Aarhus

Interne mails fældede direktør i Teknik og Miljø

En sag om muligt misbrug af skattekroner får nu konsekvenser for den øverste ledelse i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Direktøren er blevet fyret og flere sanktioner er på vej, efter at en række interne mails har afsløret, at ledende medarbejdere overhørte advarsler om kritisable forhold i to kommunale afdelinger.

»Rapporten konkluderer, at der er reageret. Det gælder ikke kun mig, men også de andre politiske ansvarlige i den her sag,« siger teknikrådmand om den undersøgelse af forholdene i Teknik og Miljø, som blev afleveret mandag. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen

Erik Jespersen havde skimmet sin kalender for ledige fredage, og det så »selvfølgelig håbløst ud«, som han formulerede det i sin mail sendt den 8. april 2013 til den daværende chef i Natur og Vej Service, Claus Pedersen.

På det tidspunkt var Erik Jespersen endnu den øverste direktør for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, og i mailen spurgte han Claus Pedersen, hvornår chefen havde tid til en runde golf.

Direktøren havde et hul i kalenderen fredag den 7. juni, skrev han, og så kunne de to afslutte »med en bid mad i klubhuset«, foreslog han.

Mailen fra 2013 er et af flere eksempler på, at Erik Jespersen og Claus Pedersen ifølge en ny rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young har haft »tætte relationer«.

Det har direktøren ellers tidligere afvist, men rapporten viser, at han og Claus Pedersen flere gange internt har skrevet sammen om muligheden for at spille golf. Samtidig viser rapporten, at Erik Jespersen ifølge Ernst & Young har »haft megen fokus på ikke at miste Claus Pedersen som centerchef«. Claus Pedersen er i dag mistænkt for underslæb, tjenesteforsømmelse og for at have modtaget bestikkelse.

Relationerne mellem de to er centrale i en sag om bl.a. muligt misbrug af skattekroner, brud på udbudsregler og anklager om vennetjenester.

For siden Claus Pedersen i november sidste år først fratrådte sin stilling som chef i Center for Byens Anvendelse og måneden efter blev bortvist og politianmeldt, har spørgsmålet været, om personer i den øverste kommunale ledelse har kendt til kritisable forhold i teknisk forvaltning uden at reagere.

Interne mails tyder på, at det har været tilfældet.

Mens Ernst & Young ikke har fundet oplysninger, som belaster hverken borgmester Jacob Bundsgaard (S), den nuværende eller tidligere rådmænd i forvaltningen, viser rapporten, at flere andre kommunale topchefer har haft viden om kritisable forhold.

Rapporten førte mandag formiddag til, at en enig magistrat i Aarhus Kommune offentliggjorde, at man havde mistet tilliden til direktøren, og at der skal indledes en afskedigelsessag mod ham.

Kendte til personalesag

Såvel direktøren som økonomichef Michael Johansson og HR-chef Hanne Thalund har ifølge rapporten f.eks. siden september sidste år kendt til den to år gamle personalesag, som i november sidste år kostede Claus Pedersen jobbet.

Vi kan hvert fald ikke se, at den måde, han har håndteret en række af de her ting på, er noget, som man normalt vil forvente af en direktør.
Marc Perera Christensen (K), formand for følgegruppen bag den supplerende undersøgelse

Rapporten viser bl.a., at Claus Pedersen og en unavngivet person »har fortiet/nedtonet alvoren« i personalesagen. Store dele af rapporten er censureret – ifølge Aarhus Kommune af hensyn til tavshedspligt – så det er ikke muligt at se, hvilken person, der er tale om udover den tidligere forvaltningschef.

Som beskrevet i JP Aarhus søndag var Hanne Thalund i forvejen bekendt med sagen, da de øvrige embedsmænd i september blev opmærksom på sagen. JP Aarhus har af hensyn til de involverede valgt ikke at beskrive sagen i detaljer.

HR-chefens viden bliver kritiseret af Ernst & Young:

»Samtidig ses Hanne Thalund i sin egenskab af HR-chef ikke at have foranlediget udførelse af egne undersøgelser vedrørende informationer modtaget fra henholdsvis Claus Pedersen og (...).«

Brud på udbudsregler

En anden central del af sagen handler om manglende udbud af store millionkontrakter, som private leverandører er blevet tildelt i strid med både kommunens interne regler og de lovpligtige udbudsregler.

Her viser rapporten, at en medarbejder i Natur og Vej Service i 2011 gjorde opmærksom på, at en konkret aftale ifølge reglerne skulle have været i udbud. Den 14. marts 2011 sendte en unavngiven person en mail til økonomichef Michael Johansson, der bl.a. havde følgende ordlyd:

»NVS’ indkøb af asfalt udgør i dag ca. 8 mio. kr. pr. år, hvilket medfører at indkøbet skal i EU-udbud. Indkøbet er af styregruppen for indkøb i Teknik og Miljø vedtaget som et indsatsområde i 2011.«

Direktør fyret efter rapport: Overhørte flere advarsler

Økonomichefen og direktøren har siddet i den styregruppe, som der i mailen henvises til. Michael Johansson har til Ernst & Young oplyst, at han sammen med direktøren den 5. december 2015 fik oplyst, at »der i NVS forekom flere områder, hvor NVS ikke efterlevede gældende udbudsregler.«

Flere sanktioner på vej

Magistratsmedlem Marc Perera Christensen (K), der er formand for følgegruppen bag den supplerende undersøgelse, fortæller, at en del af baggrunden for fyringen af Erik Jespersen bl.a. er oplysninger, som er kommet frem i pressen.

»Det er alvorligt, når vi vælger at sige, at vi ikke længere har tillid til direktøren. Det er jo ikke ham, der har taget af kassen. Han er heller ikke bortvist, men tilliden er væk på baggrund af en række af de oplysninger, vi har erfaret. Noget af det er også afdækket i pressen,« siger det konservative byrådsmedlem, der kalder sagen alvorlig.

»Vi kan hvert fald ikke se, at den måde, han har håndteret en række af de her ting på, er noget, som man normalt vil forvente af en direktør,« siger Marc Perera Christensen.

Bundsgaard: Jeg vil ikke frikende mig selv

Rådmand i Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), oplyser, at byrådet onsdag skal behandle en række påtænkte sanktioner mod flere andre embedsmænd i Teknik og Miljø. Det sker på baggrund af den nye undersøgelse.

»Der er ikke andre afskedigelsessager på vej, men der er også andre tilfælde af sanktioner. Men det kan jeg ikke kommentere yderligere på nuværende tidspunkt,« forklarer rådmanden.

JP Aarhus har været i kontakt med Erik Jespersen, som oplyser, at han ikke ønsker at kommentere sagen »før den påtænkte afskedigelsessag er afsluttet.« "Michael Johansson har ikke ønsket at kommentere sagen".

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her