Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Succesfuldt soldaterfirma begyndte i en lånt garage i Beder

Iværksættere havde engang både kontor og lager i en garage i Beder. I år kan virksomheden fejre rund fødselsdag og en årlig tocifret millionomsætning.

Casper Pedersen (th.) og Kristian Juel Rasmussen har haft firmaet Grejfreak i 10 år. Foto: Casper Dalhoff

En weekend i 2008 satte de to venner Casper Østergaard Pedersen og Kristian Juel Rasmussen sig ind i en bil og kørte rundt på samtlige kaserner i Danmark for at hænge plakater op.

På plakaterne var reklame for hjemmesiden Grejfreak.dk - en virksomhed de to tidligere folkeskolekammerater havde etableret, hvor de ville sælge militærudstyr til soldater.

»Så loggede vi på om mandagen og var virkelig spændte på, om det hele bare sprang i luften, og om det mon væltede ind med ordrer,« siger Casper Østergaard Pedersen, der dengang var 21 år.

Det eksploderede ikke.

Når de andre tog på fredagsbar, tog vi til Beder og pakkede ordrer.
Casper Østergaard Pedersen og Kristian Juel Rasmussen

»Vi fandt ud af, som mange iværksættere nok gør, at det skal bygges lige så stille op. Den første måned fik vi måske 10 ordrer.«

Vokset støt

Langsomt byggede de en solid kundebase op, og i dag er firmaet vokset gevaldigt i størrelse. De seneste år er salget steget støt hvert år, og i år er omsætningen steget med omkring 65 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. I alt omsatte Grejfreak.dk sidste år for 15,8 mio. kr.

29. juni kan virksomheden fejre sit 10 års jubilæum. På de 10 år har Grejfreak vokset sig ud af Casper Østergaard Pedersens forældres garage, hvor de startede virksomheden, og nu ind i deres andet lager og showroom, der er 900 kvadratmeter. Senest har de også udvidet deres åbningstider, der nu strækker sig til klokken 22, for at imødekomme en større mængde ordrer.

Nej fra banken

Et halvt år før de to kammerater kørte på danmarksturné med plakater i bagagerummet, var Kristian Juel Rasmussen udsendt som soldat i Kosovo. I løbet af de knap fire år, han var i forsvaret og udsendt i Kosovo og Afghanistan, brugte han 30.000 kr. sammenlagt på udstyr. Hovedsageligt hos udenlandske webbutikker.

»Udstyret fra forsvaret er godt, men mange bliver lidt nørdede omkring det og ønsker at opgradere eller finde det, der passer bedst til dem selv.«

Derfra opstod idéen om at lave en dansk hjemmeside til de danske soldaters behov.

De to venner gik hurtigt i gang med en forretningsplan. I banken fik de dog et stort »nej« til lån til startkapital.

»Det passede ikke godt med, at det var lige efter finanskrisen,« fortæller Casper Østergaard Pedersen.

Derfor måtte han låne penge af sine forældre, mens Kristian Juel Rasmussen fik et banklån, som hans mor skulle kautionere for. Deres første lager blev også lavet hjemme i garagen hos Casper Østergaard Pedersens forældre i Beder.

»Vi kørte det sideløbende med vores studier og brugte en masse af vores fritid på det. Når de andre tog på fredagsbar, tog vi til Beder og pakkede ordrer.«

Grejfreak.dk

Kristian Juel Rasmussen, den ene ejer og stifter af Grejfreak.dk, var udsendt som soldat, da han kom på ideen med at sælge militærudstyr til soldater.

Forsvaret udleverer udstyr til deres soldater, men mange kan lide at supplere eller erstatte med mere personlige ting i andre kvaliteter - f.eks. støvler, rygsække, våbentilbehør, militærbukser og jakker.

Virksomheden har i løbet af de seneste par år udvidet sortimentet med friluftsudstyr som eksempelvis camping-, jagt- og vandretilbehør.

Kilde: Grejfreak.dk

Casper Østergaard Pedersen har i dag en bachelor i internationalt salg og markedsføring fra Erhvervsakademiet, mens Kristian Juel Rasmussen har en uddannelse som maskiningeniør fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus og siden har taget en overbygning i økonomi ved Aarhus Universitet.

Tid til at flytte hjemmefra

Efter seks år i garagen Beder flyttede Grejfreak i 2014 hjemmefra. Efterhånden er udvalget også blevet udvidet med andre former for udstyr end blot militærudstyr.

»Vi har fundet ud af, at salg af militærgrej alene ikke er nok for at nå den vækst, vi har planer om,« siger Casper Østergaard Pedersen.

Ny anbefaling fra iværksætterguruer: Universiteterne skal have lov til at pumpe penge i startups

Hvor medarbejderstaben før bestod af de to ejere og deres yngre brødre, er der i dag 38 medarbejdere. Det giver anledning til en helt ny form for rolle for de to ejere:

»Vi er gået fra selv at stå og pakke hver eneste ordre frem til de første 20.000 ordrer til, at vi nu leder og fordeler. Nu har vi også vores daglige gang med kollegaer og kunder, og det er da bestemt mere spændende.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Iværksætterformand: Vi taber kampen om talenterne
Tommy Andersen, den nye formand for regeringens iværksætterpanel, advarer politikerne om, at mange opstartsvirksomheder i dag taber kampen om de udenlandske talenter til konkurrenter i London, Stockholm og Silicon Valley. Derfor skal der gøres noget.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her