Aarhus

Skrig, slå, spark og løb væk!

Hvordan kan man lære at forsvare sig selv, hvis det at angribe i sig selv er grænseoverskridende? Det forsøgte kvinder på tværs af aldersgrupper at finde svaret på til selvforsvarskursus i Aarhus V.

Kvindehold på ca. 20 stk. der træner teknikker i selvforsvar. Krav Maga hedder stilen og er en blanding af aikido, judo, taekwondo og wrestling. Instruktøren for kurset hedder Christian Namrok. Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Åh nej!« En 14-årig debuttant har hamret så hårdt på sin modstanders boksepude, at hendes kunstige negl er faldet af og nu ligger på madrassen.

Hun kigger forvirret på sin finger og så hen på instruktøren. Skal hun fortsætte? Instruktøren svarer ikke.

Vi er ikke i Fitness World. Her får man ikke point for at være forfængelig. Det er en overfaldsmand ligeglad med.

Vi er hos Krav Maga Global i det vestlige Aarhus, hvor den 52-årige Christian Namrok instruerer kvinder i den israelske selvforsvarsteknik Krav Maga, der kombinerer judo, boksning og wrestling. Han fortæller, at selvforsvar falder de færreste kvinder naturligt.

»I starten er kvinderne generte. Det er ikke naturligt for dem at råbe, sparke og slå. Samtidig kommer de med vidt forskellige ting i bagagen. Nogle har oplevet hustruvold, chikane eller overgreb, mens andre slet ikke har. Fælles for dem er, at de gerne vil have mere selvtillid og vil lære at kunne forsvare sig selv,« siger Christian Namrok, der selv har trænet kampsport i over 40 år og for fire år siden begyndte at instruere i selvforsvar.

Uskyldige grin

Lyden af tung hip hop banker ud i lokalet, og mellem numrene høres lyden af forpustede åndedræt.

På et stort gummiunderlag står Christian Namrok og instruerer pigerne, der parvis agerer offer og potentiel overfaldsmand.

»Bliver I ramt på skulderen, skal I give mig tre armbøjninger,« kommanderer han til dem, imens de forsøger at komme ind på livet af hinanden.

Flere af de yngre piger griner nervøst. Det er ikke nemt at være konfronterende på kommando.

I starten er kvinderne generte. Det er ikke naturligt for dem at råbe, sparke og slå. Sam- tidig kommer de med vidt forskellige ting i bagagen.
Christian Namrok, kampsportinstruktør kampsportinstruktør

I fire år har Krav Maga Global haft mixhold til selvforsvar, men i oktober sidste år startede det første rene kvindehold med to ugentlige træninger.

Holdet består af kvinder i alderen 11 til 65 og tæller alt fra skoleelever, sygeplejersker, studerende, lærere, sosu-assistenter og forretningskvinder.

»Så der er ingen undskyldninger for ikke at være med,« griner Christian Namrok.

»For nogle af de yngste piger kan det være grænseoverskridende at træne med mændene. Så på kvindeholdet lærer pigerne at blive fortrolige med teknikkerne til selvforsvar. Så kan de øve med mændene senere hen,« forklarer han.

I takt med at mændenes beskytterrolle er blevet udvandet med ligestillingen i samfundet, mener Christian Namrock, at kvinder i højere grad er nødt til at lære at kunne forsvare sig selv.

Det kan den 32-årige Bettina Thorbard. Hun arbejder til daglig som fængselsbetjent og har trænet i Krav Maga Global siden januar.

»Det giver meget mere sikkerhed, ikke kun på arbejdet. Jeg er langt mere selvsikker, når jeg er ude i byen. Desuden kommer jeg bare i god form,« siger Bettina Thorbard.

Siden hun startede til selvforsvar, har hun tabt fire kilo. Hun går også til fitness en gang i mellem, men oplever, at hun får pulsen op på en helt anden måde til selvforsvar.

Indtil videre har hun dog ikke haft brug for at benytte de fysiske redskaber i sit arbejde, men hun er ikke i tvivl om, at hun er klar, hvis det engang bliver nødvendigt med de fængselsindsatte.

»Jeg er god til at snakke mig ud af situationer. I stedet for at køre en situation helt op i det røde felt, kan jeg få dem helt ned at kravle i stedet. De fleste indsatte kan kun forsvare sig selv ved at angribe enten fysisk eller verbalt.

Her er det verbale stadig det første, jeg tyr til. De indsatte skal ikke frygte mig, men jeg skal stadig kunne forsvare mig selv, hvis de angriber mig,« siger hun.

Handler om at chokere

Tilbage i hallen bliver der ikke smågrinet mere. Nu er det alvor.

»Hvad vil du?« råber Christian Namrok ind i hovedet på en af pigerne. Han slår ud mod hende. Hun parerer, hæver knæet, som ikke er mere end par centimeter fra hans skridt.

Han ænser ikke truslen mod sine private dele, men kigger på resten af gruppen, der nøje følger hans instruktion.

»Et, to og løb væk,« råber han pludselig, hvorefter pigen igen sænker sit knæ og passerer ham højre om.

Christian Namrok vender sig igen om mod pigen.

»Det her er jeres naturlige reaktion på et angreb,« siger han og udstøder et tøset skrig, imens han dukker sig og holder hænderne op for hovedet.

»I parerer. Bang!«

Han løfter sin højre arm og sparker ud mod den kvindelige hjælpetræner.

»Og så skal I ramme præcist i skridtet,« råber Christian Namrok.

Flere kvinder lærer selvforsvar

»Det hjælper ikke at slå en mand på maven. I Krav Maga går vi meget op i zoner som skridtet, halsen, hvor smerten virkelig kan føles. Det handler om at chokere manden, så kvinden vinder tid til at komme væk. Vi følger vi princippet om maximum damage, minimum time.«

Christian Namrok lægger vægt på, at det handler om at ændre kvindernes selvopfattelse fra at være et passivt offer til aktivt at yde modstand.

»Vi udfordrer reflekser som at lukke øjnene. Simulationerne skal ændre kvindernes grundlæggende vaner. Når kvinder fryser, er det fordi, de ikke ved, hvad de skal, hvis de bliver angrebet. Vi bygger kvinderne op, indtil deres kroppes naturlige reaktion er at reagere frem for at gå i chok,« forklarer han og understreger, at det fysiske selvforsvar kun må ske i nødværge.

Den 14-årige pige er som forvandlet. Neglen er væk, og nu hamrer hun løs på sin modstander.

»Blok, knæ. Blok, knæ. Et, to, skub og løb væk,« lyder det inde fra midten af cirklen. »Hårdere!« råber Christian Namrok.

Det er svært at forstå, at det var den samme teenager, der en halv time tidligere havde svært ved blot at råbe.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her