Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Stor opbakning til helårs-rute til Samsø

En ny undersøgelse viser, at en permanent rute mellem Aarhus og Samsø kan opnå 161.000 passagerer om året.

Færgen M/F Issehoved sejler i øjeblikket mellem Aarhus og Samsø som et privat sommerprojekt. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen

En fast forbindelse mellem Aarhus og Samsø kan få 161.000 passagerer om året. Til gengæld vil den kannibalisere kraftigt på den nuværende forbindelse mellem Sælvig og Hou, og dermed udhule den samlede forretning, fastslår en ny undersøgelse foretaget af markedsanalyseinstituttet Inzights for Samsø Kommune.

Borgmester Marcel Meijer (S) Samsø Kommune mener, at potentialet er større, end han havde regnet med.

»I budgetterne fra den gamle Samsø Expressen blev der talt om 70.000 passagerer, og her taler vi om 161.000 og på den længere bane omkring 250.000. Det, synes jeg, er rigtig positivt,« siger borgmesteren.

Jeg tror ikke, det er uoverkommeligt, men det er til gengæld også så stort et beløb, at vi ikke bare skal kaste os ud i det
Marcel Meijer (S), borgmester i Samsø Kommune

Den dårlige nyhed er imidlertid, at der ikke kun er tale om nye kunder, men at 92.000 allerede er passagerer på kommunens eksisterende Jyllands-rute.

»Der er flere, end jeg havde regnet med, og det kommer selvfølgelig til at koste nogle indtægter på vores nuværende færgerute. Jeg tror ikke, det er uoverkommeligt, men det er til gengæld også så stort et beløb, at vi ikke bare skal kaste os ud i det, men tænke os godt om,« fastslår borgmesteren.

Underskud på 5 mio. kr.

Inzights vurderer, at en permanent færgerute mellem Samsø og Aarhus vil give et årligt underskud på knap 5 mio. kr. Marcel Meijer mener dog, at der er flere finansieringskilder.

»For det første bliver vores eget rederi mere og mere effektivt. Da vi begyndte (i 2014, red.), regnede vi med, at vores tilskudsbehov var 10 mio. kr. om året. I budget 2018 har vi sat 5 mio. kr. af, og det er for nedadgående, så der bliver noget plads der,« siger Marcel Meijer og tilføjer:

»Muligvis ligger der også nogle muligheder for indtægter på Tunø-delen, som endnu ikke er beskrevet. Og vi ved, at når M/F Issehoved sejler, så koster det os en mio. kr. i indtægt. De kommer tilbage, når vi selv sejler,« forklarer borgmesteren.

På grund af sommerferien vil kommunens færgeudvalg først drøfte undersøgelsen i august. Dernæst skal kommunalbestyrelsen vurdere resultatet.

Markedsanalyseinstituttet Inzights har baseret de økonomiske beregninger på en passagerfærge med plads til 400 passagerer. Den vil koste 35 mio. kr. at få bygget og kræve ombygninger i havnene for 5 mio. kr. Derfor ønsker borgmesteren flere informationer.

Efter motorproblemer, frasalg og en tur til Færøerne: Samsø-ruten genoplives

»Vi skal kende risikobilledet, hvis der bliver færre passagerer eller flere, så vi får noget mere viden at arbejde ud fra. Men beslutter vi ret hurtigt at gå den vej og få bygget en færge, vil vi kunne begynde at sejle i foråret 2020,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her