*

Aarhus

Aarhus-politikere vil sikre en bedre overgang for udsatte unge til voksenlivet

Socialrådmanden vil diskuttere en indsats for udsatte eller handicappede unge på 15-25 år.

TV 2 har i flere dokumentarprogrammer fulgt Jørn Toft Jensen, siden han var barn. Hans forældre havde begge store sociale problemer, kæmpede med misbrug og havde derfor ikke forudsætningerne for at tage sig ordentligt af deres dreng. Foto: TV2

Jørn Toft Jensens spiral ned i misbrug, kriminalitet og pengeproblemer efter sin 18 års fødselsdag viser med al tydelighed, at udsatte eller handicappede unge får en for brat og hård overgang, når de bliver voksne og skal have nye tilbud fra Aarhus Kommune.

Socialpædagoger vil med på råd i sager om Jørn og andre udsatte

»Overgangen er i høj grad et problem i Aarhus, men også i hele landet, fordi man går fra et lovsæt til et andet ved 18-årsalderen. De unge bliver juridisk set myndige og kan sige nej til tilbud, mens de følelsesmæssigt og kognitivt kan være som børn,« siger socialrådmand Thomas Medom (SF).

Blødere overgang

I JP Aarhus fredag foreslog Socialpædagogerne Østjylland, at Aarhus Kommune skaber en blødere overgang for unge fra 15-25 år. Det kunne ifølge fagforeningen ske ved formaliserede møder, hvor myndigheden for børn og voksne samt repræsentanter for botilbud deltager. Det forslag var socialchef Lotte Henriksen villig til at diskuttere, og hun foreslog selv en tovholder, der følger unge og deres familier over i voksenområdet.

Autismeforeningen: Alle vores forældre oplever svigt, når deres børn fylder 18 å

Forslagene møder genklang hos Thomas Medom:

»Om det skal være en konkret model med tovholdere eller et 15-25-års perspektiv, er jeg meget åben for at diskutere. I dag har vi 16- og 17,5-års samtaler. Hvad nu hvis vi udvider det til at være samtaler mellem det 15. og 25. år og dermed sikrer en længere og blødere overgang,« siger rådmanden, som efterspørger bud fra eksperter på, hvordan man praktisk og juridisk kan imødegå, at kommunens handlemuligheder ændres drastisk ved 18 års alderen.

Jørns gamle institution: »Vi er blevet meget klogere på 20 år«

Thomas Medom understreger desuden, at socialforvaltningen for nylig er blevet reorganiseret, og at der er kommet fokus på at sikre større inddragelse af socialpædagoger og andre relevante faggrupper, når unge skal visiteres til nye tilbud i afdelingen for voksenhandicap. Rådmanden vil nu indkalde børne- og ungeudvalget samt socialudvalget til et fællesmøde for at diskutere mulighederne for en blødere overgang fra ung til voksen på udsatte- og handicapområdet. Det hilser formanden for socialudvalget Hüseyin Arac (S) velkommen.

K ønsker udvalg

»Jeg håber, at denne dokumentar bliver en løftet pegefinger til os alle om, at vi skal sikre en bedre overgang til voksenlivet. Jeg synes, at alle forslag fra folk med forstand på området, er yderst velkomne,« siger han og efterspørger, at kommunen holder mere øje med unge, der har problemer som Jørn, efter 18-års alderen.

Kommunen overhørte advarsler om boligtilbud til ”Mors lille dreng”

Hvis juraen står i vejen, mener Hüseyin Arac, at byrådet må stå sammen om at henvende sig til partikollegaer i Folketinget og bede om relevante lovændringer.

Sårbare unge i Aarhus slår sig på voksenlivet

Hos De Konservative har byrådskandidat Mette Skautrup sammen med partiets politiske ordfører, Marc Perera Christensen, stillet forslag om at nedsætte et udvalg, der skal sætte fokus på indsatsen i overgangsfasen på handicapområdet.

»I 2012 var min søn, der er inden for autismespektret, igennem overgangen fra barn til voksen i forvaltningsmæssig forstand. Det var et forløb, der på mange måde forløb uhensigtsmæssigt. Her i 2017 skal min søn igen videre i livet efter et STU-forløb (Særlig Tilrettelagt Undervisning), og desværre må jeg konstatere, at voksenhandicap i Aarhus Kommune igen formår at gøre overgangen vanskelig,« oplyser Mette Skautrup i en pressemeddelelse.

Socialchef: Dilemmaet er, at Jørn bare kan sige nej tak

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her