Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Prisen for en etværelses lejlighed er steget 39 pct. på syv år

De studerende i Aarhus bruger i gennemsnit 74 pct. af SU’en på husleje.

Forestil dig at bruge 74 pct. af din indkomst på at bo til leje. Det er virkeligheden for mange studerende i Aarhus. For langt de fleste studerende i Aarhus bliver SU’en ædt op af ren husleje.

Ifølge Bolius bruger en studerende i Aarhus i gennemsnit 74 pct. af sin SU på at bo til leje på et værelse eller i en etværelses lejlighed, og det er et tal, der er kraftigt opadgående.

Siden 2011 til i dag er gennemsnitsprisen på en etværelses lejlighed steget fra 4.102 kr. til 5.685 kr. Det er en stigning på 39 pct., viser tal fra Boligportalen. Prisen på en såkaldt studievenlig bolig i Aarhus er dermed næsthøjest i Danmark, kun overgået af priserne i København.

Jeg er simpelthen nødt til at arbejde mindst 30 timer om måneden for at få det til at hænge sammen økonomisk.
Nicoline Wacher, fysioterapeutstuderende

En af de studerende, der mærker den høje pris på studieboliger er Nicoline Wacher. Hun er fysioterapuetstuderende, og hun betaler 6.200 kr. hver måned for sine 43 kvm i Viby udenfor Aarhus.

»Jeg er simpelthen nødt til at arbejde mindst 30 timer om måneden for at få det til at hænge sammen økonomisk. Denne her lejlighed var det eneste, jeg kunne få efter at have søgt i fire-fem måneder,« forklarer hun.

Hun fortæller samtidig, at hun under sin boligsøgning har måttet kæmpe med flere hundrede andre studerende om at få et værelse eller en lejebolig.

»Det blev et desperat valg til sidst, da jeg valgte den her lejlighed. Finder jeg noget billigere, så flytter jeg,« siger hun.

Samlino, et website med prissammenligninger, har foretaget en undersøgelse ved hjælp af statistik fra de største danske boligudlejningsportaler. Her har de fundet frem til en gennemsnitspris på 3.907 kr. for et værelse i Aarhus. Undersøgelsen viste samtidig, at et værelse i Aarhus kan koste helt op til 6.100 kr. pr. måned.

Nybyggede boliger er dyre

En af forklaringerne på, at Nicoline Wacher og andre studerende oplever stigende priser kan ifølge Per Juulsen, der er direktør for Kollegiekontoret i Aarhus, være en del af de nybyggede studieboliger, der er blevet flere af, fordi man i mange år har manglet boliger til de studerende.

»Nybyggeri koster bare mere, og det er også derfor, at vi forsøger at bygge ungdomsboliger, der er billige i drift, fremfor at de ser smart ud. Priserne varierer meget alt efter alderen på byggeriet, lejlighederne eller værelserne ligger i, og derfor er det klart noget, vi tænker over, når vi bygger nye boliger,« siger han.

Studieboliger i Aarhus

I gennemsnit bruger en studerende 74 procent af sin SU på at bo til leje.

Siden 2011 er gennemsnitsprisen på en etværelseslejlighed steget fra 4.102 kr. til 5.685 kr.

Gennemsnitsprisen på et værelse i Aarhus er 3907,65 kr.

Priser på værelser til leje er næsthøjest i Aarhus kun overgået af København.

Han forklarer samtidig, at prisen på et værelse på det private marked generelt er højere end prisen for et kollegieværelse, men at det også afhænger af, om de studerende har adgang til eget køkken.

Et af de selskaber, der for øjeblikket er ved at opføre nye ungdomsboliger, er Birch Ejendomme. Der opføres lige nu 216 ungdomsboliger i Tranbjerg udenfor Aarhus, og her er prisen mellem 5.300 og 5.800 kr. eksklusiv forbrug for en lejlighed.

»Det er meningen, at studerende skal kunne bo der for en SU, og derfor kan det være nødvendigt, at de deler en lejlighed. Men det er heller ikke kun tiltænkt studerende på SU. Vi får også henvendelser fra unge med et fuldtidsarbejde, som gerne vil bo her,« siger udviklingschef, Line Pedersen.

Hun oplever, at de studerende, på trods af prisen, gerne vil have en lejlighed for dem selv, men at det formentlig kun kan lade sig gøre, »hvis man har et studiejob ved siden af«.

Priser på huse og lejligheder fortsætter med at stige

Spar penge ved at flytte få kilometer

Boligportalen, der formidler lejeboliger igennem sin platform, holder også statistik på prisniveauet på de enkelte lejeboliger. Den oplever lige nu stor efterspørgsel på lejeboliger generelt, og det betyder alt andet lige højere huslejepriser. Derfor har de udarbejdet en opgørelse, der viser, hvor mange penge en studerende kan spare på at flytte nogle kilometer udenfor Aarhus. En studerende kan ifølge undersøgelsen spare 1.050 kr. om måneden på en bolig ved f.eks. at flytte til Tilst, der ligger 7,5 km fra Aarhus C.

På trods af de høje lejepriser ser boligsituationen for de studerende i Aarhus dog bedre ud rent kapacitetsmæssigt, end den hidtil har gjort, og direktøren for Kollegiekontoret meddeler, at alle boligsøgende vil have tag over hovedet senest til oktober.

»Det ser rigtig godt ud i år, og vi skal nok nå i bund i forhold til de studerende, der endnu mangler bolig,« siger Per Juulsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her