Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Bydelen, der har fortjent en hjælpende hånd

Vinderholdet bag tryghedsrenoveringen i Bispehaven blev fredag præsenteret i fælleshuset Trivselshuset. Der er lagt op til flere grønne områder, mindre beton og et nyt fælleshus ved indgangen til bydelen.

Bispehaven åbnes op med det nye fælleshus. Et hus der henvender sig til hele Hasle-bydelen. Huset omgives af en urban plads, der forbinder Kiwi, fælleshuset, bispehaverne og fodboldbanen.

Balloner spredt foran Trivselshuset og en rød løber prøvede fredag eftermiddag at sætte gang i en passende feststemning til den præsentation, der var i støbeskeen i Bispehavens fælleshus.

Omkring 70 var mødt op i huset, hvor de blev præsenteret for kulminationen på et mangeårigt arbejde for at gøre det belastede boligområde til et trygt sted at bo og et attraktivt sted at bosætte sig.

»Bispehavens historie er noget broget, men det er ikke kun skidt, fordi det kan skabe grobund for noget stort. Det er sket her, hvor projektet over de seneste otte år er blevet større og større,« sagde direktør i Østjysk Bolig, der ejer og driver Bispehaven, Allan Søstrøm, og sluttede sin tale med at ønske Bispehavens beboere tillykke.

Tryghed er et af de mest grundlæggende behov, man har, derfor har vi tænkt tryghed ind i hver eneste detalje.
Gertrud Øllgaard, antropolog og ekspertisechef hos Niras

Omdannelsen af Bispehaven har et budget på omkring 190 mio. kr. Bag vinderprojektet står entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen A/S med underrådgiverne Aarhus Arkitekterne, Niras og byMUNCH by- og landskabsdesign bag, efter at have vundet et EU-bud, som seks andre hold også bød ind på.

Tryghed i alle detaljer

Gertrud Øllgaard, antropolog og ekspertisechef hos Niras, understregede ved præsentationen vigtigheden af, at Bispehavens beboere involverer sig i projektet.

»Tryghed er et af de mest grundlæggende behov, man har, derfor har vi tænkt tryghed ind i hver eneste detalje. Samtidig er det absolut nødvendigt, at beboerne hjælper til. Det kan være med konkrete idéer i etableringsfasen, eller med at gribe en skovl, når der skal laves opgangshaver. Det vil være med til at styrke trygheden i området,« sagde hun.

I Politiets Tryghedsindeks fra i fjor følte kun 56,7 pct. af beboerne i Bispehaven sig trygge, og den andel skal øges gennem renovering og omdannelse.

Boligområde med et blakket cv

Det vil vinderprojektet bl.a. sikre ved at lade Hasle Centervej fungere som en bygade, der kører gennem Bispehaven og bliver koblet til Viborgvej. Desuden skal Trivselshuset erstattes af et nyt fælleshus placeret ved ankomsten til boligområdet, når folk kommer ad Rymarken. Samtidig skal volde og betondæk fjernes for at skabe en bedre sammenhæng til den omkringliggende bydel.

»Der er masser af beton i Bispehaven, som ikke altid er ønskeligt. Den beton, vi river ned, skal bruges i nye volde, som skaber grønne områder i bydelen. Det skaber merværdi for flere penge, og det er en tanke gennem hele projektet,« sagde Anita Munch Jensen, ejer af byMUNCH by- og landskabsdesign.

Vinderprojektet for EU-udbuddet ”Tryghed i Bispehaven” blev fredag præsenteret i bydelens fælleshus Trivselshuset. Mohammed Khaled (nummer to fra højre), 22 år, er tidligere beboer og arbejder i Bispehaven. Han mener, at planerne for at omdanne Bispehaven kan gøre bydelen attraktiv og derved mere tryg. Foto: Joachim Ladefoged

Tryghedsrenovering

Konkurrence

  • Tryghedsprojektet i Bispehaven blev indledt i 2011 med mål om at gøre Bispehaven mere tryg og attraktiv. Der er særligt fokus på områdets udearealer.
  • Tryghedsrenoveringens intentioner skal understøttes af tre mål: Attraktivt bykvarter – Bispehaven skal være et attraktivt bykvarter, hvor beboere fastholdes og nye beboergrupper søger til. Trygt bykvarter – Bispehaven skal være et trygt, varieret og oplevelsesrigt bykvarter, der danner rammen om det gode by- og boligliv.
  • Fællesskaber – Investeringer i Bispehaven skal give langsigtet værdi, og der skal investeres de steder, hvor effekten er størst.
  • Projektet består af to etaper til en samlet entreprisesum på ca. 190 mio. kr. finansieret af infrastrukturpuljen og Landbyggefonden.
  • Projektet er en del af EU-udbuddet ”Tryghed i Bispehaven”, hvor syv hold bød ind. Efterfølgende har Østjysk Bolig forhandlet med fem hold, der har præsenteret deres projekter, rettet til og kommet med tilbud.
  • Opgaven omfatter bl.a. projektering og udførelse af nye byrum og udearealer i Bispehaven samt et nyt fælleshus.
  • Fredag blev vinderprojektet
  • offentliggjort. Entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen A/S med underrådgiverne Aarhus Arkitekterne, Niras og byMUNCH by- og landskabsdesign står bag.
  • I løbet af 2017 bliver projektet realiseret.

Kilde: Østjysk Bolig

Meget at byde på

Bispehaven har længe været en central del af Mohammed Khaleds liv. Den 22-årige mand er tidligere beboer i området og arbejder frivilligt i Bispehavens Initiativgruppe, som vil styrke interessen for bydelen ved at etablere bl.a. cykel- og medieværksted. Han var mødt op fredag eftermiddag, fordi han er spændt på de kommende forandringerne i bydelen.

»Jeg har ikke selv følt mig utryg i Bispehaven, men det er der andre, som gør, og det skal tages alvorligt. Projektet vil gøre stedet attraktivt, hvilket jeg tror vil gøre området trygt, fordi folk forhåbentligt vil komme mere ud af deres lejligheder,« sagde Mohammed Khaled.

Kristian Würtz var blandt talerne, og han lovede at følge projektet tæt.

»Bispehaven er et kvarter, som i den grad har fortjent en hjælpende hånd. Baggrunden er, at Bispehaven er et af de mest utrygge steder i byen, når man spørger beboerne. Beboerne har ikke fortjent den utryghed, med de avisoverskrifter, det giver,« sagde han og tilføjede, at omdannelsen af Bispehaven også er vigtig for resten af Aarhus.

»Bydelen har meget at byde på. Den ligger tæt på midtbyen, og fra de bedste lejligheder er der en strålende udsigt.«

Beboere skal inddrages

I 2007 blev renoveringen af Bispehavens lejligheder afsluttet. Hanne Fisker, folkepensionist og beboer i bydelen, havde ønsket, at der i vinderprojektet var mere fokus på at sikre de enkelte lejligheder bedre.

»Det er rigtig godt at skabe et trygt miljø, men jeg har talt for helt enkle tiltag, som at sikre lejlighedernes hoveddøre bedre, som var med i de endelige planer. Trygheden i hjemmet er meget vigtig, fordi den bærer man med ud i området,« siger hun og forklarer, at hun har følt sig utryg, da hun bl.a. har oplevet indbrud i sit hjem.

Begrundelsen bag valget af vinderprojektet er bl.a., at »teamet har på overbevisende måde skabt de fysiske rammer for, at beboere og gæster vil opleve det som tryggere at bo og færdes i området,« lyder det fra bedømmelsesudvalget bestående af beboerrepræsentanter, Aarhus Kommune samt ansatte i Østjysk Bolig, der ejer og driver Bispehaven.

»Det vindende team har på overbevisende facon leveret en dybtfølt forståelse for, hvad der skal til for at bidrage til større tryghed og ejerskab i området, og bygger videre på det store forarbejde, der er gjort i fht. inddragelse og involvering. Beboerne inddrages på flere måder gennem hele projektperioden bl.a. ved medindflydelse på den endelige udmøntning af konkrete dele af projektet og ved forskellige beskæftigelsestiltag,« fortsætter begrundelsen.

Vinderteamets arbejde i Bispehaven består af to etaper og løber frem til 2020.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Boligområde med et blakket cv
Skud og knivstikkeri, hærværk og butikstyveri. Bispehaven har været hårdt ramt af ballade gennem en årrække og er det særligt udsatte boligområde med færrest trygge borgere.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Luftkastellerne på Himmelbjerget

Anders Rosenstand Laugesen (V)
Helhedsplanen for Himmelbjerget er et ærgerligt fejlskud.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her