Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Starbucks skal stoppe med kaffesalg på Store Torv

Byretten har fastslået, at den populære kaffebar på Store Torv fra 1. januar ikke længere må sælge kaffe og andre varer fra kædens sortiment.

Dorte Drachmann har drevet forretningen Juice Stop siden 1996. Hun har vundet en sag mod sin udlejer i Aarhus Byret, da udlejeren havde forbrudt sig mod en konkurrenceklausul i kontrakten, da den lod Starbucks flytte ind. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Har man for vane at drikke sin morgenkaffe eller nyde sin frokostsandwich med en tilhørende juice på Starbucks på Store Torv, så skal man måske snart til at se sig om efter et andet sted.

Byretten i Aarhus har nemlig slået fast, at Andelsboligforeningen Borgporten, som udlejer lokalerne på Store Torv, inden 1. januar 2019 skal »bringe butikskonceptet Starbucks salg af juice, kaffe, kage, sandwich og smoothies til ophør«.

Det skyldes en tvist med en af Andelsforeningen Borgportens andre lejere, Dorte Drachmann. Hun er indehaver af forretningen Juice Stop i Badstuegade, som ligger klos op ad Starbucks.

Dorte Drachmann har drevet virksomhed i lokalerne siden 1996, hvor hun overtog dem efter sin mor, Karen Drachmann. I hendes lejekontrakt indgår en såkaldt konkurrenceklausul, der dikterer, at Dorte Drachmann skal inddrages, før Andelsforeningen Borgporten kan udleje lokaler til virksomheder, der er i direkte konkurrence med hendes.

»I de 22 år, jeg har drevet butikken, er jeg altid blevet spurgt, når nye virksomheder har lejet sig ind. Men da Starbucks rykkede ind i 2016, havde jeg ingenting at skulle have sagt, selv om de forhandler mange af de samme ting, som jeg gør,« siger Dorte Drachmann.

Principspørgsmål

Det fik hende til at lægge sag an mod Andelsboligforeningen Borgporten, som hun nu har vundet i byretten.

»Det er gået ud over min omsætning, at de er rykket ind. Men for mig har det hele tiden principielt handlet om, hvorvidt jeg har ret eller uret. Er udlejningen til Starbucks ulovlig eller ej. Og det har jeg jo så heldigvis fået medhold i,« siger Dorte Drachmann.

Det har ikke været muligt at få et interview med Salling Group, der driver Starbucks i Danmark, og som nu har udsigt til at skulle fjerne størstedelen af sortimentet fra menukortet i filialen på Store Torv.

I et mailsvar oplyser Michael Hald, der er chef for Salling Groups franschise-afdeling, at han ikke har været bekendt med den konkurrenceklausul, som er en del af i lejeaftalen mellem Dorte Drachmann og Andelsboligforeningen Borgporten.

Sagen anket

Han skriver endvidere, at Starbucks »ser frem til også på den anden side af 1. januar at byde vores mange trofaste gæster velkommen«.

Hvorvidt Starbucks på Store Torv fortsat vil have mulighed for at byde gæsterne på kaffe, afhænger nu af Landsretten, da Andelsboligforeningen Borgporten har valgt at anke sagen. Den mener fortsat ikke, at lejemålet ikke kan nyde beskyttelse af konkurrenceklausulen, da lejemålet oprindeligt var udlejet til ejendomsmæglervirksomhed, som ikke falder under betegnelsen forretning i en bestemt branche.

Andelsboligforeningen Borgportens advokat, Flemming Dahl, ønsker ikke at kommentere sagens indhold yderligere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aftaler bør være aftaler på Aarhus Ø

Poul Stenbøg
Det er uacceptabelt, at kommunens Ø-administration mener, at bygherre og kommunen i fællesskab kan få et selvskabt indtægtstab godtgjort ved at bryde indgåede aftaler og uden videre tillade, at samtlige sidebygninger bliver på 14 etager og ikke syv som klausuleret i aftalerne med de eksisterende Lighthouse-bygninger.

Debat: Vil Gert Bjerregaard ødelægge Aarhus Havn?

Flemming Jessen
Kan Venstre da virkelig ikke forstå, at byens, erhvervslivets og havnens vækst hænger ubrydeligt sammen?
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her