Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Barndom med et twist af musik

Hun er ung, smuk og talentfuld. Hun har sunget, lige siden hun lærte at gå. En tryg og udfordrende barndom i et bofællesskab i landsbyen True lidt uden for Århus har givet sangen og musikken vinger hos den unge århusianske melodi grand prix-vinder, Sidsel Ben Semmane.

Da en spinkel pige med lange, lyse krøller for to uger siden sang og dansede sig ind i alles hjerter ved det danske Melodi Grand Prix i Aalborg, var ingen i tvivl om, at et naturtalent af de sjældne var trådt ind på scenen.

Det var den kun 17-årige gymnasiepige fra Aarhus Katedralskole, Sidsel Ben Semmane, der strøg helt til tops i den landsdækkende musik-konkurrence med Niels Drevsholts "Twist of Love".

Bagefter sad mange sikkert og tænkte: Hvordan kan sådan en lille pige have så stor en stemme?

Svaret på spørgsmålet lyder: Talent og en masse hårdt arbejde.

Det græske ord for talent, tálanton, bruges blandt andet til at omtale en lille vægt til vejning af guld. Den sproglige forbindelse til det ædle metal er ikke tilfældig. Talent har noget at gøre med evnen til at udvikle en ofte medfødt egenskab til noget værdifuldt.

Men talent er ikke nok i sig selv, og det siges, at virkelig genialitet består af 10 pct. inspiration og 90 pct. transpiration.

En hård omgang

Fra naturens hånd er Sidsel Ben Semmane blevet udrustet med et usædvanligt talent for sang og musik. Men en rå diamant skal slibes og skæres til, og det kræver træning og øvelse hver eneste dag for at blive i stand til at udføre noget på en særlig dygtig måde.

»Det har til tider været en hård omgang, men jeg har aldrig haft lyst til at stoppe,« siger den unge sangerinde om den selvdisciplin og seriøsitet, der er nødvendig for at få talent og potentiale til at folde sig ud.

Glæden og kærligheden til musikken har altid været den vigtigste drivkraft.

»Sangen skaber en stor glæde i mig. Jeg har sunget, lige så længe jeg kan huske, og jeg har været en del af Århus Musikskoles Pigekor, siden jeg var otte år. Jeg elsker at synge i kor og være fælles med andre om store musikoplevelser,« siger hun.

Sang solo for 15.000

Sammen med koret har hun blandt andet optrådt i USA, hvor hun sang solo for 15.000 mennesker i verdens største mormontabernakel.

Hun begyndte at gå til solosang som 11-årig. Undervisningen omfattede både klassisk og rytmisk sang. Ved siden af modtog hun undervisning i klaver og musikteori.

Med i musical

Ud over musikundervisning og korsang har hun også medvirket i en række musicals. Blandt andet i musicalen "Demokraten", hvor hun spillede den ene halvdel af en statue af Peter Sabroe, der blev hævet op fra Musikhuset Aarhus' store scene.

Ud over den almindelige skolegang i 2.g på Aarhus Katedralskole går hun på Musikalsk Grundkursus - en konservatorie-forberedende musikuddannelse. I sin fritid synger og optræder hun med partybandet Satzmo.

Komponisten og tekstforfatteren Niels Drevsholt hørte første gang den unge sangerinde ved en koncert til et studentergilde. Han blev betaget af hendes stemme og udstråling, og da han senere spurgte hende, om hun ville synge sangen "Twist of Love" ved det Danske Melodi Grand Prix, sagde hun ja. Sejren i Aalborg forrige lørdag viste, at det var en rigtig god beslutning.

Sidsel Ben Semmane bor i dag med sin familie i den idylliske natur i Adslev nær Hørning, men de første 12 - 13 år af sit liv tilbragte hun i landsbyen True lidt vest for Århus.

Vi har fulgt med hende tilbage til barndomshjemmet i den lille landsby, hvor hun og familien boede i bofællesskab. Minderne fra de gode og trygge barndomsår ude på landet springer over i nutiden, da vi står midt i klyngen af små huse i kanten af True Byvej.

Et nuanceret syn på livet

»Det var dejligt at vokse op med mennesker og legekammerater tæt omkring sig. Det giver et andet og mere nuanceret syn på livet, når man som barn oplever, at der er flere forskellige måder at gøre tingene på,« siger hun.

»For mig har det betydet, at min identitet er blevet skabt i et dagligt fællesskab med andre end lige min nærmeste familie, og det har gjort mig til en mere rummelig person med forståelse for, at vi alle er forskellige som mennesker.«

Sidsel Ben Semmanes mor, Katia, har algeriske rødder, og hendes familie bor i Frankrig og i hjemlandet Algeriet. De nære relationer i True har derfor haft stor betydning for Sidsel.

»Jeg har ikke meget familie i Danmark. Det har betydet, at jeg har knyttet tætte bånd til de andre familier i bofællesskabet i min barndom,« siger hun.

»Jeg voksede for eksempel op sammen med Carsten og Beth Jane, som driver Århus Nimbus-

motorcykelforretningen lidt længere nede ad True Byvej. Min søsterr Julie og jeg legede meget med deres datter Nanna der er syv år ældre end mig, og hun var på den måde en ekstra storesøster.«

Musik har altid været en stor del af Sidsel Ben Semmanes liv. Der blev sunget og spillet på livet løs i familien.

Sang rundedsang

»Jeg husker især, at vi sang rundesang, når vi kørte i bil, og min storesøster Julie og jeg har også altid sunget meget sammen,« siger hun, da vi går rundt i den store have bag barndomshjemmet.

Musikken og sangen har aldrig været en sur pligt. Det er lysten, der driver værket, og elementet af leg har været med lige fra begyndelsen.

»Min mor har spillet børneteater, siden jeg var lille, og jeg er vokset op med fortælling, sang og eventyr. Leg og fantasi har altid fyldt meget i mit liv,« siger hun.

Stiller høje krav til sig selv

Det har til tider været svært at nå det hele. Sidsel Ben Semmane stiller høje krav til sig selv på alle områder, og det er kun gennem mange timers hård træning og øvelse, at man forfiner en stemme til et ædelt instrument.

Og det, der betyder mest for Sidsel, er, at hun gennem sangen og sin stemme kan udtrykke og viderebringe menneskelige følelser.

»Jeg er glad, overvældet og overrasket over den enorme interesse, som min sejr i Dansk Melodi Grand Prix har ført med sig. Men for mig personligt betyder det lige så meget, at jeg hele tiden udvikler mig som sanger,« siger hun.

En svimlende oplevelse

»Jeg husker især en koncert i Musikhuset Aarhus, hvor jeg sang Prince-nummeret "Sometimes It Snows In April". Jeg ramte sangen helt rent. Det var en fantastisk, svimlende oplevelse, fordi det lykkedes mig at lægge hele min sjæl og min egen personlighed i sangen.«

Og den beskedne og sympatiske pige kaster sig gerne ud i nye udfordringer, når belønningen for hårdt arbejde er stjernestunder som med "Sometimes It Snows In April".

Hun drømmer for eksempel også om at blive jagerpilot. Hun vil gerne prøve at flyve en Harriet-jet. Et fly, der kan lette og lande lodret.

Men de største udfordringer, der ligger og venter på hende, er til maj, hvor hun både skal til eksamen på Aarhus Katedralskole og til Athen for at repræsentere Danmark i finalen i Det Europæiske Melodi Grand Prix.

Og når grækerne har set og hørt den spinkle, århusianske gymnasiepige med den store stemme og udstråling, får de brug for ordet tálanton, der både betyder talent og en lille vægt til vejning af guld.

Og hvis Sidsel Ben Semmane vælger en karriere inden for musikken, kan hun godt gå hen at blive en ægte guldfugl for dansk musik i fremtiden.

I sangen "Sometimes It Snows In April" lyder et par strofer: »All good things, they say, never last. And love, it isn't love until it's past.«

For Sidsel Ben Semmane er livet lige begyndt. Og foreløbig har det budt på kærlighed, sang og musik.

jpaarhus@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sæt strukturændringer i Børn og Unge på standby

Lone Norlander
Enhedslisten opfordrer til, at rådmanden, og de øvrige politikere bag budgetforliget, igen vil lytte til den store usikkerhed og utryghed, som deres beslutning om nedskæringer og ny struktur i Børn og Unge har medført.

Debat: Regeringens spareiver rammer gymnasiale suppleringskurser

Annette Nordstrøm Hansen
Enhver skelen til faglige og pædagogiske hensyn bliver tilsidesat til fordel for jagten på selv de mindste besparelser.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her