Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Stor opbakning til et røgfrit Aarhus

Et stort byrådsflertal vil indgå i et samarbejde for at forhindre unge i at begynde at ryge. LA mener ikke, at kommunen skal blande sig.

Aarhus Kommune går ind i et samarbejde med Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse for at forebygge rygestart. Arkivfoto

»Vi elsker at gå forrest med alt muligt andet. Så lad Aarhus gå forrest med at forhindre, at unge mennesker begynder at ryge.«

Dansk Folkepartis sundhedsrådmand Jette Skive talte onsdag for sit forslag om, at Aarhus Kommune bliver en del af projektet Røgfri Fremtid.

»Jeg har været på studietur på Island for at se deres forebyggelsesindsats for unge, når det gælder røg. Jeg kunne se, at det er vigtigt, at hele samfundet og borgerne står sammen for at forebygge rygning for børn og unge. Prisen for at begynde at ryge tidligt er alt for høj,« sagde Jette Skive, som via sundheds- og omsorgsudvalget vil invitere ungdomsuddannelser, foreningslivet og erhvervslivet til at drøfte, hvordan man kan forebygge rygestart.

Ros fra byrådet

Røgfri Fremtid er et partnerskab med blandt andet Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse, og Dansk Folkeparti skriver i sin indstilling, at der skal laves en Aarhusplan for en røgfri by.

Hvad kan være næste scenarie. At kommunen er fri for overvægt, eller at der kun skal spises vegansk?
Almaz Mengesha, byrådsmedlem for Liberal Alliance.

Forslaget fik ros fra flere byrådsmedlemmer:

»Vi bakker helhjertet op om projektet, vi tror på, at det nytter. Ve mig om vi efter et år eller to overalt kommer til at markedsføre det her som Aarhusplanen,« sagde Lone Hindø (S).

I indstillingen står, at 13 pct. af aarhusianerne ryger dagligt sammenlignet med 16 pct. i hele Region Midtjylland. Der er allerede eksempler på, at Aarhus Kommunes institutioner arbejder for mindre rygning. Bl.a. er Viby Gymnasium det første røgfri gymnasium i Aarhus og Åbykollegiet bliver det første røgfrie kollegium.

Favrskov ønsker en røgfri fremtid

»Fokus på folkesundhed er altid vigtigt. Aarhus ligger godt, men det er bestemt ikke godt nok. Så fra Venstre er der fuld opbakning til at gå ind i samarbejdet. Vi læser forslaget som et forsøg på at løse udfordringen via dialog og samarbejde. Vi er sikre på, at det er bedre end forbud, påbud og stigmatisering,« sagde Hans Skou (V).

Skal blande sig uden om

SF, de radikale og Enhedslisten modtog også forslaget positivt. Indstillingen blev dog ikke vedtaget, men sendt til behandling i Magistraten, hvor eventuelle udgifter skal afdækkes.

Massive problemer med hash ved Tietgens Plads

Almaz Mengesha fra Liberal Alliance udtalte sig ikke om, hvorvidt hun ville støtte forslaget eller ej. Men hun udtrykte forbehold.

»Der er sympatiske tanker bag forslaget. Mange ønsker at opholde sig i røgfrie miljøer. Spørgsmålet er, om det er os politikere, der skal pålægge folk ikke at ryge. Hvad kan være næste scenarie. At kommunen er fri for overvægt, eller at der kun skal spises vegansk? Politikere skal ikke blande sig i, hvad andre mennesker foretager sig, så længe det ikke er ulovligt,« sagde Almaz Mengesha.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her