Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Droppet spareplan skaber usikkerhed om udsatte boligområder

Rådmand Thomas Medom (SF) kasserede onsdag et forslag fra sin egen afdeling, der skulle indfri ambitionerne for tosprogede børn i forliget om udsatte boligområder.

Det er stadig uklart, hvordan de tosprogede børn med sprogproblemer i det udsatte boligområde Bispehaven skal integreres bedre i den aarhusianske folkeskole. Foto: Tanja Carstens Lund

I ruinerne fra spareforslaget om skabe større skoledistrikter og 19 kæmpeskoler i Aarhus, står spørgsmålet om, hvordan tosprogede børn med sprogproblemer kan blive blandet bedre.

Før sommerferien indgik et samlet byråd på nær Enhedslisten et forlig om udsatte boligområder, og ambitionerne i dette skulle indfris ved at placere vestbyskolerne i bl.a. Gellerup og Bispehaven i distrikter med skoler i Åbyhøj og Brabrand med færre tosprogede elever.

Sparerunde i Aarhus

Aarhus Kommune skal spare 224-241 mio. kr. i de kommende fire år og har udsendt et katalog med forslag for op mod 300 mio. kr.

Et af de mere vidtgående forslag er indførelse af nye skoledistrikter.

Hvor der i dag er 46 skoler, som hver har sit eget distrikt, skal to eller tre skoler fremover sammenlægges i ét distrikt, så der vil være i alt 19 kæmpeskoler med flere undervisningssteder. Den gradvise indfasning vil i 2019-2022 spare kommunen henholdsvis 5, 19, 31 og 45 mio. kr.

Det skyldes bl.a., at der kan spares på antallet af ledere og lærere, da eleverne kan samles på tværs af skoler i større klasser.

Som en del af forslaget skal integrationen styrkes ved, at vestbyskolerne med mange tosprogede deler distrikt med f.eks. Gammelgaardsskolen, Åby Skole og Engdalskolen for at få en mere ensartet elevsammensætning.

Spareforslagene er i høring frem til den 12. september.

»Vi havde givet direktørgruppen en opgave med henblik på at se, om man kunne tegne nye skoledistrikter, men det kan vi så konstatere, at en række partier i Aarhus Byråd allerede har tilkendegivet, at de nu er imod. Fra Socialdemokratiets side er vi interesserede i, hvilke alternative forslag de kommer med,« siger Socialdemokratiets politiske ordfører Anders Winnerskjold med henvisning til, at SF, V og K onsdag havde tilkendegivet ønske om at droppe forslaget.

I forligsteksten om udsatte boligområder blev Børn og Unge pålagt at komme med forslag, som bl.a. omfatter ændrede skoledistrikter. Det blev altså leveret, men forkastet af afdelingens egen rådmand Thomas Medom (SF).

Med spareforslaget taget af bordet, hvordan skal Børn og Unge så løse den bundne opgave i forligsteksten?

»Den bundne opgave var at fremlægge modeller. Det tænker jeg, Børn og Unge har gjort. Det er så op til byrådet at diskutere hvilke løsninger, der skal være for vestbyen,« siger han og tilføjer, at han ikke tror på det nuværende spareforslag, da man ikke kan få forældrenes opbakning.

Hvilken løsning kan man så få forældrene til at bakke op om?

»Jeg tror, at det kloge at gøre nu som rådmand, er at lytte til alle partier og høre de forskellige bud. De spænder lige fra, at vi ikke rigtig skal gøre noget, eller gøre det, vi altid har gjort, til at gøre mere drastiske ting. Jeg er klar til at lytte til alle bud. Jeg har ikke den færdige model for, hvordan vi pludselig får skabt meget blandede skoler i Aarhus Vest. Det har jeg heller ikke hørt andre færdige bud på,« siger Thomas Medom, der dog er fortaler for, at der fortsat sker en fordeling af tosprogede børn med sprogvanskeligheder:

»Jeg er ikke parat til at stoppe med, at vi køre børn i bus. Jeg vil ikke opgive, at vi fordeler børn med et dårligt dansk. Det er vigtigt, at vi har blandede skoler, hvor der ikke kommer et flertal af børn med dårlig dansk.«

Intet flertal for kæmpeskoler: Rådmand dømmer omstridt skoleforslag for dødt

Kan man forestille sig en lokal distriktsændring i Aarhus Vest?

»Jeg har ikke noget på bordet og en masse nye distriktsændringer, der involverer, at Åbyhøj- og Brabrand-forældre får nye skoledistrikter. Min holdning er, at de er taget af bordet nu,« siger Thomas Medom.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Forslag til et højhus på Hængslet igen

Søren Møller
Hvorfor lytter ingen til det gennemarbejdede forslag til en smuk måde at bebygge Hængslet, som Fællesrådet for Aarhus Ø har lavet?

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her