Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Januarudsalg i december

Lørdag brager det store januarudsalg løs i Aarhus, men ikke alle butikker følger trop. Især flere butikker i Latinerkvarteret er imod den tidlige udsalgsstart.

Lørdag forventer Bruun’s Galleri ca. 40.000 kunder, når udsalget går i gang. Salling regner med 50.000 besøgende. Arkivfoto: Jan Grarup

De store spillere i byens detailhandel, stormagasinerne, Strøget og Bruun’s Galleri, holder udsalg fra lørdag morgen. Også mange små butikker starter udsalg her, bl.a. tøjbutikkerne Norr i M.P. Bruunsgade og Bloomers i Volden, der begge har Caterina Pinzarrone som medejer.

»Det er en fordel at begynde udsalg sammen med de store, for så er der mange mennesker i byen, og de venter ikke med at bruge deres penge til senere udsalg i andre butikker. Vi har prøvet at vente, og det mistede vi omsætning på. På den måde dikterer Salling, Magasin og Bruun’s Galleri udsalgsstarten,« siger Caterina Pinzarrone, der gerne ville have ventet til januar.

Smagfuldt

»Det ville være mere smagfuldt over for kunderne i stedet for som nu, hvor folk lige har nået at pakke gaverne ud, og så er de samme varer sat ned til halv pris. Og når udsalget begynder så tidligt, kommer det til at vare alt for længe og bliver udvandet til sidst. Det ville være bedre at lave et kortere udsalg med store nedsættelser i januar.«

Katrine Hensberg, næstformand i Latinerforeningen og indehaver af Moshi Moshi Mind i Badstuegade, begynder sit udsalg den 2. januar, fordi hun følger de øvrige Moshi Moshi Mind-butikker rundt om i landet.

»Men når de store starter den 27. december, er der stille her i kvarteret, og derfor er der flere og flere hernede, der føler sig tvunget til også at begynde udsalg mellem jul og nytår. Hvis alle ventede til januar, kunne det profilere byen bedre udadtil i forhold til at få kunder hertil fra hele Jylland,« siger Katrine Hensberg.

Jo mere de store kører discount, des mere kører vi i den anden retning og bliver eksklusive. Vi vil få flere og flere varer i vores butik, som man ikke kan få andre steder.
Katja Just, medindehaver af tøjbutikken Caroll & Carmen

Salgs- og marketingchef i Salling Lars Højgaard ser ikke noget problem i, at ikke alle butikker er med i den tidlige udsalgsstart.

»Så længe at Strøget, Salling, Magasin og Bruun’s Galleri holder fælles udsalgsstart, vil det blive opfattet som en rigtig byudsalgsstart,« siger Lars Højgaard, der heller ikke forstår kritikken af den korte tid mellem julegaveindkøb og udsalg.

»Når julegaverne bliver købt, er der det fulde sortiment at vælge imellem. Udsalg er rester, så her kan du ikke være sikker på at få den vare, som du gerne vil have,« påpeger han.

Udvandet udsalg

Katja Just, medindehaver af tøjbutikken Caroll & Carmen i Volden, begynder udsalg tirsdag den 30. december. Hun synes, at udsalgsbegrebet er ved at blive udvandet på grund af de mange priskampagner, som de store detailbutikker har kørt hen over efteråret.

»Efterhånden kører de jo kampagner hele tiden, men vi vil ikke deltage i det ræs, for vi vil behandle vores kunder ordentligt. De skal ikke købe en vare den ene dag og så se den nedsat den næste. Det er tarveligt,« siger Katja Just og tilføjer:

»Jo mere de store kører discount, des mere kører vi i den anden retning og bliver eksklusive. Vi vil få flere og flere varer i vores butik, som man ikke kan få andre steder.«

Katrine Hensberg giver Katja Just ret:

»Der er jo en ny slags udsalg hver uge, og selv om mine varer ikke fås hos Salling og Magasin, bliver jeg ramt indirekte, når de kører ud med deres kampagner, for når folk har købt vinterfrakken på Strøget til 50 pct., kommer de jo ikke herned i kvarteret for at købe den.

De store vænner forbrugerne til, at der ikke er nogen varer, der skal koste fuld pris. Heldigvis er vores kunder her i Latinerkvarteret meget bevidste. De kan godt forstå, at vi er et kvarter med små specialbutikker, hvor man får ekspertise og en god betjening,« siger Katrine Hensberg.

Katja Just påpeger det sociale aspekt i jagten på billige varer.

»Hvis alt skal være billigere hele tiden, hvad så med arbejderen i Bangladesh? Skal han så have 20 pct. mindre i løn? Du er nødt til at tage et ansvar for det, du køber. Er det fedt, at du skal have alting billigere og forbruge mere og mere – uden at tænke på, hvad der sker i produktionsleddet?«

Bruun’s Galleri er blandt dem, der har holdt priskampagne i efteråret, i uge 44-45 – og Black Friday den 28. november.

»Detailbranchen er lidt i et vakuum efter det dyk, den har haft under krisen. Forbrugerne er stadig lidt tilbageholdende, så der skal mere til at lokke i dag,« siger center manager i Bruun’s Galleri Claus Brændgaard.

Kom tidligt eller sent

Claus Brændgaard forventer ca. 40.000 kunder i Bruun’s Galleri lørdag, mens Lars Højgaard spår, at helt op til 50.000 vil besøge Salling.

»Det svarer til en mere end fyldt Parken, så det sætter antallet af mennesker lidt i relief. Det er også derfor, vi åbner allerede kl. 7. Det største pres er fra kl. 11-14, så kom enten tidligt eller sent, og væbn jer med lidt ekstra tålmodighed,« anbefaler Lars Højgaard.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her