Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

7.000 medlemmer på tre dage: Aarhusianske forældre mobiliserer sig mod skoleplan

Forældre strømmer til en protestgruppe på Facebook, hvor de deler deres bekymringer om større skoledistrikter og forbereder aktioner.

En del af formålet med at gøre de aarhusianske skoledistrikter større er at sikre større klasser på skolerne. Arkivfoto: Ole Lind

»Vær med her i kampen for at bevare gode folkeskoler i Aarhus. Sammen står vi stærkest.«

I beskrivelsen af den nye facebookgruppe Bevar skolerne i Aarhus er der er lagt op til fælles front mod kommunens planer om at indsnævre de nuværende 46 skoledistrikter til 19 med to-tre skoler i hver.

Jeg mærker allerede den dårlige samvittighed og begyndende stress blot ved tanken.
Bent Schierff, medlem af facebookgruppen Bevar skolerne i Aarhus.

På blot tre dage er opfordringen blevet grebet af over 7.000 aarhusianere, som indtil avisens deadline mandag eftermiddag havde meldt sig ind i protestgruppen.

Den blev oprettet fredag aften af Cecilie Harrits på vegne af foreningen Skole og Forældre Aarhus, og hun er ikke overrasket over de mange medlemmer.

»Planerne for folkeskolen er voldsomme for rigtig mange forældre, som er bekymrede, nervøse og utrygge. Med gruppen vil vi vise politikerne, hvor mange forældre og vælgere det egentlig drejer sig om,« siger Cecilie Harrits, som sidder i bestyrelsen for Skole og Forældre Aarhus.

Der mangler involvering

Udvidelsen af skoledistrikterne i Aarhus er foreslået af kommunen direktørgruppe, som har haft til opgave at finde mulige besparelser for 241 mio. kr. frem til og med 2022. Det er endt med et sparekatalog på omkring 300 mio. kr., hvor børne- og ungeområdet tegner sig for 109 mio. kr.

Høringsmøder

I denne uge afholder Børn og Unge høringsmøder med konstitueret direktør, Søren Aakjær.

Mandag kl. 19.30-21.00 blev der på Sølystskolen holdt møde for forældre bosat i området Grenåvej Øst og Grenåvej Vest. Det dækker Risskov Skole, Strandskolen, Ellevangskolen, Skæring Skole, Sølystskolen, Skødstrup Skole, Virupskolen, Hårup-Elev Skole, Lystrup Skole og Elsted Skole.

Onsdag kl. 19-20.30: Møde på Møllevangsskolen for forældre i området Randersvej og Viborgvej: Det dækker Bakkegårdskolen, Katrinebjergskolen, Lisbjergskolen, Samsøgades Skole, Skovvangskolen, Vorrevangskolen, Ellekærskolen, Hasle Skole, Møllevangskolen, Sabro-Korsvejskolen, Skjoldhøjskolen og Tilst Skole.

Torsdag kl. 19.30-21: Møde på Frederiksbjergskolen for forældre i området Horsensvej og Oddervej. Det dækker Tranbjergskolen, Holme Skole, Læssøesgade Skole, Frederiksbjerg Skole, Rundhøjskolen, Beder Skole, Kragelundskolen, Malling Skole, Mårslet Skole, Skåde Skole og Solbjergskolen.

Den endelige spareplan lægges fast i begyndelsen af oktober i forbindelse med forliget om budget 2019-2022. Indtil da vil gruppen ifølge Cecilie Harrits også blive brugt til at organisere demonstrationer, underskriftsindsamlinger og som en platform for forældre til at dele viden, artikler og andre informationer.

»Vi vil blive ved med at kæmpe imod spareforslaget, indtil der er fundet en løsning, der ikke rammer børnene. Vi ønsker at bevare vores lokale folkeskole. Det er også uacceptabelt, at ændringerne af folkeskolen allerede træder i kraft næste år. Der mangler involvering af dem, der bliver berørt – skolebestyrelsesmedlemmet, som kan se alt sit arbejde forsvinde, skolelæreren eller de almindelige forældre, der har bosat sig i et bestemt område i byen på grund af en lokal skole,« siger Cecilie Harrits.

Samvittighed og stress

På Bevar skolerne i Aarhus’ facebookside udtrykker Karina Stistrup frygt for, at hendes børn ikke vil komme til at gå i samme skole:

»Nu er der f.eks. 10 nye 0. klasser på Strandskolen og de to skoler, den skal slås sammen med. Hvis man blander de børn, kan man nøjes med otte (klasser red.). Så kan man så risikere, at ens dreng pludselig skal gå på en skole, der ligger længere væk – og en anden skole end sin storebror.«

V og K: Større distrikter kan ødelægge gode skoler

Bent Schierff er ligesom flere andre i tvivl om, hvad større skoledistrikter vil betyde:

»Jeg læser det sådan, at jeg med sammenlægningen kan risikere, at min pige skal starte i 0. klasse i Solbjerg, imens min 2.-klassedreng skal gå i Mårslet … Jeg har en dygtig pige, men jeg vil nok ikke sende hende afsted på cykel på vejene imellem Mårslet og Solbjerg. Altså skal hun fragtes, hvilket så nok ville blive i bil af mig … Jeg mærker allerede den dårlige samvittighed og begyndende stress blot ved tanken.«

Medlemmer gør indtryk

Mens Bent Schierff med svingende alvor leger med tanken om at flytte ud af kommunen eller sige sit job op til fordel for mere familietid som kontanthjælpsmodtager, gør Camilla Nygaard sig seriøse overvejelser, om folkeskolen er det rigtige valg.

»Jeg er jo så en af dem, der har taget et aktivt valg, og flyttet min ene søn til Lystrups friskole Børnenes Akademi, overvejer at lade hans tvillingebror følge med. Synes efterhånden, at de drukner i folkeskolen.«

Frem til den 12. september kan forældre og andre interesserede komme med høringssvar til direktørgruppens spareforslag. Børne- og ungerådmand, Thomas Medom (SF), påpeger i en mail, at der i protestgruppen på Facebook har været kritik af, at folk automatisk bliver meldt ind, når de er blevet inviteret. Men de mange medlemmer gør alligevel indtryk på rådmanden.

Udsigt til ny skolestruktur: »Jeg var blevet tosset, hvis det var sket, da mine børn skulle starte i skole«

»På samme måde forventer jeg også, at de kommende høringssvar vil gøre indtryk,« skriver Thomas Medom, der understreger, at han vil kæmpe for at undgå besparelser på børne- og ungeområdet.

»Derfor er mit førstevalg også, at vi hæver skatten lidt. Men byrådet har bedt Børn og Unge levere forslag til besparelser for 109 mio. kr. Jeg er tilfreds med, at direktøren har leveret et forslag, som placerer en tredjedel af besparelsen på ledelse og administration, men mit håb er stadigvæk, at vi kan undgå at spare på børnene.«

Socialdemokraterne har også lagt mærke til, at utilfredse forældre mobiliserer sig:

»Det gør indtryk, men det kan også være, at der er folk, som har andre holdninger end dem, der mobiliserer sig, og derfor har vi en høringsproces,« siger politisk ordfører Anders Winnerskjold (S).

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her