Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Jens Blendstrups bog ”Gud taler ud” bliver filmatiseret i Risskov-villa

En villa i Risskov har vist sig som det perfekte filmset for ny spillefilm. Filmen er støttet med 1 mio. kr. af Vestdansk Filmpulje, som kalder det en »god investering«.

Søren Malling spiller den bærende rolle i ”Gud taler ud” som den alkoholiserede far. Foto: Benjamin Nørskov

En ung Michael Jackson ligger med sit hvide tøj i positur på en plakat på væggen, og Tusindårsfalken fra ”Star Wars” ligger ved siden af skrivebordet, hvor radioen med brunt træ og båndoptager står placeret.

Vi står i et drengeværelse fra 1980’erne i en villa i Risskov. Hele huset er bygget om til at være filmset til optagelserne af ”Gud taler ud”, en filmatisering af Aarhus-forfatteren Jens Blendstrups bog af samme navn, som handler om hans opvækst i Risskov med tre brødre, sin mor og en alkoholiseret far – familiens patriark.

Villaen fandt filmholdet ved et rent tilfælde, da det var på tur i området for at finde locations til filmen, fortæller producer Morten Kaufmann.

Holdet havde nået at være forbi det hus, hvor Jens Blendstrup voksede op, for blot at finde ud af, at det til deres fortrydelse var blevet renoveret i 1990’erne, og dermed ikke kunne bruges. Men fortrydelsen varede ikke længe, da de på en nabovej fandt en stort set tilsvarende villa, som viste sig sidst at være blevet renoveret i 1970’erne.

Ejendommen tilhører en ældre dame, som filmholdet kom i kontakt med, og hun viste sig at være med på idéen om at lade filmholdet rykke ind. Og villaen har været en ren gave for producerne at arbejde med.

»Der er mange af møblerne og sådan noget som hessianen på væggene, som vi har kunnet genbruge,« siger Morten Kaufmann.

1 mio. kr. ryggen

Både lederen af sekretariatet for Vestdansk Filmpulje, Carsten Holst, samt puljens formand, kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), er også på besøg på settet. Og selvom de begge er imponerede over, hvad de ser – især drengeværelset – har de også en seriøs involvering.

Vestdansk Filmpulje har nemlig valgt at støtte filmen med 1 mio. kr. Men de penge er langtfra at betragte som nogen gave.

»Vi lægger penge i dette, fordi vi mener, det er en god investering. Udover at det fungerer som branding, er det nemlig også en god forretning. Vi ved nemlig, at hver gang vi lægger 1 kr. i filmproduktion, får vi 4 kr. tilbage,« fortæller Rabih Azad-Ahmad.

Hvad kan den give Aarhus

Og at der ligger en større kalkule bag støtten, kan Carsten Holst uddybe, det har bl.a. været udslagsgivende, at det lokale filmselskab Deluca Film er co-producent.

Gud taler ud
En filmatisering
  • Filmen er baseret på Jens Blendstrups bog ”Gud taler ud”, som tidligere har været opført som teaterstykke.
  • I filmen spiller Søren Malling den bærende rolle som faderen, der også italesættes som ”Gud”, når hans børn taler om ham.
  • I andre roller ses bl.a. den svenske sangerinde Lisa Nelsson som moderen.
  • Filmen ventes at få premiere i sidste halvdel af 2017.

»Når vi støtter, kigger vi på, om det er en kunstnerisk stærk produktion, på holdet, manuskriptet og på relevansen for Aarhus. Og så ser vi også på, hvad vi tror, filmen kan præstere i biografer og på tv, i forhold til hvad den kan betyde for Aarhus og for filmpuljen,« siger Carsten Holst og fortsætter.

»Vi kigger også på, hvor mange penge de vil lægge her. Og de lægger mere end 1 mio. – en hel del mere, når de har været på optagelser i seks uger med et helt hold på omkring 40 mennesker. Og endelig ser vi også på, hvem de ansætter, om der er lokale filmarbejdere, og her er der så en lokal co-producent i form af Deluca Film, så det giver en styrkelse af vores producentmiljø. Så det er hele den pakke, der er i spil.«

Opholdet forlænget

Egentlig skulle filmholdet kun have været i villaen i tre uger, men den har kunnet fungere til så mange scener, at man valgte at forlænge opholdet.

Og imens har naboerne på den stille villavej så småt vænnet sig til holdets skurvogne og sågar inviteret filmfolkene på kaffe. Og den slags forlængede ophold er sød musik i Rabih Azad-Ahmads ører. For Vestdansk Filmpulje gælder det nemlig om at vise, at der sker noget i området.

»Det er vigtigt at blive ved med at have produktioner i gang i Aarhus og hele det vestdanske område, for det er vigtigt for filmhold at kunne se, at der sker noget her, så de ikke flytter andre steder hen.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: EU-romantisk idealisme

Henrik Ræder Clausen
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her