*

Aarhus

Politiker sigtet for at huse flygtninge

Sammen med sin bofælle husede Maria Sloth (EL) i september to afrikanske flygtninge. Det har nu resulteret i en sigtelse.

Maria Sloth fortryder ikke, at hun tilbød to flygtninge husly og tager sigtelsen med sindsro. Arkivfoto: Peter Klint/Polfoto

En nat i september sidste år ankom to afrikanske mænd i 20’erne til Maria Sloths hjem.

De var angiveligt kommet til Danmark samme døgn med den hensigt at rejse videre til Norge. Sammen med sin bofælle, Anne Hegelund, tilbød Maria Sloth mændene husly.

Maria Sloth er Enhedslistens politiske ordfører i Aarhus Byråd, og hun valgte efterfølgende at fortælle offentligheden om episoden vel vidende, at det ikke er lovligt, at give husly til personer, som er rejst ulovligt ind i landet.

Siden De Konservatives Marc Perera Christensen politianmeldte sin byrådskollega og hendes bofælle, er der nu rejst sigtelser i sagerne.

Politikommissær Vagn Martinussen hos Østjyllands Politi vil ikke udtale sig om sigtelser mod navngivne personer.

Men Maria Sloth og Anne Hegelund er formentlig sigtet efter udlændingelovens paragraf 59, stk. 8, nr. 2:

»Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at opholde sig her i landet.«

Vil skabe debat

Maria Sloth tager sigtelsen med sindsro. I løbet af februar skal hun mødes med sin advokat for at aftale, hvordan de håndterer sigtelsen.

»Sigtelsen betyder ikke, at vi har fortrudt, hvad vi gjorde. Vi fortryder især ikke at hjælpe, men heller ikke at stå frem, fordi det er en vigtig debat. Hvis det er ulovligt at hjælpe mennesker i nød, er der noget galt med loven. Det vil jeg gerne tage en straf for at gøre opmærksom på,« siger Maria Sloth.

5.000 kr. for et lift

Fredag faldt der dom i en sag ved Retten i Randers, hvor en 41-årig mand fra Østjylland var tiltalt for at give flygtninge et lift til færgen.

Retten valgte at idømme manden 5.000 kr. i bøde, selv om anklagemyndigheden mente, at den dømte skulle straffes med en bøde på 15.000 kr.

»Jeg synes, at dommen skal matche dit fortsæt,« sagde dommeren ifølge Ritzau.

Retten i Randers straffede manden fra Østjylland for at have givet fem afghanske flygtninge et lift fra den nordtyske by Flensborg til færgelejet i Grenaa.

Sagen mod den 41-årige mand er den første retssag oven på den stribe af sager, som politiet rejste mod danske bilister, der gav flygtninge et lift omkring den 7. til 9. september sidste år.

I retten erkendte manden sig skyldig, og selv om hans forsvarsadvokat argumenterede for, at straffen helt skulle bortfalde, har han valgt at modtage dommen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her