Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Århus Vest fornyer dansk hip-hop

Den danske hip-hop scene har forandret og flyttet sig gennem de seneste år. Kraftcenteret i udviklingen er indvandrermiljøerne i Århus V, hvor raptalenterne spirer.

8210 Århus V. For de fleste mennesker er det blot et postnummer og en bydel. Men for masser af unge, der interesserer sig for rap-musik, er Århus V blevet betegnelsen for nye stilarter i dansk rap, som er braget gennem lydmuren de senere år, og i særdeleshed i 2003.

Århus V-stilen er groft sagt en stil med læssevis af ukvemsord, der er sat på rim, og som beskriver hverdagen i Århus-forstæderne. Stilen har mange rødder til westcoast-rap og dirty-south-rap i genrens moderland USA.

Stilarterne, som Århus V har sat på det danske lydkort, er ikke tidligere set herhjemme. Flere mener, at det er de århusianske rappere, der har stået for den største fornyelse på den danske rap-scene de seneste år.

Meget talent

»Der er gang i rigtig meget ude i Århus Vest. Der er ualmindelig meget talent, og der er meget, der tyder på, at det er i Århus V, dansk rapmusik virkelig udvikler sig lige nu,« fortæller Mark Dalhoum Pedersen, der er rap-anmelder og skribent på musikmagasinet Gaffa.

Samme holdning har Torsten Gejl, der er projektleder ved Verdens Kultur Festivalen, som har den Århusianske rap som et af sine satsningsområder.

»Århus V-rappen er tordnet frem. Tidligere var det de københavnske rappere, der stod for udviklingen, men nu kæmper de med, at de gentager sig selv, og at de er ved at blive voksne,« siger Torsten Gejl.

Han mener ikke, det er tilfældigt, at det er i Århus V, nogen har taget stilen til sig. Han mener, der er flere paralleller mellem de forhold, som rapperne lever under i de danske ghettoer i Bispehaven, Gellerup og Trillegården, og de sorte ghettoer i USA, hvor stilarterne oprindeligt er opstået.

Mening i tilværelsen

»Den her form for rap giver mening i en ørkesløs tilværelse. Den handler om rappernes hverdag på godt og ondt. Mange af de unge derude keder sig, og har hverken job eller uddannelse. Derfor kaster nogle af dem sig over rap'en og bruger al deres energi på det,« forklarer Torsten Gejl.

Han arbejder lige nu på lanceringen af en ny CD fra Århus V under titlen "I er selv ude om D". CD'en er lavet af rapperne og producerne fra Pimp-A-Lot-crewet og den introducerer rap-stilen "Dirty South" for første gang i Danmark.

Bannerførerne for de nye stilarter har først og fremmest været kunstnere og grupper som L.O.C.,U$O, ÅVP og Pimp-A-Lot-Crewet. Også en rapper som Jokeren har været med i de første hip hop grupper i Århus V.

Flere af grupperne er i år kommet ud med CD'er, og især L.O.C's succes mener anmelder Mark Dalhoum Pedersen har haft stor betydning for Århus V-stilens gennembrud.

Den største succes

»L.O.C. er fra Århus V, og måske er det L.O.C's succes, der har fået medierne til at rette søgelyset mod de mange talenter, der er i Århus V. Men de har hele tiden været der, og gennembruddet har været på vej længe,« siger Mark Dalhoum Pedersen.

rasmus.thomsen@inmente.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Spil ikke hasard med mit barnebarns liv

Hanne Holst Rasmussen
Åbent brev til sygehusledelsen på Aarhus Universitetshospital, Skejby.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her