Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Hver femte AU-studerende søger professionel hjælp mod stress

Ny undersøgelse viser fortsatte stressproblemer hos de studerende på Aarhus Universitet. Her er tre bud på løsninger.

Fremdriftsreformen og uddannelsesloftet øger stressproblemerne blandt studerende, mener Dansk Magisterforening. Arkivfoto:

Hver femte studerende på Aarhus Universitet er hårdt plaget af stressproblemer.

Det viser en studiestartsundersøgelse, som Dansk Magisterforening (DM) har lavet på fem danske universiteter. På Aarhus Universitet har 472 studerende besvaret undersøgelsen, og af dem har 23 pct. svaret, at de har søgt professionel hjælp til deres problemer med stress.

Undersøgelsen flugter med en studiemiljøundersøgelse, som Aarhus Universitet offentliggjorde i april 2017. Heri svarede 20 pct. af de studerende, at de oplever stærke stresssymptomer, og spørgsmålet er fortsat, hvad der skal til for at knække kurven, så antallet af studerende med stress falder.

Formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen:

»De unge er under et meget stort pres, for de skal hurtigt i gang og hurtigt igennem uddannelserne, så der er ikke plads til at lave fejl. I forhold til det eksterne pres, skal man lægge fremdriftsreformen i graven og fjerne uddannelsesloftet, for vi kan se, at det stresser de studerende. Internt på universitetet handler det om at styrke studiemiljøerne, så der er bedre tid til at bygge relationer op, så man ikke ender i ensomhed,« siger DM-formanden, der afviser, at de unge skulle være mere sarte i dag:

»De unge er ikke mere ømskindede end tidligere, men der er langt mere fokus på at præstere og ikke at lave fejl, og det skaber et hårdt pres.«

»En iPhone skal jo også have genopladet batteriet«

Carina Molsen Nielsen, læser filosofi og er formand for Studenterrådet på Aarhus Universitet:

»Vi har lige været med til at åbne AU Helpline, som er en telefonlinje, hvor man kan ringe anonymt og få hjælp, og den er vi spændt på at følge. Jeg synes, at universitetet er på rette vej, men det handler om at sørge for vejledning og nok læsepladser og grupperum, ligesom undervisningen skal støtte den læring, man får. Og så kæmper vi fortsat for at få fjernet fremdriftsreformen,« siger hun.

Stress blandt studerende er et stigende problem

Berit Eika, prorektor på Aarhus Universitet:

»Vi har en lang række tilbud som mentorordning, kurser i studieteknik og eksamensplanlægning og sørger for at være åbne for, at man kan få hjælp. Oveni gør vi rigtig meget for at forebygge ved at afstemme forventningerne hos ansøgerne, så de helt ærligt får at vide, hvad der forventes på et universitet – alligevel kan vi se, at antallet af studerende med stress har været stigende,« siger hun og fortsætter:

»Det er komplekst og sammensat. Vi søsatte på et tidspunkt over 100 stressprojekter, men måtte alligevel konstatere, at stresstallene steg. Der er tale om en generel udvikling i hele samfundet, som vi afspejler. Og så får jeg også at vide fra de studerende, at fremdriftsreform, uddannelsesloft og usikkerheden på, om man kan få et job, også er stressfaktorer,« siger prorektoren.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her