Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Kvinderne er flest på Smukfest, bare ikke på scenerne

Smukfest har kun haft fire kvindelige solister på Bøgescenerne i år.

Britney Spears var et af de store navne på Smukfest i år - ud over hende var der kun to kvindelige hovednavne på Bøgescenerne ud over vinderen af årets Live Camp. Liive. Foto: Per Lange

Kvinder er i overtal, når det handler om gæster på Smukfest. De tæller lidt over 50 procent, mens mændene tæller lidt under.

Men når det handler om artister, ser tallene helt anderledes ud.

Kun fire kvinder har i år optrådt i eget navn på den mest prestigefyldte scene, Bøgescenerne.

Den norske sanger Liive vandt årets Live Camps Udvalgte, og derfor var det hende, der skulle åbne Bøgescenerne. Det betyder, at kun tre kvinder, Mø, Britney Spears og Medina, var booket til Bøgescenerne, hvor der på festivalens fem dage blev spillet 32 koncerter på scenen - hertil kommer den traditionelle koncert med Aarhus Symfoniorkester søndag.

Afspejler publikums ønsker

Fordelingen afspejler det, som publikum lytter til uden for festivalen, og køber billet for at høre på den, mener talsmand for Smukfest Poul Martin Bonde.

»Det er ikke i vores ende af fødekæden, vi kan lave det om.«

Det er ikke Smukfests politik,
Poul Martin Bonde, talsmand, Smukfest

Han mener, at det skal starte et andet sted, nemlig i musikundervisningen for børn og unge.

»Den er noget af det ringeste, jeg har hørt om - det er dyrere at lære at spille musik end at lære at spille håndbold.«

Dem fem mandlige medlemmer af Queen Machine, et triubuteband til Queen, gjorde deres til at pille ved kvinderepræsentationen, da de optrådte i kvindetøj på Smukfest søndag til nummeret "I Want To Break Free".

Han understreger, at Smukfest gør meget for at støtte vækstlaget og upcoming bands og kan se, at tre af otte er kvinder.

Bl.a. afvikler festivalen talentkonkurrencen Starfighters og har siden 2011 haft Live Camp, som er slags forfestival, hvor publikum præsenteres for en lang række måske kommende stjerner, der, som det hedder »får en god scene at spille på og nogle gode forhold at spille under.« Vinderen af Live Camp får - som Liive i år - æren af åbne Bøgescenerne.

Desuden henviser Poul Martin Bonde til, at Smukfest har Walthers Hvile på Samsø, hvor musikere kan komme på øvelejr, lige som talenter kan spille på Walthers Musikcafé i Skanderborg, når scenen ikke er optaget af andre.

»Problematisk skævhed«

Professor i kønsforskning ved Aalborg Universitet Anette Borchorst er ikke overrasket over tallene, siger hun til Ritzau.

»Det er problematisk, men det afspejler en skævhed, der er i forvejen. Der er en tendens til, at man bare ikke får øje på de kvindelige artister,« siger hun.

»Men hvis man har fokus på det, så kan man godt påvirke udviklingen.«

»Det er ikke Smukfests politik,« fastslår Poul Martin Bonde.

Webmediet Bias.nu har kigget bredt på festivalscenen i år og konstaterer, at det i det hele taget er mænd, der dominerer festivalscenerne.

På NorthSide, der fandt sted i juni i Aarhus, var der kun kvinder i 5 af de 44 navne på programmet, svarende til omkring 11 pct. På Heartland ved Egeskov Slot, der fandt stede den 31. maj - 2. juni, var der kvinder i 31 pct. af de optrædende bands, mens Tinderbox i Odense i juni kun havde kvinder med i 8 pct. af de musikalske indslag.

Professor: Smukfests manglende kønsfokus er problematisk

Queen Machine bringer minder blandt publikum

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skær ikke i knoglerne, og fokusér

Ole Husum
Når økonomien er under pres, er det nødvendigt at lave nogle kortsigtede besparelser.

Debat: Himmelbjergets helhedsplan: Det lukkede og tavse byråd

Anders Hougaard
Helhedsplanen angår i allerhøjeste grad vores natur og beskyttelsen af den. Men lige præcis de partier, som ellers markerer sig mest i forhold til naturbeskyttelse, har været totalt tavse.

Debatindlæg: Frit Forum Århus: Giv de studerende tag over hovedet

Sebastian Thomassen, Malthe Melskens
Det er helt afgørende for mennesker og især unge studerende, at man møder mennesker med forskellige socioøkonomiske baggrund.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her