Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Flere magtanvendelser på Dalgaarden alarmerede kommunen

Otte magtanvendelser i maj på Dalgaarden bekymrede Aarhus Kommune, der er stoppet med at anbringe børn på den lukningstruede døgninstitution. Antallet er faldet over sommeren.

Socialtilsyn Midt truede i december 2017 med at lukke døgninstitutionen Dalgaarden grundet grænseoverskridende og ydmygende behandling af stedets børn. Foto: Morten Lau-Nielsen

Da konflikter mellem de udsatte børn og medarbejderne på døgninstitutionen Dalgaarden 88 gange sidste år endte i en magtanvendelse, hvor 10 af dem blev vurderet som ikke-tilladte, blev socialtilsynet alarmeret i sådan en grad, at det truede med at lukke Dalgaarden.

Der har kun været to magtanvendelser på Dalgaarden i juni, og det er faktisk et lavt antal.
Henrik Jensen, Aarhus Kommunes børnecenterchef.

Umiddelbart inden sommerferien skete det igen. Denne gang blev Aarhus Kommune, som i slutningen af 2017 indsatte en ny ledelse for at redde bostedet, alarmeret.

»Den konstituerede ledelse på Dalgaarden giver udtryk for, at de i øjeblikket oplever situationer, hvor de har udfordringer med at håndtere nogle af de børn, som er indskrevet på Dalgaarden (...) Der er således sket en stigning i antallet af magtanvendelser og samtidig en svingende kvalitet i den faglige kvalitet i udarbejdelsen af disse,« står der i en orientering den 22. juni til kommunens social- og beskæftigelsesudvalg.

Sygemeldinger og vikarer

I årets første måned foretog personalet på Dalgaarden seks magtanvendelser. Det tal faldt til to i marts. Men da tallet i maj var steget til otte, blev Aarhus Kommune bekymret, fremgår det.

Dalgaarden er igen truet

Orienteringen blev præsenteret for udvalget fire dage efter, at repræsentanter fra Dalgaardens bestyrelse over for socialforvaltningen havde beskrevet situationen på døgninstitutionen som alvorlig. Forklaringen var bl.a., at et højt antal sygemeldinger og deraf brug af vikarer, som børnene ikke kendte, havde medført et højt konfliktniveau.

Magtanvendelser

Institutionen Dalgaarden i Højbjerg blev oprettet i 1961 og har været kendt for i høj grad at inddrage familierne til beboerne.

Dalgaarden modtager udsatte og omsorgssvigtede børn mellem 5-12 år på indskrivningstidspunktet.

I 2016-2017 steg antallet af magtanvendelser fra 34 til 88. I årets syv første måneder er der registreret 26.

Januar - 6

Februar - 3

Marts - 2

April - 5

Maj - 8

Juni - 0

Juli - 2

Over for medlemmerne af social- og beskæftigelsesudvalget vurderede socialforvaltningen, at Dalgaarden ikke kunne leve op til en faglig udviklingsplan indgået med Aarhus Kommune for bl.a. at reducere antallet af magtanvendelser. Samtidig blev det oplyst, at Aarhus Kommune var stoppet med at lave nye anbringelser på bostedet.

Gode takter

De to seneste måneder har dog været en rolig periode på Dalgaarden med et langt lavere konfliktniveau end før, oplyser konstitueret stedfortræder Frederik Glerup. Han forklarer, at der af de 28 faste beboere på Dalgaarden har været 12 til 24 børn til stede i sommerferien. Det kan umiddelbart læses i antallet af magtanvendelser, som i juni lå på nul og i juli på to.

Når flere af de sygemeldte medarbejdere i august begynder på arbejde igen, er det Frederik Glerups vurdering, at Dalgaarden kan begynde at følge den faglige udviklingsplan.

»En stor del af vores pædagogik handler om, hvordan vi undgår konflikter og derved magtanvendelser. Jeg ser allerede nu gode takter i måden, medarbejderne reflekterer efter konflikter. Personalet er blevet bedre til at se bag om børnenes adfærd og forstå deres bevæggrunde. Vi står også over for at skal lave konflikthåndteringsstrategier på hvert enkelt barn, hvor vi skal have strategier til, hvordan man kan nedtrappe en konflikt med børnene,« siger han.

Hjem for udsatte børn: Sygemeldinger og opsigelser dræner Dalgaardens økonomi

Aarhus Kommunes børnecenterchef, Henrik Jensen, vil ikke kommentere kommunens bekymring i juni over magtanvendelserne, men han konstaterer, at antallet er faldet i de seneste to måneder.

»Der har kun været to magtanvendelser på Dalgaarden i juni, og det er faktisk et lavt antal. Man skal huske på, at med den gruppe børn, Dalgaarden har, så vil magtanvendelser forekomme. Men vi er opmærksomme på, hvordan magtanvendelserne er løst,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Rådmand: Dalgaarden er ikke i mål
Den private døgninstitution Dalgaarden i Højbjerg er værd at kæmpe for, men der skal ske både faglige og økonomiske forbedringer på institutionen, fastslår social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S).
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Stands dræberen

Hvis nogle virkelig måtte mene, at sund kost skal holdes op imod cigaretpriserne, er svaret: Sænk momsen på fødevarer.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Luftkastellerne på Himmelbjerget

Anders Rosenstand Laugesen (V)
Helhedsplanen for Himmelbjerget er et ærgerligt fejlskud.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her