Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Kreative erhverv skal styrkes

Værktøjer: Creative Business Center udvikler nye forretningsmodeller til en branche af små virksomheder.

Christina Erbs ser frem til frem til seminarer med andre i branchen, hvis hun kan få brugbar, faglig viden der. Foto: Gorm Branderup.

Flere og flere modevirksomheder etablerer sig i Aarhus. Gode produkter og kreative hoveder er der nok af, men 90 pct. af virksomhederne har under 10 ansatte. Spørgsmålet er, hvordan man udnytter vækstpotentialet i branchen? I København lancerede man sidste år en tænketank for kreative erhverv. Men det, der i virkeligheden er brug for, er ordentlige rammevilkår for branchen, mener Thomas Klausen, adm. direktør i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil. Og det er bl.a. det, man kigger nærmere på nu i Aarhus.

I forbindelse med erhvervsplanen er filmbranchen og modebranchen valgt ud som områder med vækstpotentiale. Derfor har kommunen fået foretaget en kortlægning af modebranchen, som viser, at infrastrukturen med havnen og motorvejen er et plus for virksomhederne, men at branchen efterspørger netværksgrupper og konsulentbistand. De mindre virksomheder har bl.a. brug for hjælp til administrative opgaver, markedsføring, etablering af e-handel samt eksportmuligheder. Derfor vil Aarhus Kommune gøre Væksthuset mere attraktivt for modebranchen samt forsøge at understøtte branchen med projektet Headstart Fashion.

Vil skabe arbejdspladser

»Vi er meget opsatte på at skubbe de små modevirksomheder i den rigtige retning, så de kan vokse,« siger Christian Chapelle, konsulent i Erhvervs- og Byudvikling i Borgmesterens Afdeling, og fortsætter:

»Aarhus Kommune har generelt en stor interesse i at skabe arbejdspladser. Vi kan understøtte og bidrage til, at det rette miljø er til stede i Aarhus.«

Kortlægning
Mode i Aarhus
  • Der er 348 modevirksomheder i Aarhus Kommune. 62 pct. består kun af indehaveren selv, 12 pct. har én ansat og i alt har 90 pct. af virksomhederne under 10 ansatte, viser en kortlægning lavet af DMA Research for Aarhus Kommune.
  • Aarhus Kommune vil i partnerskab med Teko og en række større modevirksomheder styrke branchen ved hjælp af initiativet Headstart Fashion. Hvis Headstart Fashion bliver et af vinderprojekterne, får projektet del i 35 mio. kr., som Region Midtjylland har afsat til at styrke de kreative erhverv.

Headstart Fashion vil blandt andet skabe mødesteder for modebranchen. Første arrangement vil være et morgenseminar den 18. juni, hvor onlineeksperter, trendsættere og modeeksperter mødes.

»Både små og store virksomheder har brug for at blive inspireret og at indgå i fællesskaber og udveksle ideer. Især de små kan hurtigt blive isolerede, og de har brug for forbilleder eller kontakter. De kan gøde hinanden,« siger Christian Chapelle.

Erbs & Bjerke i Balticagade produktudvikler tasker, tørklæder og smykker. Eller det gør Christina Erbs. For ud over en studerende, som pakker varer og andre opgaver, så er der kun Christina Erbs selv i virksomheden, som har været på benene i to år. Dog har hun en investor, der er en gammel bekendt, med en større modevirksomhed. Ud over at have investeret penge i Erbs & Bjerke står den større virksomhed for bl.a. regnskaber og fakturering.

»Med det erfaringsgrundlag jeg kom med, kunne jeg ikke have undværet min investor på det økonomiske eller det faglige plan,« siger Christina Erbs.

Og den form for alternative partnerskaber skal vi se meget mere af, mener eksperterne, hvis de mindre virksomheder skal klare sig.

Kan dele udgifterne

Allan Kruse, partner i moderådgivningsfirmaet Spandet og ekstern lektor ved bl.a. Designskolen Kolding og International Fashion School i Berlin, mener, at modevirksomhederne skal tænke moderne. F.eks. kan fire små virksomheder have én og samme direktør.

»De små designere kan sidde og ikke have en jordisk chance. Så det er smart at gå sammen. Så kan de også dele udgifter,« siger han.

»Aarhus er begyndt at være bedre til at kombinere business og kreativitet. Det er vigtigt, at forretningsfolk indgår i fællesskaber med de kreative, for det er to forskellige hjernehalvdele, man skal bruge, så man kan ikke forlange, at man er dygtig til begge dele,« siger Allan Kruse og foreslår, at kapitalfonde kan gå ind i modebranchen.

Hos innovationscentret Creative Business Center (CBC) erkender man, at det kan være problematisk med de mange små virksomheder, der præger modebranchen.

»Mange af de kreative ildsjæle har problemer med at forretningsudvikle. Men desværre har man ikke tradition for partnerskaber og fællesskaber i branchen,« siger direktør Anne Mette Zachariassen, CBC.

Derfor er CBC i den afsluttende fase med at udvikle nye forretnings- og samarbejdsmodeller for modebranchen, så man kan udnytte erhvervsstrukturen med de mange små virksomheder bedre.

»Det er hårdt og udfordrende at være selvstændig. De har vidunderlige produkter og kæmper for at overleve og vækste. De små virksomheder har brug for en ny og anderledes måde at gå sammen på,« siger Anne Mette Zachariassen.

Digital mode

Projekt Headstart Fashion undersøger også muligheden for at skabe et it-værktøj, som kan skabe vækst for små og mellemstore modevirksomheder.

Foreløbige undersøgelser viser, at mindre virksomheder er udfordret i forhold til e-handlen og de sociale medier.

Christina Erbs har svært ved at begribe, hvilket værktøj der skal udvikles, og om det overhovedet er noget, hun kan bruge. Men hun ser frem til seminarer med andre i branchen, hvis hun kan få brugbar, faglig viden der. Hun er ikke afvisende over for, at forummet kan føre andet med sig. Hun oplever nemlig efterspørgsel fra udlandet på sine produkter. Men dels er hun grøn ift., hvordan hun kommer på eksportmarkedet, dels har hun allerede hænderne mere end fulde. Hendes mål er at vækste og komme til udlandet, derfor leder hun efter en partner, som også vil knokle for virksomheden, så den kan vokse. Og den rette partner kan muligvis findes via de nye arrangementer for modebranchen i Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her