Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Forsinket vejplan gør det umuligt at komme videre

Bering-Beder vej: Familien Vestergaard i Tranbjerg er en af mange, hvis planer for fremtiden er låst fast. Nu trækker kommunen pinen endnu længere ud.

Heidi og Thomas Vestergaard købte for fem-seks år siden en ruin, som de kalder den, i Tranbjerg og begyndte at renovere den. Byggearbejdet blev sat i stå for tre år siden, da en af tre mulige linjeføringer for Bering-Beder vejen gik lige gennem deres hus. De venter fortsat på en afklaring af, hvilken vej omfartsvejen skal følge. Herover JP Aarhus’ omtale den 27. februar 2011 af familien Vestergaards byggestop. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Frustrationen breder sig hos mange beboere i det sydlige Aarhus. Siden Aarhus Kommune i 2009 igangsatte planlægningen af en kommende sydlig ringvej fra E45 til Beder, den såkaldte Bering-Beder vej, har der været usikkerhed om, hvor den skal forløbe.

I slutningen af december bekendtgjorde Aarhus Kommune som nævnt på forsiden, at det trækker ud med en afgørelse. Selv om selve byggeriet foreløbig er udsat til tidligst at begynde i 2019, var beboerne langs de tre mulige linjeføringer lovet en afklaring omkring sommerferien i år. Den frist er udsat.

Familien Vestergaard på Tingskovvej 74 i Tranbjerg har sat al planlægning i bero. De købte, hvad de selv kalder en ruin for fem-seks år siden og gik i gang med at renovere ejendommen.

Linje gennem huset

Arbejdet fik dog en brat ende, da der pludselig stod to mand fra rådgivningsfirmaet Cowi på gårdspladsen med et kort, der viste, at en af de mulige linjeføringer går lige igennem familiens hus. De kendte tegninger viste ellers, at A-linjen ville forløbe 100 meter nord for huset, og det kan familien godt leve med.

»Vi ringede til kommunens embedsmænd, men de ville ikke sige noget. Vi er glade for at bo her og vil gerne bygge til både beboelsen og en staldlænge, men vi tør ikke. Det er for usikkert, om vi får pengene igen ved en eventuel ekspropriation. Vi er meget utålmodige og trætte af, at beslutningen bliver udsat,« siger Thomas Vestergaard.

Bliver det i år?

Han bor på ejendommen sammen med Heidi og deres tre børn, Magnus, Frederik og Nikolai.

»Ligesom de sidste mange år skålede vi nytårsaften på, at i år kan vi komme videre med vores liv – om Aarhus Kommune vil. Det er svært at tro, at vejen skal løbe lige igennem vores matrikel, når kommunen ejer jorden lige bagved,« siger Heidi Vestergaard.

Men når de spørger, kan de ikke få svar.

Tidsplan

Bering-Beder vejen

  • Den nye tidsplan for Bering-Beder vejen ser sådan ud:
  • Primo 2014: Byrådsgodkendelse af kommuneplantillæg med VVM.
  • Primo/medio 2014: Anden offentlighedsfase. Offentlig høring om forslag til kommuneplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse.
  • Ultimo 2014: Byrådsgodkendelse af kommuneplantillæg og vejprojekt.

Kilde: Aarhus Kommune

Og de står ikke alene.

»For lodsejere og borgere er det vigtigt at vide, hvor vejen kommer til at gå. En masse er sat i stå, indtil der er en afklaring. Skal man have en vej i baghaven eller ej? Fællesrådene i Aarhus syd har presset på for at få en afklaring. Det berører rigtig mange mennesker,« siger Jørgen Dahlgaard, der er sekretær i Tranbjerg Fællesråd.

Han synes, at kommunen har en forpligtelse til at handle så hurtigt som muligt.

Lissy Fisker, formand for Dyreinternatet, Tingskoven 5 i Tranbjerg, er træt af forsinkelsen.

»Vi er nødt til at stille alle udviklingsplaner i bero, indtil vi ved noget,« siger hun.

Jorden mindre værd

Planteskoleejer Olav Rolskov, der er nabo til Dyreinternatet, er påvirket økonomisk, fordi han ikke har mulighed for at sælge noget af jorden fra. Hans ejendom på 25 hektar ligger i vejen for B-linjen.

»Jorden er ikke det værd nu, som den er i virkeligheden. Vi er meget fastlåst,« siger han.

John Engelbrechtsen, formand for Mårslet Fællesråd, undrer sig over, at man så sent får at vide, at projektet er forsinket, når borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand Bünyamin Simsek (V) i juni 2012 forsikrede, at arbejdet fulgte tidsplanen.

Når det er sagt, betragter han en forsinkelse på et halvt år som minimal i forhold til den samlede varighed. Spørgsmålet er så, om forsinkelsen kun bliver et halvt år.

Risiko for forældelse

Det tvivler formanden for teknisk udvalg, Camille Fabricius (S), på som nævnt på forsiden. Hun vil nu have sagen sat på dagsordenen i teknisk udvalg, så politikerne kan få en orientering.

Kommuneplanlægningschef Niels-Peter Mohr siger, at udfordringen lige nu er at få afklaret, hvordan man sikrer, at planlægningen ikke forældes.

Da den startede tilbage i 2009, var planen, at vejen skulle anlægges i umiddelbar forlængelse af VVM-redegørelsen.

Det kommer ikke til at ske. Politikerne indså i efteråret 2010, at der ikke var penge nok til alle deres projekter, og Bering-Beder vejen blev udsat.

Med det seneste budgetforlig er der sat 57 mio. kr. af til en påbegyndelse af vejen om fem år fra 2019. Det er dog kun ca. en tiendedel af, hvad den 12 km lange omfartsvej skønnes at koste.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Politikerne er for uambitiøse

Bent Bjørn Møller Hansen

Debat: Regeringen truer en dansk uddannelsessucces

Kåre Blinkenberg
I jagten på flere elever på erhvervsskolerne og skattelettelser risikerer regeringen at ødelægge voksenuddannelsescenteret VUC.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her