Aarhus

Teater rykker ind på Aarhus Ø

Ny storstilet plan for havneområde er blevet præsenteret af borgmester Jacob Bundsgaard (S) og den verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels.

Arkivfoto: Jan Dagø

Med et teater, maritime kolonihaver og en strandzone skal området ved Bassin på Aarhus Ø være byens nye oplevelsessted.

Aarhus Ø
Bassin 7 og Ø4
  • BIG, Gehl Architects, Anpartsselskabet Kilden, Casa Entreprise og MOE har vundet retten til at gentænke bassin 7 og Ø4.
  • Sammen med Aarhus Kommune har vinderholdet lavet en udviklingsplan for området.
  • Opgaven består i at lave en udviklingsplan med 100.000 etagemeter bolig og erhverv og 3.000 etagemeter bylivs-aktiviteter.
  • På Ø4 skal desuden opføres et udkigstårn, og i bassinet kommer et havnebad, som Sallingfondene har doneret.
  • Første spadestik tages i 2015, og byggeriet ventes at stå klart i 2017.
Disse elementer blev mandag eftermiddag præsenteret på et pressemøde, hvor borgmester Jacob Bundsgaard (S) og den verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels fra BIG beskrev en helt ny udviklingsplan for havneområdet.

Bundsgaard var mødt op på vegne af Aarhus Kommune, der har arbejdet sammen med et hold bestående af BIG, Gehl Architects samt bygherrerne Anpartsselskabet Kilden og Mortensen, CASA Entreprise og MOE. Disse fire partnere vandt i fjor en konkurrence om at »gentænke« og udvikle havnebyens Ø4, ud for bassin 7, hvor 100.000 etagemeter boliger eller erhverv skal skyde op.

Som afsløret i JP Aarhus i lørdags skal der i projektet til omkring 600 mio. kr. opføres ca. 250 lejligheder, der ventes at stå klar i 2017.

Derudover skulle vinderteamet præsentere 3.000 etagemeter med såkaldte bylivsaktiviteter.

Dem roser Jacob Bundsgaard, der er begejstret for at store kapaciteter brugt deres viden fra internationale byudviklingsprojekter i samarbejde med lokale aktører:

»I planen er bylivsaktiviteterne blevet tænkt først, så de er placeret optimalt i forhold til vind, sol mv. og ligger samlet ud mod det attraktive havnebassin. På den baggrund er de resterende byggefelter til beboelse mv. så formet og tilpasset. Dét skaber optimale rammer for bylivet på Aarhus Ø,« siger han i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

Stjernearkitekter i nyt kæmpebyggeri med 250 boliger

Udviklingsplanen skal ægge og støtte børnefamilierne i at bo på og bruge Aarhus Ø, og det mener teknisk rådmand Kristian Würtz (S) er rigtigt interessant.

»Der er lige nu en global tendens til, at også børnefamilier ønsker at bo midt inde i byen, og det ser vi også i Aarhus. Derfor skal vi have boligtyper og aktiviteter, der imødekommer familiernes ønsker. Det tager udviklingsplanen fat i ved at skabe lukkede gårdrum til leg og ophold i trygge rammer og ved at etablere stemningsskabende snoede gadeforløb, som vi fx kender det fra Øgadekvarteret,« siger han i pressemeddelelsen, hvor han tilføjer, at der f.eks. med et teater er fokus på kulturtilbud.

Det er som nævnt også planen at lave en række maritime kolonihaver med små badehuse, så andre end beboerne også kan få deres daglige gang i området.

Den lokale byudvikler Rune Kilden har som partner i vinderteamet været med i processen, og han er især begejstret for, at udviklingsplanen tager afsæt i konkrete planer og aktører, som ønsker at være med til at realisere projekterne.

»Strategien for bylivet går ganske enkelt på, at byens kultur-, restaurations- og idrætsliv skal være med til at drive byudviklingen, hvilket vi allerede har rigtig gode erfaringer med fra Strandbaren på Aarhus Ø. Og så er planen så robust, at den også kan optage nye aktører og aktiviteter, efterhånden som krav og anvendelser forandrer sig,« forklarer han i pressemeddelelsen.

Bassin 7’s kommende havnebad, som SallingFondene har donoret, får en meget central placering i udviklingen af området. Tanken er, at badet og de andre aktiviteter i området skal flyde sammen og udgøre en samlet promenade af spændende oplevelser

Udviklingsplanen skal nu i detaljer præsenteres for en række interessenter på dialogmøder, hvorefter planen senere på året skal godkendes af byrådet forud for udbud og salg af byggeretter til bolig og erhverv i området.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

Havn, metro og sygehus: Følg med i, hvordan store byggeprojekter forvandler Danmarks største byer.


Forvandlingen af Aarhus
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her