*

Aarhus

Børn er nødsaget til at lege i skyggen

Daginstitutionen Børnely skal vænne sig til en ny seks-etagers nabo, der efterlader børnene i skyggen til fare for deres trivsel. I forsøget på at finde en ny beliggenhed melder Aarhus Kommune hus forbi.

I baggrunden er nedrivnings- arbejdet allerede i gang blot 10 meter fra legepladsen hos dag- institutionen Børnely. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Børn og personale i daginstitutionen Børnely skal vænne sig til en ny nabo, når det tidligere kommunale socialcenter på Valdemarsgade rives ned for at gøre plads til 106 nyopførte lejligheder i seks etager. Etageboligerne, der rager 24 meter op i luften, kommer til at ligge klos op ad daginstitutionen, hvor 64 vuggestue- og børnehavebørn frem over kan se frem til at skulle lege i skyggen. Daginstitutionens ledere og forældre er bekymrede og efterlyser, at kommunen skrider ind.

Nabostrid

Valdemarsgade

  • Bygherren Casa vil omdanne området omkring Valdemarsgade på 6.500 kvadratmeter til 106 nye lejligheder fra 2017-2019.
  • Projektet, Valdemars Have, er udviklet i samarbejde med arkitekterne Schmidt Hammer Lassen Architects.
  • Lokalplan nr. 1039, der giver Casa lov til at bygge i seks etager på et samlet areal af 13.000 blev vedtaget af Aarhus Byrådet den 22. februar 2017.
  • På Valdemarsgade 16 bor den selvejende daginstitution Børnely. Her er ledelse og forældre bekymrede for støj og skyggegener i forbindelse med byggeriet. Aarhus Kommune har indtil nu ikke været i stand til at finde en ny placering til Børnely.

»Det er et videnskabeligt faktum, at sol- og dagslys har stor betydning for børns trivsel. Vi er i Børnely hverken mod profit eller byudvikling, men her sker det med al tydelighed på bekostning af små børns trivsel. Det er ikke i orden,« siger Anette Rosenkrantz Fuglsang, daglig leder i Børnely.

Aldrig blevet hørt

Tilbage i 2015 solgte Aarhus Kommune området omkring Valdemarsgade til bygherren Casa.

I forbindelse med overtagelsen indgik Casa en samarbejdsaftale med Børnely om også at overtage institutionens grund, mod at bygherren hjalp Børnely med at finde en ny grund. For ikke at skade samarbejdet og i troen på en fælles løsning med Casa gav Børnely ikke indsigelser om bl.a. skygge og støjgener, da lokalplanen blev vedtaget. Men da det ikke lykkedes Casa at finde en ny beliggenhed til Børnely, blev lokalplanen i mellemtiden godkendt uden daginstitutionens indsigelser.

I dag er Børnely derfor tvunget til at finde en ny beliggenhed på egen hånd, hvis ikke de vil ligge i skyggen af det nye byggeri, der tårner sig 24 meter op og efterlader børnene i skyggen store dele af året.

»Det lader ikke til, at byrådet har været præsenteret for skyggediagrammer og de alvorlige gener, som byggeriet har for os. For os er det en gåde, hvordan kommunen forestiller sig, at det store byggeprojekt i seks etager kan lade sig realisere med sovende og legende børn på en legeplads få meter væk. Vi er efterladt med det indtryk, at Teknik og Miljø i Aarhus Kommune bevidst forsøger at fordrive Børnely væk fra egen herlige grund, der er børnenes åndehul i byen,« siger Louise Trøllund Bindslev.

En privat virksomhed

Da Børnely er en selvejende daginstitution, er kommunens handlerum ifølge centerchef i Teknik og Miljø Bente Lykke Sørensen begrænset i forhold til at finde en ny placering.

»Børnely er en privat virksomhed, og det sætter nogle juridiske rammer for, hvilken støtte Aarhus Kommune kan yde – ikke mindst af økonomisk art. Det er derfor nødvendigt, at Børnely selv har økonomisk mulighed for at købe en ny byggegrund i Aarhus midtby til markedspris samt kan bygge en ny institution for den salgspris, Børnely kan oppebære ved salget af deres grund i Valdemarsgade,« siger Bente Lykke Sørensen.

Men at skelne mellem offentlig og privat virksomhed, giver i Børnelys øjne ikke mening, når institutionen tjener et offentligt formål.

»Det handler om, hvorvidt der er politisk vilje til at udlægge grunde til offentlige formål. Her er kommunens daginstitutioner tilsyneladende vigtigere at udlægge arealer til end en selvejende institution, selv om vi i princippet laver det samme,« siger Louise Trøllund Bindslev, der lægger vægt på, at byen i forvejen mangler institutionspladser.

Bente Lykke Sørensen understreger, at kommunen har gjort sig store bestræbelser for at hjælpe Børnely med at finde en anden placering, men da der i forvejen er udfordringer med at finde egnede arealer til kommunale daginstitutioner på Frederiksbjerg, er det ikke indtil videre lykkedes.

Selv har Børnely foreslået sidebygningerne i skolegården ved N.J. Fjordsgades Skole, men også her må Bente Lykke Sørensen melde hus forbi.

Solgt til andre formål

»Problemet med Børnelys forslag til andre placeringer, er, at bygningerne i dag anvendes til andre formål. Det gør sig også gældende for N.J. Fjordsgades Skole,« siger Bente Lykke Sørensen.

I et brev til Børnely beklager rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz situationen, men understreger, at lokalplanen er vedtaget, og at en alternativ placering er besværliggjort af, at de fleste alternativer enten er solgt eller benyttet til andre offentlige formål.

Teknik og Miljø har foreslået en midlertidig placering på Godsbanen, men det løser ifølge Børnely ikke problemet med en permanent placering.

Rådmand for Børn og Unge Bünyamin Simsek (V) betegner i et brev til borgmester Jacob Bundsgaard og Kristian Würtz situationens alvor.

»Der er nu brug for konstruktiv dialog, hvor Teknik og Miljø tager opgaven på sig frem for at afvise borgere, der uforskyldte er havnet i en situation, hvor deres daginstitution reelt er uegnet til børnepasning,« skriver Bünyamin Simsek.

I byrådet følger formanden for teknisk udvalg, Camilla Fabricius (S), sagen nøje.

»Det er enormt synd for både børnene, forældrene og personalet, at Børnely står i den her situation. Det tager udvalget meget alvorligt. Når vi forandrer byen, skal vi selvfølgelig være opmærksomme på de udfordringer, der opstår,« siger Camilla Fabricius.

Hun har nu bedt om en redegørelse fra Teknik og Miljø omkring sagen og indledt en dialog med ledelsen i Børnely og afdelingen for Børn og Unge.

»Vi er meget fleksible i forhold til at finde en løsning. Det handler om at prioritere børn i byen. Når man får de gener, vi får ved et sådant byggeri, så skal man også gøre sig umage med at finde et andet tilbud til en daginstitution inde i byen. Det har kommunen en forpligtelse til,« siger Louise Trøllund Bindslev.

Støj og støv i sandkassen 

Børnely har via advokat klaget til Ankestyrelsen over manglende inddragelse i farligt nedrivningsarbejde.

Børn og personale i daginstitutionen Børnely skal fra mandag den 22. maj indstille sig på støj og støv fra naboen, når bygherren Casa går i gang med at rive en omfattende betonkonstruktion ned til det, der skal blive til 126 lejligheder. Den 6.500 kvm store byggeplads ligger under 10 meter fra daginstitutionens udendørsareal, hvor 24 vuggestue- og 40 børnehavebørn til daglig leger og sover til middag. Den 17. marts gav Aarhus Kommune grønt lys til nedrivning, men uden at forhøre sig hos Børnely, der mener, de ikke har haft tid til at tage sig de nødvendige forholdsregler.

»Når der kommer støv, skal børnene så indenfor, eller kan de godt tåle det? Kan børnene sove ude, imens de river den store betonkonstruktion ned? Nogle har børn med astma, de kan ikke sove ude. Hvad vil der være i sandkassen? Små børn spiser jo lidt af sandet en gang imellem,« siger Anette Rosenkrantz Fuglsang, daglig leder i Børnely.

Børnely har nu fået en advokat på sagen.

»Vi har indgivet en klage til Ankestyrelsen, fordi vi mener at nedrivningstilladelsen er ugyldig. Det er den først og fremmest, fordi Børnely ikke er blevet partshørt, derudover er der ikke fastsat støjgrænser eller andre beskyttelsesforanstaltninger,« siger advokat Niels Vase fra HjulmandKaptajn på vegne af Børnely.

Han mener, at Børnely åbenlyst er part i sagen, da de konkret og individuelt er påvirket af nedrivningen og har derfor anmodet om hastebehandling hos Ankestyrelsen, så nedrivningsarbejdet stoppes øjeblikkeligt.

Nabo skal ikke høres

»Vi mener, at advokaten blander nogle ting sammen. I byggeloven kræver nedrivning ikke en tilladelse, det skal man blot anmelde om. Når lokalplanen er vedtaget, skal kommunen alene foretage en kontrol af, hvorvidt der er noget, der forhindrer selve nedrivningen, det er typisk hvis ejendommen er bevaringsværdig eller udpeget som beskyttet i en lokalplan. Det er ikke noget, naboen skal høres om,« siger Torben Simonsen, kontorchef i Teknik og Miljø.

Med til nedrivningen hører dog en godkendelse af støj- og støvgener, og her forsikrer afdelingschef i Miljø og Energi, Anders Maltha Rasmussen, at kommunen løbende fører tilsyn med Casas arbejde.

»Vi følger sagen meget nøje. Der er foretaget en miljøkortlægning af den bygning, der rives ned. Det er et professionelt nedrivningsfirma, der har opgaven. Det er vant til at håndtere den slags. Så jeg er tryg ved, at det kommer til at foregå sådan, at børnehaven ikke bliver udsat for sundhedsmæssige problemer,« siger Anders Maltha Rasmussen.

Anette Rosenkrantz Fuglsang er ikke overbevist.

»Kommunen har en række vilkår og vil føre tilsyn med dem, men der er ikke lavet en vurdering af nedrivningens påvirkning på Børnely. Kommunen har ikke forholdt sig til den virkelighed, der er på den anden side af plankeværket.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her