Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Det går bedre i Gellerup og i flere af byens udsatte boligområder

Forholdene i de 38 almene boligområder i Aarhus er blevet forbedret, viser en opgørelse.

I Gellerupparken/Toveshøj er der fra 2017 til i år sket forbedringer på syv af otte boligsociale parametre. Foto: Joachim Ladefoged

Måling i boligområder

Aarhus Kommune og boligforeningerne i Aarhus har lavet et fælles system, BoSoc, til at monitorere de boligsociale forhold i byens 38 almene boligområder.

Der måles på otte parametre: tilknytning til arbejdsmarkedet, sundhed, ungdomskriminalitet, udsatte børn, lavindkomstfamilier, børns trivsel, ungdomsuddannelse og tryghed.

Ud fra hver indikator får boligområdet point, og jo længere væk området ligger fra gennemsnittet i Aarhus, desto højere point får området.

Pointene fra de otte indikatorer lægges sammen, og herefter inddeles områder i fire kategorier: særligt udsat område (røde), udsat område (orange), risikoområde (gule) og uden for risiko (grønne).

I 2018 er der to røde områder, Gellerupparken/Toveshøj og Bispehaven, 10 orange områder, 19 gule områder og syv grønne områder.

Gellerupparken/Toveshøj er gået fra 21 point i 2017 til 19 point. i 2018, og listen over udsatte boligområder toppes nu af Bispehaven, der ligger på 19 point.

Kilde: Aarhus Kommune

Mens Aarhus Byråd for tiden diskuterer nedrivninger af blokke i Gellerup og Bispehaven, og hvordan der kan ske forbedringer i byens udsatte boligområder, viser det sig, at det ikke står så skidt til i disse områder som tidligere.
 

»Kategoriseringsmodellen for 2018 viser, at de almene boligområder i Aarhus Kommune generelt nærmer sig resten af Aarhus,« hedder det i et notat, som politikerne i kommunens magistrat behandlede for to uger siden.

Den såkaldte kategoriseringsmodel måler ud fra otte udvalgte indikatorer udviklingen i, hvor udsatte kommunens 38 almene boligområder er.

Ud fra bl.a. tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitet og tryghed får hver enkelt boligområde point og bliver ud fra den samlede score på de otte parametre inddelt i fire kategorier: særligt udsat område (røde), udsat område (orange), risikoområde (gule) og uden for risiko (grønne).

Gellerupparken/Toveshøj og Bispehaven ligger i den værste, røde, kategori og har gjort det i de seneste år. Men af notatet fremgår det, at der i Gellerupparken/Toveshøj fra 2017 til i år er sket forbedringer på samtlige parametre på nær ungdomskriminaliteten, der er status quo. Således toppes listen over de mest udsatte boligområder nu af Bispehaven, der i samme periode har oplevet en positiv udvikling på fem af de otte parametre.

Opgørelsen viser, at fra 2016 og til 2018 er flere boligområder kommet i den grønne kategori, hvor der i år er syv mod tre i 2016. Der er færre orange og gule områder – 10 orange mod 12 i 2016 og 19 gule mod 21 i 2016.

Se hele opgørelsen her

»I et treårigt perspektiv er de almene boligområders gennemsnitlige udsathed faldet svagt,« står der i notatet.
Heri fastslås det dog, at de almene boligområder fortsat ligger et væsentligt stykke fra Aarhusgennemsnittet på centrale parametre som arbejdsmarkedstilknytning, sundhed, udsatte børn, lavindkomstfamilier, ungdomsuddannelse m.m.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her