Aarhus

Aarhus Kommune fyrer direktør efter undersøgelse

Den øverste direktør i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune er fortid efter en indstilling fra magistraten.

Direktøren for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Erik Jespersen, er mandag formiddag fortid som direktør i kommunen. Foto: Casper Dalhoff

En sag om regelbrud og muligt misbrug af skattekroner i Aarhus Kommune får nu konsekvenser for den øverste ledelse i kommunens tekniske forvaltning.

Mandag formiddag har kommunen valgt at fyre direktøren i Teknik og Miljø, Erik Jespersen.

Det sker på baggrund af en ny rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young, som de seneste måneder har undersøgt ledelsens rolle i en sag om den tidligere forvaltningschef Claus Pedersen, som er mistænkt for underslæb, tjenesteforsømmelse og for at have modtaget bestikkelse.

Rod i Aarhus Kommunes tekniske forvaltning

Flere mistænkelige forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vejservice i Aarhus Kommune undersøges af et revisionsfirma og efterforskes samtidig af Østjyllands Politi.

Den tidligere chef Claus Pedersen måtte som følge af sagen forlade sin stilling, inden han i december 2016 blev bortvist.

Det var en to år gammel personalesag, der i november sidste år endte med at koste Claus Pedersen jobbet.

Revisionsfirmaet Ernst & Young har vurderet, at der er foretaget indkøb af »privatlignende karakter« i de to afdelinger.

Der er bl.a. sket brud på indkøbsaftaler, mens bilag også er forsvundet.

Den nu forhenværende direktør for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, har erkendt, at der er sket brud på lovpligtige udbudsregler i forvaltningen.

En række af de opgaver, som ifølge reglerne skulle have været sendt i udbud, løber op i 83 mio. kr.

I en kortfattet pressemeddelelse oplyser kommunen, at det er en enig Magistrat, som i dag har indstillet afskedigelsessagen mod direktøren til Aarhus Byråd.

»Magistraten finder ikke længere, der er tillid til direktøren,« lyder det.

Giv et sponsorat og bliv leverandør til Aarhus Kommune: Regler brudt i ni år

Kommunen oplyser i pressemeddelelsen intet om, hvad den konkrete baggrund for afskedigelsen er.

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), udtaler, at den nye rapport fra Ernst & Young viser en række nye og kritisable forhold.

»EY's rapport rejser alvorlig kritik af direktørens dispositioner. Samlet må jeg - og en enig Magistrat - konkludere, at der ikke længere er tillid til direktør Erik Jespersen,« lyder det fra rådmanden.

Kristian Würtz mener, at sagen og forløbet, hvor flere kritisable forhold i Teknik og Miljø er kommet frem siden oktober sidste år, har »skadet Aarhus Kommune.«

»Det er helt afgørende, at byens borgere og byrådet har fuld tillid til kommunens dispositioner, og derfor er min anbefaling til byrådet, at der indledes en afskedigelsessag, så afdelingen fremadrettet under en ny direktør kan rette fuld fokus på de vigtige opgaver, som Teknik og Miljø løser for byen,« udtaler rådmanden.

Skandalesagen i Aarhus Kommune: Manglende udbud for 83 mio. kr.

Borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), udtaler, at det efter den nye rapport står klart, »at der ikke længere er tillid til direktøren,« og at kommunen hurtigst muligt vil ansætte en ny direktør.

Indtil det sker, er det Magistratens anbefaling, at stadsdirektør Niels Højberg bliver konstitueret som midlertidig direktør i Teknik og Miljø.

»Jeg er tilfreds med, at vi i Magistraten har fundet sammen i enighed om at håndtere denne vanskelige sag, så arbejdet med at genskabe tilliden til Teknik og Miljø kan ske hurtigst muligt under politisk ledelse af rådmand Kristian Würtz.

Kommunal topchefs fyringsgrundlag var ikke ny viden

Som beskrevet i JP Aarhus søndag var bl.a. Erik Jespersen i mere end halvanden måned bekendt med den to år gamle personalesag, som i november sidste år førte til en fratrædelse af den tidligere chef Claus Pedersen.

Det viste en række interne mails mellem flere kommunale chefer.

Det var til trods for, at direktøren for to uger siden forklarede, at han første gang hørte om sagen den 28. oktober, hvor han indledte en personalesag mod Claus Pedersen på baggrund af den selvsamme sag.

Claus Pedersen har været chef i de to kommunale afdelinger Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service.

Her er der bl.a. sket brud på både interne og lovpligtige udbudsregler ved opgaver til i alt 83 mio. kr., der er betalt for privatlignende indkøb med skattekroner og der er sket brud på indkøbsaftaler.

Den nye rapport fra revisionsfirmaet blev sat i gang efter politisk kritik af, at en undersøgelsesrapport fra Ernst & Young til 1,4 mio. kr. offentliggjort i marts i år ikke havde undersøgt ledelsens rolle.

Onsdag den 21. juni vil byrådet i Aarhus behandle indstillingen. Senere mandag vil dele af den nye rapport fra Ernst & Young blive offentliggjort.

Erik Jespersen oplyser over for JP Aarhus, at han ikke ønsker at kommentere sagen, »før den påtænkte afskedigelsessag er afklaret.«

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Flyt banegården

Hans Jakobsen, Araliavej 15, Harlev
God idé, flyt banegården ud til firkløveret, og lad den fremtidige letbane løbe ud til Brabrand og videre til Harlev.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her