Aarhus

Aarhus er god for familier

Kvaliteten af børnehaver, vuggestuer, skoler og fritidsinteresser har indflydelse, når udenlandske familier skal vælge, om de vil flytte til Aarhus i forbindelse med et arbejde.

Aarhus er mere sikker end Atlanta. Her kan pigerne gøre, hvad de selv vil, uden at Heather og Brian Shroyer skal være nervøse for, om det er sikkert at sende dem afsted.

Aarhus har det, der skal til for en udenlandsk familie, der kommer for at arbejde.

Det mener Tiny Maerschalk, formand for Erhverv Aarhus’ International Community. Ifølge hende følger flere og flere familier med, når en udenlandsk far eller mor har fået et job i Aarhus.

»Aarhus er ikke alene en karrieredestination, men også i høj grad en god destination for en familie. Når man træffer beslutning om, hvor man vil udstationeres er det selvfølgelig vigtigt med løn, jobindhold og karrieremuligheder, men hvis man har ægtefælle og børn med, sætter man lige så stor pris på, at de trives og har en meningsfuld hverdag. Kan man ikke se det potentiale i Aarhus, flytter man ikke hertil,« understreger hun og henviser til, at internationale medarbejdere kigger på kvaliteten af børnehaver, vuggestuer, skoler, fritidsinteresser, og hvor de kan komme til at bo, når de vælger destination.

30+ er attraktivt

Ifølge tal fra Jobindsats.dk, som er Beskæftigelsesministeriets databank om arbejdsmarkedet, er der i øjeblikket 4.014 udenlandske statsborgere beskæftiget i Aarhus. Heraf er 2.807 på fuld tid, og mange af dem har ifølge Tiny Maerschalk formentlig taget familien med, fordi virksomhederne efterspørger arbejdstagere med erfaring.

»Det kan minde om at fare vild«

Top 10

Nationaliteter

International Community under Erhverv Aarhus udgav i november 2016 en undersøgelse, som gav indblik i, hvor i verden udenlandsk arbejdskraft i Region Midtjylland kommer fra. Herunder følger top-10:

1. Tyskland – 8 pct.

2. Rumænien – 8 pct.

3. Indien – 7 pct.

4. Polen – 5 pct.

5. Bulgarien – 5 pct.

6. Storbritannien – 5 pct.

7. Spanien – 4 pct.

8. USA – 4 pct.

9. Italien – 3 pct.

10. Litauen – 3 pct.

Listen er baseret på en registeranalyse af såkaldte expats og repats udført af Epinion i 2015. Analysen dækker expats og repats, der i perioden 2010-2014 er flyttet til en kommune i Region Midtjylland.

»Det handler om, hvem man rekrutterer,« siger hun.

»Er man single, er man typisk i tyverne og i starten af karrieren, men hvis man har lidt erfaring, er man 30+ og har familie, og det er nok i den alder, at man er attraktiv for de videnstunge virksomheder,« siger hun.

Tiny Maerschalk henviser til undersøgelser, som Aarhus Kommune har lavet. De viser, at en af udfordringerne for udlændinge i Aarhus er at finde en egnet bolig til en ordentlig pris. Et andet problem er sproget.

»Danskere taler gerne engelsk, men på arbejdspladsen foregår det hele gerne på dansk. Dansk er ikke et sprog, man taler andre steder, så det kan være en udfordring,« forklarer hun.

Reserverede danskere

Den største udfordring er dog ifølge hende danskerne selv.

»Folk oplever, at danskere er søde og venlige, men meget reserverede. Man har tydeligt et todelt liv – et arbejdsliv og så sit private liv, som er meget privat. Det er for venner og familie. Det er sjældent, at kollegaer er venner,« fortæller hun.

Derfor står International Community årligt bag over 100 events, som skal skabe netværk på tværs af virksomheder og mellem internationale medarbejdere og danskere.

»Som noget helt nyt har vi fået Spouse Community Aarhus for medfølgende partnere. De medfølgende partnere har reageret på, at alle fortæller, at ægtefæller uden arbejde er en udfordring, så nu tager de selv handsken op, og laver arrangementer i løbet af dagstimerne, så de får netværk og hjælper hinanden i jobsøgning. De har ikke mødt hinanden endnu, men de skal have et kaffemøde den sidste fredag i april,« fortæller hun.

Ifølge beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er der sket forbedringer, som kan få udlændinge til at føle sig mere velkomne i Aarhus.

Flere udlændinge på jobmarkedet i Aarhus

»Der er allerede et internationalt miljø. Man kan være topforsker og have spændende fritidsaktiviteter på engelsk, indtil man eventuelt får lært dansk, hvis man da ikke skal hurtigt hjem igen,« siger han.

Rådmanden mener dog, at der stadig er mange områder, hvor byen kan præsentere sig bedre.

»Der er mange ting, vi kunne blive bedre til – bl.a. skiltningen i vores by. Man kan jo ikke bevæge sig rundt i Aarhus, med mindre man kan dansk. Jeg forestiller mig ikke, at vi skal være tosprogede, som man ser i områder i USA, hvor der nærmest er to officielle sprog, men jeg ser for mig, at der kommer flere internationale miljøer, og at vi bliver bedre til at skilte på engelsk centrale steder,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her