Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Satellit fra Århus i rummet i 2003

Aarhus Universitet skal bygge en ny dansk satellit, der skal i rummet om tre år. I går blev modellen præsenteret på Steno Museet.

Århus er på vej ind i rumalderen. To forskere fra Aarhus Universitet skal i løbet af de næste tre år være de ledende kræfter bag den første århusianske satellit, der skydes ud i rummet i 2003.

Rømer-satellitten minder mest af alt rent størrelsesmæssigt om en vaskemaskine. Den vejer 120 kilo.

I går blev modellen præsenteret på Steno Museet ved Aarhus Universitet. For knap en måned siden fik Steno Museet til opgave at bygge en vellignende model af den satellit, der om tre år skal sendes 42.000 kilometer ud i rummet.

Satelliten er en del af et internationalt projekt, men det er professor Jørgen Christensen-Dalsgård og teknisk leder Hans Kjeldsen fra Institut for fysik og astronomi ved Aarhus Universitet, der skal lede arbejdet og samle trådene i det ambitiøse projekt.

Stjernes opbygning

Formålet med satellitten er at studere stjernernes opbygning og overflader. Og det skal ske med hjælp fra et kraftigt teleskop på Rømer satellitten, som er opkaldt efter Århus' berømte bysbarn Ole Rømer.

Satellittens vigtigste del er teleskopet, og det er netop den del, der skal måle stjernesvingninger og søge efter såkaldte gammaglimt, der opstår, når stjerner eksploderer.

Vores planet er ikke længere tilstrækkeligt at stå på, når stjernene og gammaglimt skal studeres nøje.

»Selv ikke de stærkeste teleskoper i USA og Sydamerika kan give os den samme viden om stjernerne, som Rømer satellitten kommer til at give os,« siger projektets tekniske chef Hans Kjeldsen.

Stjernerne blinker

Når man står og ser på nattehimlen, så blinker de fleste stjerner smukt. Men rent faktisk blinker de ikke.

»Det svarer til, at man står under vandet og kigger op på en klar genstand. Vandets bølger gør, at genstanden blinker. Og jordens atmosfære fungerer på samme måde, når vi kigger på stjerner. Atmosfæren forvrænger stjernene, og derfor virker det, som om de blinker,« siger Hans Kjeldsen.

Rømer satellitten skal hele 42.000 kilometer ud i rummet, og det er der en god grund til.

»Hvis vi skal studere stjernerne så optimalt som muligt skal vi studere så mange forskellige stjerner som muligt.

Hvis man vil give sig til at studere pattedyr er det jo heller ikke nok blot at studere små mus. Det siger jo intet om elefanten,« forklarer professor Jørgen Christensen-Dalsgård.

Modellen af Rømer-satellitten skal i forbindelse med Dansk Naturvidenskabsfestival 2000 køre med i en festivalbus, hvor interesserede kan få modellen at se. Bussen starter sin færd rundt i landet på fredag den 22. september og standser i Århus fredag den 29. september.

murad.ahmed@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sæt strukturændringer i Børn og Unge på standby

Lone Norlander
Enhedslisten opfordrer til, at rådmanden, og de øvrige politikere bag budgetforliget, igen vil lytte til den store usikkerhed og utryghed, som deres beslutning om nedskæringer og ny struktur i Børn og Unge har medført.

Debat: Regeringens spareiver rammer gymnasiale suppleringskurser

Annette Nordstrøm Hansen
Enhver skelen til faglige og pædagogiske hensyn bliver tilsidesat til fordel for jagten på selv de mindste besparelser.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her