Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

S og R køber ikke skolerådmands bud på at lappe budgethullet

Det er for letkøbt, når rådmand Thomas Medom (SF) foreslår at lade skatten stige for at afbøde besparelser, mener S og R.

Børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) vil lappe budgethul ved at hæve skatten. Foto: Casper Dalhoff

Med den forkastede idé om større skoledistrikter og 19 kæmpeskoler i Aarhus står byrådet med et sparekatalog på 300 mio. kr. årligt, hvori der mangler 5 mio. kr. næste år stigende til 45 mio. kr. i 2022.

Sparerunde i Aarhus

Aarhus Kommune skal spare 224-241 mio. kr. i de kommende fire år og har udsendt et katalog med forslag for op mod 300 mio. kr.

Et af de mere vidtgående forslag er indførelse af nye skoledistrikter.

Hvor der i dag er 46 skoler, som hver har sit eget distrikt, skal to eller tre skoler fremover sammenlægges i ét distrikt, så der vil være i alt 19 kæmpeskoler med flere undervisningssteder. Den gradvise indfasning vil i 2019-2022 spare kommunen henholdsvis 5, 19, 31 og 45 mio. kr.

Det skyldes bl.a., at der kan spares på antallet af ledere og lærere, da eleverne kan samles på tværs af skoler i større klasser.

Som en del af forslaget skal integrationen styrkes ved, at vestbyskolerne med mange tosprogede deler distrikt med f.eks. Gammelgaardsskolen, Åby Skole og Engdalskolen for at få en mere ensartet elevsammensætning.

Spareforslagene er i høring frem til den 12. september.

SF's børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) har flere gange peget på, at han ønsker at afbøde besparelserne med en skattestigning. Men den udmelding køber hverken Socialdemokratiet eller de radikale, som peger på, at rådmanden stiller forslaget vel vidende, at der ikke er et flertal for det.

Socialdemokratiets politiske ordfører Anders Winnerskjold kalder en skattestigning en »enorm ineffektiv måde at få penge i kassen«.

Oprigtig og ærlig

»Derfor synes vi, at rådmanden skal komme med nogle reelle bud på, hvordan han ønsker at leve op til de besparelser, der nu skal findes, når nu han ikke ønsker at ændre skoledistrikterne, som direktørgruppen har foreslået,« siger han.

Hos De Radikale mener man, at der skal findes alternative besparelser ved at fortsætte intentionerne i spareforslaget om at udnytte kapaciteten og skabe større skoleklasser. Til SF-forslaget om en skattestigning siger Eva Borchorst Mejnertz (R):

»Vi har brug for en rådmand, der tør pege på, hvor han oprigtigt og ærligt mener, at de penge skal findes, hvis ikke han kan få de skattestigninger, han vil have. Og det er der ikke noget, der tyder på, at han kan.«

En smule højere skat

Thomas Medom fastholder, at hans forslag om en skattestigning, er den bedste måde at afbøde besparelserne.

Intet flertal for kæmpeskoler: Rådmand dømmer omstridt skoleforslag for dødt

»Jeg har givet realistisk bud, som man bruger i andre kommuner, der vil gøre en af landets laveste skatteprocenter en lille smule højere. Vil man ikke det, tænker jeg, at bolden ligger hos dem. Så må vi prøve at finde hinanden,« siger han.

Planen om kæmpeskoler i Aarhus er død: Men hvad så med integrationen?

Som beskrevet i JP Aarhus tirsdag er også Venstre og De Konservative imod større skoledistrikter og kæmpeskoler. De Konservative så hellere, at man lukkede enkelte skoler, mens Venstre fortsat arbejder på en række alternative spareforslag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Sæt strukturændringer i Børn og Unge på standby
Lone Norlander
Enhedslisten opfordrer til, at rådmanden, og de øvrige politikere bag budgetforliget, igen vil lytte til den store usikkerhed og utryghed, som deres beslutning om nedskæringer og ny struktur i Børn og Unge har medført.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sundhedsministerens psykiatriplan får kun én enkelt stjerne

Mikkel Rasmussen, Camilla Fabricius
Regeringen må åbne en dialog om, hvilke funktioner den mener, at psykiatrien måske skal undvære, og om hvilke samfundsøkonomiske og menneskelige omkostninger disse prioriteringer vil have.

Debat: Man behandler da en ældre dame ordentligt, gør man ikke?

Michael Dohn Sørensen
De uheldige episoder var en kærkommen lejlighed. Der var jo igangsat en redningsplan, men den efterlader nu indtrykket af blot at være spil for galleriet.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her