Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Hånden frem til forsoning

Efter nogle triste måneder med Muhammed-krise var glæden fredag i centrum i Århus. Flere tusinde århusianere - men meget få af udenlandsk herkomst - var mødt op på Bispetorv for at lytte til en række af Danmarks fremmeste kunstnere.

Hænder blev rakt frem - både til forsoning og for at klappe - da en række danske kunstnere fredag optrådte på Bispetorv i Århus for at hylde glæden.

Formålet var alene at skabe en festdag oven på Muhammed-sagen, og festet blev der i ly af Århus Domkirke. Der blev nynnet med og nikket indforstået til opfordringer om at vise større tolerance og respekt.

En særlig varm velkomst fik nationalskjalden Kim Larsen, som i dagens anledning mødte op med to nyskrevne lejlighedssange - en hyldest til demokratiet og en sang tilegnet de vittighedstegnere, som bliver truet på livet.

»Det er det skammeligste, der er sket, siden danske frihedskæmpere måtte gå under jorden i 1940-1945,« bemærkede Kim Larsen, inden han sang nummeret "Hat og briller" med omkvædet:

»Vi si'r bebe - for det må vi hel're, før det hele går i hat og briller.«

Det er Klaus Rifbjerg fra de "12 danske forfattere", der udbad sig en pænere tone i udlændingedebatten, som tog initiativ til festdagen. Han optrådte selv ved at synge og recitere jazzoratoriet "Til den lille by" med bl.a. sønnen Frands på trommer.

»Vi har et land, hvor vi har det godt. Det kunne godt blive bedre, men det kommer nu,« lovede Rifbjerg.

Tyk sarkasme

En stor hånd var der også til Niels Hausgaard, som sammen med TV2-forsanger Steffen Brandt »udnyttede ytringsfriheden til at synge en tåbelig sang om "Jim, Johnny og Jonas".«

Hausgaard havde lovet hjemme, at han tog til Århus for at være aldeles upolitisk, og han spillede da også i trefjerdedels takt, som ifølge vendelboen er en helt upolitisk takt.

Alle ved dog, at Hausgaard kan få meget ud mellem sidebenet, selv mens han stemmer guitar. I går var da heller ingen undtagelse. Sarkasmen var tyk, da han leverede en fordansket udgave af den amerikanske arbejdersanger, Woody Guthries, historiske sang "Deportees" om mexicanske gæstearbejdere i USA.

Omkvædet lød sådan her:

»Farvel Mohammed, farvel Tatiana. Det gør os så ondt, at I ikke ku' bli'.

I må forstå, at vi ikke har råd.«

Flere af de tilstedeværende oplyste til JP Århus, at de primært var dukket op for at nyde musikken og det smukke vejr. Men at temaet om tolerance, dialog og respekt naturligvis er positivt.

Naturlig tolerance

»Tolerance burde være mere naturligt. Et eller andet sted er det jo lidt sørgeligt, at det overhovedet er nødvendigt at holde sådan et arrangement,« siger Helle Nielsen fra Århus.

Jimmy Mhukayesango fra Zimbabwe, men bosat i Århus, nød festdagen sammen med sin danske hustru og deres datter.

Han erklærede sig glad for at leve i Danmark, men forstod ikke, hvorfor der var så få deltagere af udenlandsk herkomst.

»Hvor bliver de af sådan en dag som i dag? Under én pct. her har fremmed baggrund. Det er et godt arrangement med meget forskellig musik, som både unge og gamle og folk med ikke-dansk baggrund burde kunne li'. Det er en vigtig sag, og arrangementet handler om, at vi skal snakke med hinanden. Hvorfor bliver de så væk?,« spurgte en forundret Jimmy Mhukayesango.

henrik.groenvald@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aftaler bør være aftaler på Aarhus Ø

Poul Stenbøg
Det er uacceptabelt, at kommunens Ø-administration mener, at bygherre og kommunen i fællesskab kan få et selvskabt indtægtstab godtgjort ved at bryde indgåede aftaler og uden videre tillade, at samtlige sidebygninger bliver på 14 etager og ikke syv som klausuleret i aftalerne med de eksisterende Lighthouse-bygninger.

Debat: Vil Gert Bjerregaard ødelægge Aarhus Havn?

Flemming Jessen
Kan Venstre da virkelig ikke forstå, at byens, erhvervslivets og havnens vækst hænger ubrydeligt sammen?
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her