Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Voldsom forældrekritik af spareplan

Skolebestyrelserne på Åby Skole og Gammelgaardsskolen er stærkt kritiske over for et forslag til nye skoledistrikter, som de mener kan ødelægge skolerne. Borgmesteren er afventende, men positiv over for forslaget.

Sådan ser de foreslåede skoledistrikter ud. Illustration: Aarhus Kommune

»Vi føler os misbrugt på det groveste.«

»Uovervejet og tarveligt.«

Sådan lyder reaktionerne fra de to formænd for skolebestyrelserne på Gammelgaardsskolen og Åby Skole, når det gælder Børn og Unges forslag til nye skoledistrikter.

De problemer kan man ikke alene tvære af på naboskolerne.
Andreas Bach Aaen, formand for skolebestyrelsen på Gammelgaardsskolen

Forslaget betyder, at Åby Skole, Gammelgaardsskolen og Engdalskolen i Brabrand alle skal indgå i nye skoledistrikter med vestbyskoler som Tovshøjskolen, Ellekærskolen og Sødalsskolen, der har henholdsvis 92, 88 og 54 pct. tosprogede elever.

Det vil betyde, at de tre skoler i Åbyhøj og Brabrand vil få en højere andel af tosprogede elever, og det møder kritik fra bl. a. Gammelgaardskolen, der har 17 pct. tosprogede elever.

»Vores niveau svarer til gennemsnittet i kommunen, og det er o.k. Vi kunne måske også klare 25 pct., men hvis tosprogs-procenten kommer op på 30 eller 40, begynder forældrene at stemme med fødderne ved at flytte deres børn til andre skoler. Vi er blevet spurgt, hvor meget vi kan bidrage med, og vi har svaret, at vi godt kan løfte en smule mere. Men nu føler vi, at vi er blevet misbrugt på det groveste, for det her er jo ikke en lille smule mere,« siger Andreas Bach Aaen, formand for skolebestyrelsen på Gammelgaardsskolen med tilføjelsen:

»Vestbyens problemer skyldes 30 års forfejlet bolig- og socialpolitik, og de problemer kan man ikke alene tvære af på naboskolerne – de må løses af hele byen.«

De samme toner lyder fra Ulrik Persson, formand for skolebestyrelsen på Åby Skole, hvor 26 pct. af eleverne er tosprogede

»Det her forslag er simpelthen imod alt det, vi har brugt vores krudt på de seneste mange år, hvor vi på skolerne lokalt har prøvet at skabe det lokale ejerskab i forlængelse af den lokale skole. Hvis vores andel pludselig stiger, vil en del forældre gå i retning mod privatskoler. Det vil være brandærgerligt, for jeg er kæmpe fan af folkeskolen,« siger han.

Begge skoler vil lave høringsvar.

Sådan ser de foreslåede skoledistrikter ud. Illustration: Aarhus Kommune

På Engdalskolen,der har 16 pct. tosprogede elever, afventer skolebestyrelsen en orientering fra Børn og Unge, og bestyrelsen har indkaldt til forældremøde allerede mandag.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ser frem til at høre borgernes holdninger til forslaget, som han ser muligheder i.

»Det har jo været byrådets politik i mange år, at vi vil have en bedre fordeling af de tosprogede elever, men det er endnu ikke lykkedes at finde den helt rigtige løsning på integrationen. Ved at slå nogle skoler sammen får vi en bedre mulighed for at lave en mere ligelig fordeling af den integrationsopgave, vi har,« siger han.

Forslaget om nye skoledistrikter er en del af kommunens samlede sparekatalog, der er i høring til 12. september.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Forslag til et højhus på Hængslet igen

Søren Møller
Hvorfor lytter ingen til det gennemarbejdede forslag til en smuk måde at bebygge Hængslet, som Fællesrådet for Aarhus Ø har lavet?

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her