*

Aarhus

Aarhus-historien trak 25.000 tilskuere

Der var fyldt godt op på Bispetorvet, da domkirken blev brugt som filmlærred.

25.000 mennesker anslås at have oplevet "Aarhus Stories" på Bispetorvet i sidste uge.

Tallet er opgjort af det vagtselskab, som  havde overblikket over torvet, som fire aftener i træk var tilskuertribune, mens domkirkens facade var lærred for fem korte animationsfilm, "Aarhus Stories", der viste, hvordan byen har udviklet sig fra en vikingeby til en blomstrende storby med fremtidsvisioner og flyvende droner.

M2, der holder til i Filmbyen, havde produceret de fem animationsfilm, mens DJ Static sammen med Nicolai Absalon havde lavet lydbilledet.

Filmforevisningen blev spillet tre gange hver aften onsdag-lørdag og fik en god start til premieren kl. 20 onsdag aften, hvor 2.500 mennesker så med, hvorefter godt 900 så med de to næste gang, filmene blev vist samme aften.

Torsdag aften blev tilskuertallet fordoblet til 5.000, og fredag kom i alt 7.700, hvoraf de 6.000 mødte op for at høre DJ Static spille live sammen med et orkester med strygere, horn, keyboard og kor. Hele holdet var på banen igen lørdag aften, hvilket trak 7.000 mennesker til, mens endnu 2.000 tog de mere stilfærdige versioner senere samme aften, hvor soundtracket blev spillet pr. højttaler.

Hele soundtracket bliver i øvrigt udgivet på lp og solgt efter forudbestilling i pladebutikken i Den Gamle By fra den 22. april – der kommer et releaseparty, lover DJ Static, hvis borgerlige navn er Thorbjørn Schwarz. Den 12. april udkommer albummet digitalt.

Begivenheden var en optakt til Den Gamle Bys kommende permanente udstilling, ”Aarhus Fortæller”, som åbner i april. Det er en vandring i tid fra vikingetiden til i dag, og det var den samme vandring, som tilskuerne på Bispetorvet blev taget med på.

Animationsfilmene viste, hvordan det ikke altid har været en dans på roser at bo i Aarhus - lige fra dengang i Vikingetiden, hvor Aarhus skulle forsvare sig mod andre vikinger på togt over byen i 1600-tallet, hvor borgerne sultede, fordi svenske tropper og danske lejesoldater plyndrede byen for mad og andre værdier til  industrialiseringen, hvor der både kom jernbane, havn og nye fabrikker til.

Besættelsen havde også sin egen filmiske historie, hvorefter historien blev sendt ind i en uvis fremtid, der dog tog sig både farverig og musikalsk ud, der på domkirkens facade.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Anmeldelse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her