Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Rådmand vil flytte ”Vanddragen”

Teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) puster nyt liv i en gammel debat og vil nu undersøge, hvad det vil koste at flytte den omdiskuterede skulptur ”Vanddragen” fra Store Torv.

”Torvenes Brøndsløjfe” eller ”Vanddragen”, som den hedder i folkemunde, er blevet debatteret længe, og nu melder nye kræfter sig ind i kampen for at få den flyttet. Foto: Tanja Carstens Lund

»Den er hadet af aarhusianerne og forkert placeret. Nu er tiden inde til at flytte ”Vanddragen”, og det vil jeg arbejde for.« Sådan lyder udmeldingen fra rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), der nu vil finde ud af, hvad det vil kræve at fjerne det 18 meter lange værk ”Vanddragen” fra Store Torv, hvor det har stået siden 2003.

Derfor henvender han sig nu til Statens Kunstfond, der i sin tid betalte 3,7 mio. kr. af skulpturen, der oprindeligt har titlen ”Torvenes Brøndsløjfe”. Fonden har tidligere meldt ud, at den skal have en tilbagebetaling ved en flytning:

»Men vil fonden stadig kræve kompensation, hvis vi vil flytte den i dag? Hvor mange år skal der gå, før den ikke vil kræve erstatning? Det vil jeg undersøge og se, om fonden er villig til at gå i dialog,« siger Bünyamin Simsek (V).

Dermed puster han nyt liv i en debat, der startede for mere end 15 år siden.

Flytning forsøgt flere gange

Han er ikke den første rådmand, der har forsøgt at finde en anden placering til Elisabeth Toubros ”Vanddragen”. Men værket er lavet til Store Torv, og det kan besværliggøre en flytning. Tilbage i 2005 forsøgte rådmand Poul B. Skou at flytte ”Vanddragen”, men byrådet droppede planerne igen i 2006, da flytningen ville koste 5-10 mio. kr.

Debatten blussede op igen i 2009, da rådmand Peter Thyssen også ønskede skulpturen fjernet. Men Bünyamin Simsek lægger vægt på, at situationen kan have forandret sig siden:

»Det er på tide, ”Vanddragen” flyver væk«

»Beløbet var for højt, sidst vi undersøgte det. Det er mange år siden, og det kan se anderledes ud i dag,« siger han.

Han vil undersøge mulighederne, men er ikke villig til at betale et beløb af den størrelse:

Butikker efterlyser mere liv på Store Torv

»Vi kan og skal ikke betale flere millioner tilbage til Statens Kunstfond i dag. Men hvis der alene er tale om udgifter til fysisk at få den flyttet, må Aarhus Kommune finde pengene.«

Rådmandens planer møder opbakning fra Aarhus Cityforenings direktør og gadeforeningen Strøgets formand, men kunstneren Elisabeth Toubro ønsker ikke at kommentere sagen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Socialdemokratiet løber fra løfter og reglementer

Jakob D. A. Nicolaisen
Socialdemokratiet udviser total ligegyldighed overfor berørte borgere i en sag om et investeringsfirmas byggeambitioner på Trøjborg.

Debat: Når karakterer gør mere skade end gavn

Kamma Ankjærø
Hvis skolen vedbliver at svinge karaktersvøben, opnår den kun, at begrebet stress også føres ind i barnets verden.

Debat: Institutioner i udsatte boligområder burde være af særlig høj kvalitet

Vibeke Sørensen
Et tilstrækkeligt antal af uddannede pædagoger i et gratis tilbud for alle, og hvor de positive intentioner fra dagtilbudslovens pædagogiske grundlag er omdrejningspunktet. Det vil sige værdier, der bygger på, at barnet har værdi i sig selv, og at der er tid og plads til at lære at danne relationer.
Aarhus' historie

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?

Gellerup: 50 år gammel og først ved at blive voksen

Tom Nielsen, professor, Arkitektskolen Aarhus

Som by er Gellerup stadig kun nået lømmelalderen.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her