Aarhus

Kommunen overhørte advarsler om boligtilbud til ”Mors lille dreng”

Selv om flere personer omkring Jørn Toft Jensen udtrykte stor bekymring, og kommunen selv tvivlede på tilbuddet, endte autisten i en lejlighed, hvor hans hashmisbrug tog fart.

Problemerne for Jørn Toft Jensen begyndte umiddelbart efter hans 18-års fødselsdag, hvor han som myndig ventede på at flytte ind på Aarhus Kommunes botilbud Tingagergården i Tilst. Foto: TV2

Han var diagnosticeret med autisme og led af personlighedsforstyrrelser samt retardering.

“Mors lille dreng”

19 år med Jørn

  • I 1998 bringer TV 2 dokumentaren ”Er du mors lille dreng?” om Jørn Toft Jensen, der tilbringer sine første måneder af sit liv på institutionen Bethesda i Aarhus sammen med sine biologiske forældre.
  • Her trak Jørn sig langsomt ind i sig selv, mens den voldsomme og opfarende far og den småt begavede og snøvlende mor skulle lære at være forældre, men havde nok i sig selv.
  • Eksperter udtrykte bekymring for, at Jørn ville tage varig skade. Alligevel gik der fire måneder, før at Aarhus Kommune anbragte Jørn i familiepleje hos Lilli og Uffe Bach Andersen lidt uden for Aarhus. Udsendelsen skabte derfor stor debat om tidlig tvangsfjernelse af børn.
  • I 2008 viser TV 2 dokumentaren ”Er du mors lille dreng? 10 år senere”. Her er det lillebroren til Jørn, Mads, som er hovedpersonen.
  • På trods af, at kommunen vidste, at moderen er lettere retarderet og ikke var i stand til at tage sig af Jørn, undlod kommunen at foretage en dybere undersøgelse af, om barnets far var i stand til at løfte rollen som primær omsorgsperson.
  • Der kom fire underretninger i Mads’ første levemåned, men han endte alligevel først hos en plejemor efter 14 måneder.
  • Efterfølgende undersøgelser kritiserede i hårde vendinger kommunen.
  • I den tredje udsendelse ”Mors lille dreng på egne ben” følges Jørn som myndig. Han fyldte 18 år den 11. juli 2015 og flyttede i oktober 2016 ind på institutionen Tingagergaarden. I løbet af få måneder faldt Jørns liv fra hinanden: Hans hashmisbrug eskalerede, og han bliver pusher.
  • I foråret 2017 fik Jørn plads på en døgninstitution på Sjælland.

Samtidig begik han jævnligt butikstyverier, havde et hashmisbrug og afviste sin medicin.

Jørn Toft Jensens problemer var så mange og store, at en række personer omkring den unge mand udtrykte stor bekymring over for, om Aarhus Kommunes botilbud Tingagergården i Tilst ville have nok ressourcer til at tage sig af ham.

Selv kommunen tvivlede på sit eget tilbud til den autistiske mand.

Misbrug eskalerede

Alligevel endte Jørn med at få et knap to måneder langt ophold i en af botilbuddets lejligheder, hvor hans hashmisbrug eskalerede, og han formodentlig blev pusher for en indvandrerbande, der angiveligt maste hans hånd og misbrugte hans personlige oplysninger til at købe telefoner.

Den hurtige negative spiral mod kriminelle netværk og misbrug fremgår af Jørns sagsmappe, som TV 2 har fået aktindsigt i i forbindelse med dokumentaren ”Mors lille dreng på egne ben”.

JP Aarhus er i besiddelse af materialet, og med dokumenterne kan historien om Jørns nye voksne liv oprulles:

Måneden før sin 19-års fødselsdag i juli 2016 beder Jørn sin plejemor, Lilli Bach Andersen, om at give Aarhus Kommune besked om, at han gerne vil sige ja tak til en plads på Tingagergården. Plejemoren videregiver ønsket med en stor bekymring i en e-mail til kommunen.

»Vi som plejeforældre bakker op så godt, vi kan, og prøver at håndtere vores store bekymring for, om tilbuddet er skærmet og støttet nok for Jørn. Vi er spændte og vil arbejde på og håbe for det bedste samtidig med frygten for det værste fylder rigtig meget,« skriver Lilli Bach Andersen i en mail den 8. juni.

En af Aarhus Kommunes familieplejekonsulenter, der har kontakt til Jørn og hans plejeforældre, er også bekymret for, om Tingagergården kan magte ham. Det samme er afdelingslederen for en klub, hvor Jørn er kommet, og han advarer i slutningen af april 2016 kommunens voksenhandicapafdeling om, at der er tale om en større opgave.

»For at dette bliver en succes, mener vi, der skal massiv støtte på omkring Jørn for at skabe et solidt fundament for ham, samt for at sikre de øvrige beboeres trivsel,« skriver han.

Går op i stoffer

Problemerne for Jørn begynder umiddelbart efter hans 18-års fødselsdag, hvor han som myndig venter på at flytte ind på Tingagergården, der er under ombygning. Han får bl.a. en bøde for at overtræde et tilhold og bliver taget med hash og peberspray på sig. Hans plejemor, Lilli Bach Andersen, formoder, at han er pusher, og hun fortæller, at Jørn kun går op i at skaffe stoffer og rager uklar med alle, lige som han føler sig truet og forfulgt.

Trusler på livet

Jørn har også været i kontakt med sin biologiske far, og de har truet hinanden på livet og politianmeldt hinanden, fremgår det af sagsakterne.

I august udtrykker centerchefen for Tingagergården, Jens Krause, også skepsis over for, om botilbuddet kan rumme Jørn Toft Jensen.

»Tingagergården er i tvivl om, hvorvidt de kan yde den støtte, Jørn har behov for... Derudover er der bekymring i forhold til tilbuddets andre beboere, som kan være sårbare over for Jørns nuværende adfærd…det vurderes, at Jørn har behov for mere støtte og klarere rammer, end det Tingagergården kan tilbyde i en bolig…,« fremgår det i et referat fra et møde mellem centerchefen, en konsulent fra voksenhandicap og familieplejekonsulenten.

Vi kan ikke ransage værelser eller lave kropsvisitationer. Det giver udfordringer, når vi taler om, hvordan vi overhovedet kan hjælpe en ung mand som Jørn.
Lotte Henriksen, socialchef, Aarhus Kommune socialchef, Aarhus Kommune

Herefter vurderer kommunen, at Tingagergården alligevel ikke er egnet til Jørn.

Beslutningen holder dog ikke længe. To uger senere tilbyder kommunen den nu 19-årige mand en plads på Tingagergården, og tanken er, at det skal være et midlertidigt ophold, indtil det er afklaret, hvilket tilbud Jørn skal have.

Men det forløber mildest talt ikke godt, efter at han rykker ind i sin egen lejlighed i november 2016.

Jørn går ikke i bad, har ikke noget at gøre med de øvrige beboere og personalet, men holder sig i lejligheden, hvor han er sammen med en veninde og ryger hash.

Han bliver meldt til politiet i november, da han efter sigende har fået leveret en stor klump hash til at sælge videre. En sen novemberaften ser en af Tingagergårdens ansatte Jørn og tre personer med anden etnisk baggrund end dansk stige ud af en grå bil. De fortæller, at de skulle hente noget. Tre dage senere siger Jørn til den ansatte, at han var i problemer og viser sin hånd, hvor den ene finger og noget af hånden var pakket ind i sort gaffatape. Ifølge Jørn har han fået den i klemme i badeværelsesdøren.

Sårbare unge i Aarhus slår sig på voksenlivet

Situationen bliver for meget for plejefaren, Uffe Andersen. Han skriver til socialrådmand Thomas Medom (SF), og der bliver indkaldt til et møde med en række nøglepersoner.

Bor nu på Sjælland

»Baggrunden for mødet er en stærk bekymring for Jørns trivsel, hans misbrug og særligt en begrundet mistanke om, at Jørn er involveret i kriminelle forhold, hvor han bliver udnyttet af hans bekendtskaber,« skriver en afdelingsleder i et notat den 30. november.

Socialpædagoger vil med på råd i sager om Jørn og andre udsatte

Heri fremgår det, at Jørn har henvendt sig til plejefaren, fordi han skylder 40.000 kr. Desuden har plejemoren spærret hans konti, da bekendtskaberne tilsyneladende lokker penge ud af ham, og hun har fået oprettet et nyt NemID i hans navn.

Socialchef: Dilemmaet er, at Jørn bare kan sige nej tak

I slutningen af december tager plejefaren Jørn med til Norge på skitur for at komme væk fra problemerne. Efterfølgende bliver Jørn flyttet til et skærmet sted på Sjælland, hvor han bor i dag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
KL: Tre chefer stod til fyring
Den Tidligere socialchef og den tidligere social- og beskæftigelsesdirektør skulle fyres for håndteringen af stærkt kritiserede anbringelsessager, konkluderer undersøgelse. Rystende rapport, lyder det fra S, mens V-rådmand ser fremad.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her