Aarhus

Mennesket i drøm og mareridt

En af Moesgaard Museums 2017-satsninger er en ny måde at lave udstilling på. ”Rejsen” er en filmisk udstilling om menneskets fælles grundvilkår verden rundt.

Filminstruktøren Christoffer Boe (th.) har til Moesgaard Museums nye særudstilling lavet filmen ”Rejsen” om syv menneskelige grundvilkår i syv verdensdele. Det ene er ”rationalitet” om at forholde og tilpasse sig til det sted, man er, eksemplificeret af en forsker på Sydpolen. Fotos: Kenneth Lysbjerg Koustrup og Moesgaard Museum

Det gik op for Jan Skamby Madsen forleden aften: Den udstilling, som han har haft tanker om, ja, nærmest drømt om, siden han som ung så Ingmar Bergmans film ”Det syvende segl”, hvor en hjemvendt ridder spiller skak med Døden på en strand, bliver nu til noget.

Den 25. april åbner Moesgaard Museum en udstilling, ”Rejsen”, hvor man har trukket kulturhovedstadsårets tema, ”Let’s Rethink” helt ud til kanten ved at lave en udstilling uden genstande, men derimod med en film, der handler om syv menneskelige grundvilkår, som gælder uanset ens køn, tro, hudfarve, fædreland eller klima.

»Jeg har altid haft lyst til at prøve kræfter med at formidle kulturhistorie og til at eksperimentere med film,« siger den netop afgåede museumsdirektør for Moesgaard Museum, som trods pensioneringen har fået til opgave at bære projektet igennem i samarbejde med Carsten Holst, chef for Filmby Aarhus, Kjeld Holm, fhv. biskop i Aarhus Stift, og filminstruktør Christoffer Boe.

Syv vilkår

»Udstillingen kommer med sin alvor til at spille godt op til ”Røde Orm” med al den sjov og ballade, den forestilling rummer,« mener Jan Skamby, som sammen med en arbejdsgruppe indkredser de syv vilkår: fødsel, død, kærlighed, tro, angst, tab og rationalitet.

Moesgaard Museum

”Rejsen”

  • Moesgaard Museums store særudstilling i 2017, ”Rejsen”, er en udstilling uden genstande.
  • Udstillingen er en filmisk produktion om syv menneskelige grundvilkår, fotograferet i syv verdensdele.
  • Temaet er spændt ud mellem fødsel og død.
  • ”Rejsen” åbner den 25. april.

Kjeld Holm har siden med større besvær, end han havde drømt om, skrevet et katalog til udstillingen, hvor han reflekterer og filosoferer over de valgte grundvilkår.

»Det har ikke været let, for sproget er et begrænset medium. Det er derfor, vi bruger billeder og film – der hvor sproget holder op, begynder billedet,« siger han.

Kjeld Holm mener også, at udstillingen er en dannelsesproces, som kan gøre en klogere på tilværelsen.

Det bliver udstillingen bygget op til at håndtere. Man indleder med at gå gennem en grotte, kommer ind i en sal, hvor man skal se den godt 15 minutter lange film, og derefter kan de besøgende gå ud i bl.a. et reflektionsrum, som man nu er ved at udtænke i detaljer.

»Det er vildt nok med sådan en udstilling uden genstande – det er en helt ny måde at lave udstilling på,« mener Carsten Holst, der har stået for kontakten til Christoffer Boe og Zentropa.

Moesgaard Museums store særudstilling i 2017 bliver en international filmisk udstilling om menneskelige grundvilkår. Udstillingen, Rejsen, er helt uden genstande og omfatter i stedet en filmproduktion, der er optaget i syv verdensdele. Filmen er instrueret af filminstruktør Christoffer Boe og produceret af Zentropa Udstillingen præsenteres i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Filmby Aarhus. Udstillingen, der åbner 25. april, handler om syv menneskelige grundvilkår - fødsel, død, kærlighed, tro, angst, tab og rationalitet. Christoffer Boe

Boe er færdig med at filme, fortæller han, der bl.a. har været med til en fødsel i Danmark, en ligafbrænding i Nepal og på tur på Sydpolen.

»Det har været både en drøm og et mareridt. Vi har registreret mennesker i vanvittige situationer – har været med fra det første lille skrig til det sidste åndedrag,« siger Christoffer Boe.

»Det er det meget store og det nære,« siger han og kalder det for en totaloplevelse, nærmest totalteater.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Anmeldelse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her