Aarhus

»Det kan minde om at fare vild«

For syv måneder siden efterlod familien Shroyer alt, de kendte i Atlanta, USA, og flyttede til Aarhus. Far, mor og to børn kæmper for at lære dansk, finde venner og på at skabe sig et permanent liv i byen.

Familien Shroyer består af 32-årige Heather, 36-årige Brian og børnene Lexi og Summer på 12 og 11 år. Fotos: Mikkel Berg Pedersen

Sidste år solgte Heather og Brian Shroyer alt, de ejede.

Et hus, to biler, møbler; alt det, som udgjorde deres materielle liv i Atlanta, USA, fik nye ejere.

I september fik familie og venner de sidste farvelkram, før turen gik over Atlanten til et nyt liv i en by, som de blot kort forinden havde hørt om for første gang. Endemålet var Aarhus.

»Vi var på en kort tur til byen, inden vi tog beslutningen om at flytte. De fleste snakker ret godt engelsk, så når man bare er på besøg som turist, er der ingen problemer. Men da vi endelig flyttede og boede de første tre uger i en lejlighed, vi havde fundet via Airbnb, så ramte virkeligheden – vi er her! En simpel ting som at gå i Salling Super for første gang var meget speciel. Vi stod med fisk, pålæg og andet mad, vi ikke anede, hvad var,« fortæller Brian Shroyer og bliver fulgt op af sin kone: »Stort set alt i byen var ukendt. Det kan minde om at fare vild. Jeg var nødt til at oversætte alt med Google Translate, og det fik mig i korte øjeblik til at tænke, hvad pokker vi havde gjort,« siger Heather Shroyer og slår en latter op fra sin plads om spisebordet i familiens lejlighed på Joh. Baunes Plads.

Flere udlændinge på jobmarkedet i Aarhus

Savnet via Facebook

Familien Shroyer består af 32-årige Heather, 36-årige Brian og børnene Lexi og Summer på 12 og 11 år. De er en del af en stigende tendens i Aarhus, hvor antallet af udlændinge med arbejde i Aarhus siden 2010 er steget fra 1.602 til 4.014 i år.

Efter at have beskæftiget sig med digital marketing for den danske virksomhed Stibo Systems i USA i lidt over et år, spurgte Brian Shroyer sin danske chef, om der var mulighed for at få arbejde i Aarhus eller et andet sted i udlandet, hvor familien kunne bosætte sig. Allerede få dage efter svarede chefen: Familien kunne flytte til Danmark, så snart de ville.

De hvide vægge i familien Shroyers lejlighed er stadig bare, og da JP Aarhus’ fotograf prøver at finde et sted at tage et billede, forklarer Heather Shroyer, at jagten efter kunst og pynt til at hænge op stadig er i gang. De fire familiemedlemmer sidder rundt om deres spisebord og snakker lige så meget med hinanden som med journalisten om gevinster og udfordringer ved at lade Atlanten adskille dem fra venner og familie.

Dejligt uden arbejde

»Jeg har især savnet dem derhjemme under højtider, hvor jeg kan se, at alle er samlet, på Facebook. Der har jeg tænkt: »Åh, jeg skulle være der.« Men jeg elsker den nye livsstil i Aarhus. Jeg elsker at gå på markedet på Ingerslevs Boulevard, jeg laver mere mad, jeg har mere tid til at lave, hvad jeg gerne vil, som at udforske byen. Det har ikke været så svært at flytte over Atlanten, som man skulle tro,« betror Heather Shroyer.

Lexi og Summer Shroyer går på den internationale skole AAGE i Højbjerg, og for de to piger har den største udfordring ved at flytte været savnet af vennerne i USA. Men via programmet Facetime bliver kontakten holdt ved lige.

»Det har faktisk været nemmere at kommunikere med dem derhjemme, end jeg troede. Det har været lidt svært at ringe på grund af tidsforskellen, og man skal ramme præcis det rigtige tidspunkt,« fortæller Lexi Shroyer.

Aarhus er god for familier

Til hverdag tager børnene i skole, og Brian tager på arbejde. Heather Shroyer leder efter arbejde, men falder i øjeblikket i kategorien for udenlandske ægtefæller uden arbejde, som ifølge organisationen International Community er en af de hyppigste årsager til, at udenlandske familier fortryder flytningen til Aarhus og flytter tilbage til hjemlandet.

»Jeg var ejendomsmægler i USA. Jeg nød det, men det var også tidskrævende, og jeg arbejdede for meget. Jeg vil ikke lyve. Det har været ret dejligt ikke at have et arbejde,« erkender Heather Shroyer med et grin. »Men fra et økonomisk synspunkt bliver det måske nødvendigt, fordi det er dyrt at bo i Danmark. Et arbejde kan også give et netværk, men det er ikke nødvendigt for, at vi bliver i Danmark.«

Kvaliteten er bedre her

Under researchen om Danmark og Aarhus inden afrejsen læste familien en del på internettet om, at danskere kan være indelukkede og svære at blive venner med. Men det har ikke været noget problem.

»Vi er ret udadvendte og tager imod det, der kommer vores vej. Vi møder folk, når vi går på restaurant. I sidste weekend mødte vi to fyre på Mikkeller Bar, og de har inviteret os til grillaften med deres familie, fordi de har børn på samme alder som vores,« siger Heather Shroyer.

Familien er begyndt at danne fundamentet til, at Danmark kan blive deres nye hjemland. De to piger lærer dansk i skolen, det samme gør Heather hos Lær Dansk, og Brian lærer dansk ved bl.a. at snakke med kollegaer. Familien har besluttet, at der skal gå mindst to år, før der skal tages stilling til at flytte tilbage til Atlanta.

Til gengæld for afsavnet, som Heather understreger ikke har været helt så svært at håndtere som ventet, og udfordringerne i supermarkedet, har familien fået adresse i en by, der har overrasket positivt.

»Kvaliteten af livet er bare bedre her. Der er så mange kvalitetsting at tage sig til på et meget begrænset område, som at gå på museer, tage til vandet eller i skoven og gå i dyrehaven. Kvaliteten af mit arbejde er også bedre. Jeg har kortere arbejdsdage, arbejder mere effektivt og føler, jeg får lavet mere. I USA havde jeg længere arbejdsdage med mere pres, og en del af tiden var spildt,« forklarer Brian Shroyer.

Trygt at bo i Aarhus

»Det er en god pointe,« bryder Heather Shroyer ind, inden hun kommer med sit eget bud på det bedste ved at være flyttet fra Atlanta til Aarhus:

»Her er mere sikkert. Jeg kan lade pigerne gøre, hvad de selv vil og ikke bekymre mig om, om de er sikre. Jeg havde læst om, hvor sikkert her var. Men man forstår det ikke, før man mærker følelsen af sikkerhed. Folk passer på hinanden.«

Det mærker pigerne til hverdag. Og skal de pege på noget af det bedste ved at bo i Danmark, er det en større grad af frihed.

»Far og mor er ikke så bekymrede for os, så vi kan tage ned i byen alene med vennerne. Og så cykler vi alle steder hen. Det giver mere frihed end i Atlanta, hvor vores forældre altid skulle køre os i bil til aftaler,« siger Lexi Shroyer.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her