*

Aarhus

»Jeg forstår ikke, hvorfor myndighederne ikke følger loven« (rettet)

I den første version af denne artikel fremgik det, at det var Udlændingestyrelsen, der har truffet afgørelse i sagen. Det rette navn på styrelsen er Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Den aarhusianske iværksætter Kasper Kragelund har måttet forlade Danmark for at holde sammen på sin familie, da hans kone blev udvist. Det er sket på et ulovlig grundlag, mener han. Borgmesteren i Aarhus er oprørt over sagen.

Den aarhusianske iværksætter Kasper Kragelund og hans kone, Janyaphon Tojor, lader som om, at de er på ferie i Tyrkiet.

Men det er mest af hensyn til deres datter, Katrine på fire år, der ikke forstår, hvorfor hun skal væk fra den børnehave i Aarhus, hun netop er faldet så godt til i.

Selv er de meget bevidste om, at de er i Istanbul, fordi Janyaphon Tojor fik besked på at forlade Danmark senest fredag, selv om hun havde et arbejde til en månedsløn på 35.000 kr. om måneden på hånden, som hun skulle være startet på samme dag.

Hun kunne ikke uden videre få arbejds- og opholdstilladelse, lød meldingen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, der yderligere mente, at det job, hun havde fået, var et proforma-job.

Kasper Kragelund finder sagen grotesk og mener, at udvisningen af hans kone er sket på et ulovligt grundlag. Han og familien ankom til Danmark den 7. april og begyndte straks at søge arbejds- og opholdstilladelse til Janyaphon Tojor.

Den slags er der en garantibehandlingstid på 30 dage på, men som Kasper Kragelund siger, var han ikke klar over, at hvis man har yderligere spørgsmål, går der endnu 30 dage.

»Det handler om, at min kone ikke må arbejde og betale skat i Danmark. Jeg har etableret en forretning i Aarhus Street Food, som jeg har investeret en halv mio. kr. i, og den var klar til at åbne fredag den 16. juni. Den skulle min kone have bestyret,« siger han.

»Proforma? Jeg har haft syv dage til at finde en anden direktør for butikken. Det er lykkedes. Butikken er klar, vi skulle jo have den i gang.«

Han er stærkt kritisk ovre for et sagsbehandlingssystem, hvor man kan blive udvist med syv dagens varsel, mens man samtidig får besked om, at der er mindst otte måneders sagsbehandlingstid.

»Hvis vi havde lavet en fejl, kunne jeg forstå det. Det har vi ikke. Der står jo ikke noget sted i loven, at ægtefæller ikke må arbejde sammen, eller at ens ægtefælle ikke må være ens medarbejder. Jeg forstår ikke, hvorfor myndighederne ikke følger loven,« siger han fra et hotelværelse i den tyrkiske hovedstad.

»Vi har haft tre jurister til at se på sagen, og det er deres vurdering, at der ikke er hjemmel i loven til vores udvisning. Vi håber at få lov til at opholde os i Danmark pga. særlige omstændigheder - vores børn - mens styrelsen behandler den klage over afgørelsen, som vi har sendt.«

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder hele situationen for sørgelig og forstemmende.

»Der nogle regler, som åbenbart kan tolkes på flere måder, og det betyder, at vi mister en dygtig og driftig erhvervsmand og hans kone, som skulle have ansvaret for 10 ansatte i deres butik. Det undrer mig, at Udlændingenævnet har valgt ikke at give klagen opsættende virkning. Som jeg læser sagen, var det et en oplagt mulighed. Det er jo hjerteskærende, at børn bliver revet væk, fra det liv, de har her.«

Jacob Bundsgaard blandede sig tidligere på ugen i Kasper Kragelunds sag ved at skrive en formel mail til udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), hvor han gav udtryk for, at det »er helt åbenlyst forkert«, at man ikke kan få lov til at blive boende i Danmark med sin kone under disse vilkår.

»Jeg har ikke fået svar fra Inger Støjberg. Jeg vil rykke for et svar, hvis jeg ikke hører fra hende, og vil i det hele taget gøre, hvad jeg kan, for Kasper Kragelund,« siger han.

»Jeg vil også opfordre Kasper til at holde fast og bide sig fast i bordkanten, ikke bare for sin egen families skyld, men også for andres skyld.«

Både Kasper Kragelund og Janyaphon Tojor er stadig indstillet på at vende tilbage til Danmark, hvis sagen afgøres til deres fordel.

Men lige nu bliver de i Istanbul i nogle dage. Katrine er faldet til ro, Konrad på 10 måneder har ikke så mange meninger om sagen, bare han er sammen med sine forældre.

Det er det, der er Kasper Kragelunds udgangspunkt: Han vil ikke splitte sin familie. Han insisterer på, at børnene skal være sammen med begge deres forældre, selv om de og deres far har dansk statsborgerskab, mens deres mor har thailandsk.

De har boet i Thailand, men vendte tilbage til Danmark for at bygge en tilværelse op her. Kasper Kragelund har lagt hele startkapitalen til Aarhus Street Food og har lejet den tidligere busgarage ved Rutebilstationen, hvor det store madmarked med mere end 30 boder holder til - en af dem er den bod, som Kasper Kragelund har etableret.

Han er ikke bare medejer af markedet, men også bestyrelsesformand for det, som nu, et lille års tid efter åbningen, har skabt 350-400 arbejdspladser.

Han og Janyaphon Tojor har følelserne uden på kroppen lige nu, erkender han. Ikke så meget pga. dem selv, mere pga. børnene.

»Havde vi bare været os selv, havde vi tænkt pyt, så må vi rejse. Men vi er klar til at være i Danmark, det er bedst for børnenes ve og vel. Desuden har de mange reaktioner, vi har fået fra danskere, erhvervsfolk og lokale politikere, rørt os. Det har virkelig været fantastisk at møde den opbakning.«

Kasper Kragelund er også blevet kontaktet af BBC og CNN, der har fulgt sagen, men han har brug for lige at have styr på sine følelser, inden han går så bredt ud, siger han.

Når familien ankommer til Bangkok om nogle dage, må den tjekke ind på endnu et hotel.

»Vi har solgt alt, hvad vi havde i Thailand,« siger Kasper Kragelund.

»Vi regnede jo med at kunne bo i Danmark.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Nu skrues der op for hastigheden på de midtjyske veje

Ole Birk Olesen , transport-, bygnings- og boligminister (LA) | Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører (V) | Rasmus Jarlov, transportordfører (K) | Villum Christensen, transportordfører (LA) | Kim Christiansen, transportordfører (DF)
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her