Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Dalgaarden lukker - kommunen har mistet tilliden

Aarhus Kommune trækker sig fra driftsaftalen med Behandlingshjemmet Dalgaarden i Højbjerg. Dermed er det økonomiske grundlag for at fortsætte væk, konstaterer bestyrelsesformanden.

Spytklatter sendt efter børn, en grænseoverskridende leg, hvor et barn slikkede på et toilet, og magtanvendelser, der tangerede vold, var i 2017 ved at koste Dalgaarden i Højbjerg retten til at drive døgninstitutionen. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

Aarhus Kommune har ikke tiltro til, at økonomien på Behandlingshjemmet Dalgaarden i Højbjerg kan genoprettes. Derfor meddelte kommunen onsdag den selvejende døgninstitution, at Aarhus Kommune trækker sig fra driftsaftalen med institutionen, og at de 18-20 børn, som Aarhus Kommune i øjeblikket har anbragt på Dalgaarden, hurtigst muligt vil blive flyttet til andre opholdstilbud. Konsekvensen er ifølge Dalgaardens bestyrelsesformand Knud Byskov, at Dalgaarden lukker.

»Når Aarhus Kommune ikke længere vil bruge Dalgaarden, har vi ikke længere et driftsgrundlag. Totredjedele af de børn, som i dag er anbragt på Dalgaarden, kommer fra Aarhus Kommune,« siger Knud Byskov, som torsdag orienterede de ca. 40 ansatte på behandlingshjemmet om situationen.

Hjem for udsatte børn: Sygemeldinger og opsigelser dræner Dalgaardens økonomi

Som omtalt tidligere i JP Aarhus blev Dalgaarden i december 2017 varslet lukket af Socialtilsynet på grund af bl.a. . uacceptable magtanvendelser. Aarhus Kommunes Socialforvaltning indsatte den 1. februar 2018 to ledere fra kommunen som konstitueret ledelse på Dalgaarden, hvilket efterfølgende fik Socialtilsyn Midt til at annullere sin påtænkte afgørelse om lukning af Dalgaarden. Men økonomien på institutionen har gennem de senere år også været en bekymring hos Aarhus Kommune, som sammen med Dalgaardens bestyrelse aftalte en samarbejdsaftale, der bl.a. skulle rette op på økonomien.

Særlig opgave

I juni konstaterede Dalgaardens bestyrelse, at man ikke kunne leve op til samarbejdsaftalen, hverken for så vidt angår økonomi, faglighed, personale eller arbejdsmiljø. Dengang var konstateringen et merforbrug på 8,1 mio. kr. i 2018. I fredags indsendte Dalgaarden en ny genopretningsplan med henblik på at sikre en varig forandring af situationen på Dalgaarden. Men Aarhus Kommune vurderer, at der med den forelagte udviklingsplan og bud på scenarier og budget ikke foreligger et fyldestgørende svar på udfordringerne.

»Vi tror ikke, at forudsætningerne i den tilsendte genopretningsplan kan hænge sammen hverken økonomisk eller fagligt. De børn, som kommer på Dalgaarden, er børn, som det ikke er nemt at finde andre steder til. Derfor kræver det noget særligt at kunne løfte den opgave,« siger Lotte Henriksen, socialchef i Aarhus Kommune.

Dalgaardens bestyrelsesformand er overrasket over kommunens beslutning.

»Jeg synes, at vi var på rette kurs, og jeg ville gerne have haft lidt mere til. Jeg er sikker på, at økonomien ville have været i balance i 2019,« siger Knud Byskov.


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aftaler bør være aftaler på Aarhus Ø

Poul Stenbøg
Det er uacceptabelt, at kommunens Ø-administration mener, at bygherre og kommunen i fællesskab kan få et selvskabt indtægtstab godtgjort ved at bryde indgåede aftaler og uden videre tillade, at samtlige sidebygninger bliver på 14 etager og ikke syv som klausuleret i aftalerne med de eksisterende Lighthouse-bygninger.

Debat: Vil Gert Bjerregaard ødelægge Aarhus Havn?

Flemming Jessen
Kan Venstre da virkelig ikke forstå, at byens, erhvervslivets og havnens vækst hænger ubrydeligt sammen?
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her