Aarhus

Moesgaard Museum er »en stor arkæologisk udgravning«

Sådan lyder beskrivelsen af Moesgaard Museum fra arkitekt Niels Edeltoft, der var hovedansvarlig for det prisvindende byggeri.

Moesgaard Museum åbnede sin nye museumsbygning i efteråret 2014 og har siden været mere end velbesøgt. På en særligt travl dag i sommeren strømmede mere end 5.000 gæster til museet, så det løb tør for parkeringspladser og måtte melde udsolgt på Facebook.

Hvor der før var en mark, er der sådan set stadig en.

Nu vokser den bare op ad det sydvendte tag, der dækker over Moesgaard Museum.

Her vandrer aarhusianerne og turisterne op og ned ad den græsbevoksede skråning, hvorfra man fra toppen kan kigge ind over både Marselisskoven og bugten i horisonten.

Her er picnics om sommeren og kælkebakke om vinteren.

Og under græsset gemmer sig tre etager af fortidens skatte.

»Det var en af tankerne bag projektet. At museet ikke skulle være en bygning, der tog noget fra området, men gav noget igen til den meget fine natur. Derfor er taget tilgængeligt og en del af sine grønne omgivelser. Ser man det oppefra, tegner bygningen sig som nogle stier i landskabet. Det er som om, man har løftet marken op og puttet et hus ind under den,« fortæller arkitekt Niels Edeltoft om det bæredygtige byggeri.

Lersoldater og mosefund

Sammen med Kristine Jensens Tegnestue og MT Højgaard og Lindpro blev Niels Edeltoft for Henning Larsen Architects tildelt hovedansvaret for det 16.000 kvm store byggeri.

2011

Det har kostet omtrent 393 mio. kr. at bygge og blev efter flere års planlægning og byggeri åbnet for offentligheden i oktober 2014.

Her ligger Grauballemanden dybt i en kælder, og en massiv terrakottahær af kinesiske lersoldater skuer midlertidigt over etagen over ham.

»Bygningen er nærmest som en stor arkæologisk udgravning,« forklarer Niels Edeltoft.

Moesgaard Museum har høstet hæder og adskillige arkitekturpriser i udlandet, bl.a. den anerkendte Civic Trust Award.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

Havn, metro og sygehus: Følg med i, hvordan store byggeprojekter forvandler Danmarks største byer.


Forvandlingen af Aarhus
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her