Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

»Det er på tide, ”Vanddragen” flyver væk«

I 15 år har ”Vanddragen” stået på Store Torv, men det skal snart være slut, mener Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, der nu kontakter Statens Kunstfond. Cityforening roser rådmandens initiativ.

”Vanddragen” på Store Torv har delt vandene i Aarhus i mange år, og nu tager rådmand igen hul på diskussionen. Foto: Tanja Carstens Lund

18 meter lang, 3,7 meter høj og skabt i sort diabas og stål. Skulpturen ”Vanddragen” på Store Torv har længe skabt debat i Aarhus, og en ny udmelding fra rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) understreger, at debatten om værkets placering ikke er slut.

»”Vanddragen” ødelægger fuldstændig torvets æstetik og symmetri, og nu skal vi finde et andet sted til den,« siger han og vil nu i dialog med Statens Kunstfond, der har medfinansieret skulpturen.

Den rette timing

Det initiativ får stor ros fra Aarhus Cityforenings direktør, Claus Bech:

»Den lammer og misklæder Store Torv, fordi den fylder rigtig meget, og aarhusianerne har som bekendt aldrig taget den til sig,« siger han.

En kunstner skal ikke blokere for, hvad vi vil med vores by. Et kunstværk er ikke bundet til et sted for evigt.
Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø

Forhenværende rådmænd har forsøgt at flytte skulpturen, men har bl.a. opgivet i 2006, da det ville kræve 5-10 mio. kr. Det dækker over en mulig erstatning til Statens Kunstfond og kunstneren og selve anlægsarbejdet med fysisk at flytte den.

»Det er 12 år siden, at byrådet opgav planen. Mulighederne og indstillingen er måske anderledes i dag. Jeg tror faktisk, der er en oprigtig interesse fra aarhusianernes side for at få den flyttet nu og få torvet til at fungere mere optimalt,« siger Claus Bech og tilføjer:

»Lad os nu kigge på det igen. Det er på tide, ”Vanddragen” flyver væk. Og timingen er den rette nu. Der ligger allerede planer om at omdanne Store Torv, og vi har fået et nyt byråd og en ny rådmand, der kan tage affære.«

Samme melding lyder fra Lars Svendsen, Gadeforeningen Strøgets formand:

»Den har skullet flyttes lige siden den dag, den kom op. Debatten er stadig berettiget og vil være det, til den dag den bliver flyttet.«

Claus Bech mener heller ikke, at skulpturen er faldet ind i omgivelserne med tiden:

Vanddragen/"Torvenes Brøndsløjfe"

I en konkurrence i 2001 valgte et udvalg med repræsentanter fra kunstfonden og Aarhus Kommune, at Elisabeth Toubros skulptur skulle udsmykke Store Torv.

Skulpturen blev opført i 2003 og er efterfølgende blevet genstand for stor debat.

I 2005 ville et flertal i byrådet flytte værket. Flytningen ville koste 5-10 mio. kr., hvorfor det igen blev droppet i 2006. Nu vil teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) undersøge, hvad en flytning vil koste i dag.

Statens Kunstfond har finansieret 3,7 mio. kr. af de 4,5 mio. kr., skulpturen har kostet. Kunstneren og fonden kan kræve erstatning.

»Tiden læger alle sår, siger man, men ikke ”Vanddragen” på Store Torv. Vi skal tage tyren ved hornene, og tage ”Vanddragen” ved vingerne. Jeg mener, man skal viske tavlen helt ren. Det vil sikkert give en masse palaver, for kan man det? Og må man det?«

»Kunstner ejer ikke torv«

Kunstneren bag værket, Elisabeth Toubro, ønsker ikke at udtale sig. Men både hun og Statens Kunstfond har tidligere givet udtryk for at ville overveje at kræve kompensation ved en flytning. Men de udmeldinger ligger mange år tilbage, understreger Bünyamin Simsek.

»Hvis det kræver 10 mio. kr. som sidst, vil jeg ikke gøre det. De penge kan bruges bedre på andet i Aarhus Kommune,« siger han, der håber, at der vil være en forældelsesfrist, som kan gøre en flytning mulig og billigere i dag:

Det var Vanddragen af Elisabeth Toubro, der i 2001 vandt konkurrencen om, hvilken kunst der skulle stå på Store Torv. Foto: Tanja Carstens Lund.

»Men vi må tage en dialog med dem. En kunstner skal ikke blokere for, hvad vi vil med vores by. Et kunstværk er ikke bundet til et sted for evigt. Hun (Elisabeth Toubro, red.) ejer ikke byen og har ikke evig ret til pladsen.«

Men Strøgets formand, Lars Svendsen, mener ikke, man skal lade beløbet stå i vejen for handling:

»Det hele handler om kontrakten med Statens Kunstfond. Man skal simpelthen tage fat om nældens rod og få fjernet den knast i byen. Også selv om det bliver for en voldsom pris.«

Omdan byens torve

Debatten kan forhåbentlig føre til tanker om generel omdannelse af Store Torv, håber Cityforeningens direktør, Claus Bech:

»Det er nu, chancen er her, og vi har talt om værket i så mange år. Samtidig har man talt om, at Store Torv trænger til forskønnelse og mere liv i 20-25 år. Under alle omstændigheder skal byrådet kigge på forslag til omdannelse af Store Torv, og i den ombæring bør man også overveje at flytte ”Vanddragen”. Den bør flyve et andet sted hen i byrummet.«

Moderne stål og Domkirkens gamle arkitektur. Kritikken af skulpturen har bl.a. handlet om kontrasterne mellem skulpturen og omgivelserne. Foto: Tanja Carstens Lund.

Claus Bech håber, at der i stedet vil blive plads til et grønnere miljø med liv, stemning og opholdsmuligheder.

Den vision er Bünyamin Simsek (V) enig i.

»Vi skal generelt være bedre til at skabe aktivitet på vores torve, men først skal ”Vanddragen” fjernes,« siger han.

Butikker efterlyser mere liv på Store Torv

Bedre på moderne havn

Men hvor skulpturen ellers bør placeres, vil rådmanden ikke komme med et bud på:

Debat: Fjern ”vanddragen” og giv pladsen til rytterkongen

»Det var netop den fejl, der skete sidst. Det blev en politisk beslutning, hvor ”Vanddragen” skulle stå. Jeg vil lade fagfolk vurdere en bedre placering, og derefter anbefale et sted,« siger han.

Claus Bech og Lars Svendsen peger begge på havneområdet som en oplagt mulighed:

»Man har allerede placeret flere skulpturer på havnen. Kunne man ikke forestille sig, den kunne stå smukt et sted på havnen? Vi har fået nogle flotte havnearealer med masser af plads, hvor den vil kunne komme mere til sin ret end på Store Torv,« siger Claus Bech.

»Den eneste plads, den ikke skal stå på, er Store Torv. Siden den blev opført, har vi fået en moderne havnefront, hvor den vil passe fantastisk. Nu har vi alle muligheder for at flytte den, og det vil gøre aarhusianerne gladere,« siger Lars Svendsen, formand for gadeforeningen Strøget.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Fjern ”vanddragen” og giv pladsen til rytterkongen

Henrik Dahlin, stud.theol., byrådskandidat (K) Carl Holst-Knudsens Vej 2, Aarhus C

Jeg forstår ganske udmærket, hvis man, med øjnene løbende langs disse linjer, tænker: »Herregud, dét er jo bare en statue.«
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her