Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Letbanen åbner, som nærbanen lukkede

Letbanens køretider og afgange til Odder og Grenaa vil være på samme niveau som nærbanen i 2016, viser en sammenligning. Kommunerne håber på flere og hurtigere afgange.

Målet er fortsat, at letbanen til Odder, der her er på testkørsel, skal åbne i løbet af august. Foto Aarhus Letbane.

Efter to års ventetid får de østjyske togpassager det samme tilbage igen.

Det er groft sagt den letbanevirkelighed, der venter for passagererne på Odder- og Grenaabanerne, for ved starten vil letbanetilbuddet i overvejende grad være det samme som nærbanen.

Det viser en gennemgang, som JP Aarhus har lavet af antal afgange, køretider, stoppesteder og øvrig service på de kommende letbanetog til Odder og Grenaa sammenlignet med DSB’s nærbanetog, der stoppede i august 2016.

»Det, vi får på Odderbanen fra starten, er samme niveau, som vi havde på Odderbanen, inden den lukkede. Vi får halvtimesdrift i dagtimerne på hverdage plus enkelte myldretidstog til Odder, men når Grenaabanen kommer i gang, vil der være kvartersdrift til Mårslet,« siger Ole Sørensen, gruppeleder ved Midttrafik.

Det samme billede gælder Grenaabanen:

»Grenaabanen vil som før have én afgang i timen og en ekstra myldretidsafgang, når hastighedsopgraderingen er på plads. Dog vil der som noget nyt være halvtimesdrift til Ryomgård i dagtimerne på hverdage,« siger Ole Sørensen.

Hastighedsopgraderingen ventes dog først klar i 2019, og Ole Sørensen oplyser, at de endelige køreplaner endnu ikke er færdige.

Køretiderne for de to baner bliver også tæt på nærbanernes tider, selv om Odderbanen får to stoppesteder færre og Grenaabanen tre nye stoppesteder. Fra Odder til Aarhus H vil køretiden blive ca. 40 minutter og til Grenaa er forhåbningen en køretid på ca. 71 minutter.

Hos Aarhus Letbane påpeger kommunikationschef Jens Velling, at den nye letbane får wi-fi, strømstik, niveaufri indstigning, og så er der tale om moderne støjsvage eltog, hvor nærbanetogene var dieseltog. Nogle af nærbanetogene havde dog også strømstik og nem indstigning, ligesom der var toilet i nærbanen, hvilket der ikke er i letbanen.

På plussiden får Odder-passagererne dog direkte forbindelse i nogle af letbanetogene til f.eks. Aarhus Universitet og DNU i Skejby. Odder-borgmester Uffe Jensen (V) glæder sig fortsat meget til letbaneåbningen, men han håber også, at der med tiden bliver plads til flere og gerne hurtigere forbindelser mellem Odder og Aarhus.

I Nord- og Syddjurs Kommuner er det stadig udsigten til hurtigere og mere direkte adgang til Aarhus midtby, som fylder.

Hos Aarhus Letbane er det fortsat målet, at Odderbanen skal åbne i august og Grenaabanen inden årets udgang.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Forslag til et højhus på Hængslet igen

Søren Møller
Hvorfor lytter ingen til det gennemarbejdede forslag til en smuk måde at bebygge Hængslet, som Fællesrådet for Aarhus Ø har lavet?

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her