykke tid allerede og kører langt hen i august.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Fire grønne organisationer: Landbrugets klimaindsats kan ikke vente – ellers skyder vi os selv i foden
Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd | Mads Flarup Christensen, generalsekretær Greenpeace | Bo Øksnebjerg, generalsekretær WWF Verdensnaturfonden | Søren Bojer Nielsen, direktør Danmarks Naturfredningsforening
Det er ekstremt vigtigt, at vi herhjemme er ambitiøse på klodens vegne.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Omlægning af banen fra Hovedgård til Hasselager

Bo Lindbirk, Fastrupvej 37, Solbjerg
Solbjerg og dens opland er i vild opstandelse over den VVM-undersøgelse, der nu er til høring.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her