Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Friskole åbner i spejderhus i Lystrup

Alternativ: Børnenes Akademi med udgangspunkt i Hjortshøj er klar til at starte undervisningen efter sommerferien, hvor nærhed og leg kommer i centrum for undervisningen.

Initiativtager Liv Gro Jensen (t.h.) og lærer Lise Staun Kranz glæder sig til at tage imod de første børn på friskolen Børnenes Akademi efter sommerferien. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Det bliver en mærkedag af de store, når op imod 40 elever møder til første skoledag i FDF’s spejderhus ”Myretuen” på Møgelgårdsvej i Lystrup den 10. august. Det bliver den foreløbige kulmination på næsten to et halvt års arbejde med at starte en friskole i Hjortshøj.

»Jeg kommer til at stå og stortude i et hjørne af skolen hele dagen,« smiler Liv Gro Jensen, der er en af initiativtagerne.

Også Lise Staun Kranz, der er en af de tre lærere, der skal stå for undervisningen, når der bliver taget imod de første børn, glæder sig.

»Det bliver en stor dag,« siger hun med et stort smil.

Friskole
Børnenes Akademi
  • Friskolegruppen blev etableret foråret 2013 af to mødre i Hjortshøj – bl.a. Liv Gro Jensen.
  • Skolen begynder undervisning i et spejderhus på Møgelgårdsvej i Lystrup, som er lejet for to år.
  • Målsætningen er at bygge en ny skole i Hjortshøj.
  • Skolen starter med plads til 40 børn fra 0. til 5. klasse – og vokser med et klassetrin om året.
  • Der føres i øjeblikket “skole-hjem”-samtaler med forældre og børn som forberedelse af skolestarten.
  • Næste førskoledag holdes den 12. april i spejderhuset i Lystrup.
  • Læs mere om skolen på www.bornenesakademi.dk

Men det har kostet kræfter og energi at nå så langt. Nogle i arbejdsgruppen er faldet fra undervejs, mens der er kommet andre til.

»Vores oprindelige plan var at starte undervisningen efter sommerferien sidste år,« fortæller Liv Gro Jensen.

»Vi fik lavet aftalen om at bruge spejderhuset i Lystrup, så vi lige kunne nå at gå i gang sidste år. Men vi valgte at vente et år og forberede opstarten af skolen ordentligt. Men det koster mange kræfter og tid at starte en friskole, så vi er rigtig glade ved udsigten til at komme i gang.«

Tommelfingeren nedad

Forud er gået arbejdet med 10-15 forskellige steder, hvor skolen kunne ligge, men kommunen vendte hver gang tommelfingeren nedad – bl.a. fordi flere af stederne lå i landzone, hvor man i henhold til planlovgivningen ikke må etablere skoler.

»Der var bl.a. et par nedlagte landbrugsejendomme, der virkelig var velegnede til en skole,« fortæller Lise Staun Kranz.

Foreløbig har skolen lavet en aftale om at bruge spejderhuset i Lystrup de næste to skoleår, og friskolegruppen vil så arbejde videre med, hvor der skal bygges en ny skole i Hjortshøj-området.

Udgangspunktet for planerne har været at starte en ny skole, der gør det muligt for forældre at vælge et alternativ, hvis de mener, at deres børn har brug for mindre og mere overskuelige sammenhænge, end de fleste folkeskoler kan tilbyde.

De første 40 elever bliver fra 0. til 5. klasse. Børnenes Akademi vil i de kommende år udvide med et klassetrin om året.

»Undervisningen vil i det daglige blive organiseret, så eleverne bliver blandet på tværs af alderstrin, hvor vi også tager udgangspunkt i børnenes kompetencer og faglige niveau,« fortæller Lise Staun Kranz.

Udover undervisningen i traditionelle fag vil temaundervisning også være et væsentligt element i undervisningsdagen, hvor et eller flere almindelige fag vil indgå.

»Det, tror vi på, betyder, at børnene i højere grad kan se meningen i det, de lærer,« siger Liv Gro Jensen.

»Det, mener vi, stiller høje krav til det faglige niveau, så vi forventer et højt udbytte af undervisningen.«

Folkene bag skolen tror på, at små grupper giver en bedre undervisning.

»Nærværet er vanskeligere med 30 børn end med 20 børn, og samværet i små grupper giver børnene en større tryghed, som har betydning for deres læring. Samtidig skal der mere leg ind i undervisningen, der skal bruges som et redskab til at forbedre indlæringen,« siger Lise Staun Kranz.«

Læring i rollespil

Det er også ambitionen, at meget af undervisningen skal foregå i naturen og i samfundet, ligesom rollespil kan blive en del af dagligdagen, ud fra en holdning om, at der kan være meget læring i rollespil. Eleverne skal ikke gennemgå de samme nationale tests, som gennemføres i folkeskolen.

»Men vi skal selvfølgelig gennemføre test af, hvordan børnene ligger fagligt,« siger Lise Staun Kranz.

»Det bliver ikke på den måde, som de gennemføres på i de små klasser i folkeskolen, hvor jeg har oplevet de mindste børn bryde grædende sammen, hvis ikke de kan svare på det første spørgsmål.«

Børnenes Akademi er ikke en protest mod folkeskolen, men mere et supplement, mener skolegruppen. Friskolen er da også indstillet på et samarbejde med Virupskolen, som gruppen har været i kontakt med.

»De kan noget, som vi ikke kan, og vi kan formentlig også tilbyde dem noget, som de kan have gavn af,« siger Liv Gro Jensen.

De seneste par måneder er gået med informationsmøder for kommende forældre og nogle åben skole-dage for børnene. Næste gang er den 12. april. Det betyder også, at forældrene og børnene er ved at lære hinanden at kende.

»Der er ved at danne sig en familiestemning, som er rigtig dejlig,« siger Liv Gro Jensen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forældre frygter store skoler
En vigtig begrundelse for mange af de forældre, der står bag to nye friskoler i Hjortshøj og Skødstrup, er, at de ønsker, at deres børn skal gå på en skole med nærhed og tryghed.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her